Ik heb het al talloze malen gezegd: Een codec pack installeren is de beste manier om de filmweergave te verneuken. Dat zijn verzamelingen codecs gecombineerd tot een hoop puin. Natuurlijk heb je altijd de kans dat het wel werkt, maar dan nog heb je nauwelijks een idee van wat er precies op je PC gezet wordt. Voor beginnelingen is dat natuurlijk erg makkelijk, echte tweakers slaan reeds groen uit bij het idee alleen al.
De sleutel tot een goed werkend en performant systeem is enkel het hoognodige installeren. Je wil dus zeker geen codecs en applicaties installeren die je niet gaat gebruiken. Met andere woorden, zeker geen codec packs. Zorg er dus voor dat dat soort rotzooi van je PC af is.
Je hebt slechts enkele kleine zaken nodig om vrijwel alle DivX/XviD-gecodeerde films weer te geven.
ffdshow filter
Het ffdshow-filter speelt vrijwel alle MPEG4 formaten (DivX 3/4/5, XviD) zonder problemen en zonder dat je een berg codecs moet installeren die mogelijk conflicteren met elkaar. Daarnaast bezit ffdshow een groot aantal postprocessing mogelijkheden om de weergave te optimalizeren.
In sommige zeldzame gevallen geeft ffdshow problemen met XviD gecodeerde films (*/**). In dit geval is het interessant om de XviD codec (
Koepi's XviDbuild of
Nic's DirectShow filter bijvoorbeeld) eveneens te installeren en de ondersteuning voor XviD in ffdshow uit te schakelen. Vreemd genoeg wordt de ffdshow website nauwelijks geupdate (de laatste update is jaren oud), maar de ontwikkeling van ffdshow gaat wel in een hoog tempo verder. Daarom is het interessant om ffdshow niet van de ffdshow-projectwebsite te downloaden omdat deze hopeloos outdated zijn. Websites als
Softpedia bieden meestal de recentste ffdshow-versie aan. Op het moment van schrijven is dat
ffdshow-20040828.
*: Het bekende "groenwaas" bij ffdshow en XviD gecodeerde films valt vaak ook te verhelpen door simpelweg "IDCT" bij de "Miscellaneous" instellingen van ffdshow in te stellen op "XviD" in plaats van "Simple (16383)".
**: Wanneer XviD-films schokkerig afspelen met ffdshow terwijl dit niet het geval is bij DivX-films, dan maken deze waarschijnlijk gebruik van packet frames welke niet ondersteund worden door oudere ffdshow-versies. Update naar een recente ffdshow zoals ffdshow-20040304 en het probleem zou verholpen moeten zijn.
AC3filter
Omdat ffdshow enkel beeld behandelt (***) heb je waarschijnlijk ook nog een AC3 filter nodig voor de films die hiervan gebruik maken. AC3filter is net als ffdshow compact en biedt een groot aantal features. 0.70 is de laatste officiële versie, maar ondertussen is ook een release candidate van versie 1.0 uitgekomen. Deze bevat tevens een DTS-decoder. Deze nieuwe versie is bijzonder stabiel, dus wanneer je ook een software DTS-decoder wil, download dan
AC3filter 1.01 RC5.
***: Merk op dat recente versies van ffdshow nu ook over ondermeer een AC3-decoder beschikken. De bedoeling van het ffdshow-project is op termijn **n compact filter te ontwikkelen dat vrijwel alle populaire formaten kan afspelen. In principe kun je dus AC3filter achterwege laten bij deze nieuwe ffdshow-versies. Vaak is het echter toch interessant om tevens AC3filter te installeren omdat deze veel uitgebreider is, maar in het zeldzame geval dat AC3filter lastig doet, weet dan dat ffdshow een alternatief biedt.
Als je zelf ook films encodeert, dien je natuurlijk ook wel de codecs van de formaten waarnaar je codeert te installeren. De eerder genoemde programma's zijn slechts DirectShow filters die enkel de weergave verzorgen.
VobSub (optioneel)
Hoewel ffdshow en veel mediaspelers zelf wel ondertitels kunnen weergeven, verkiezen sommigen een apart filter hiervoor. VobSub is waarschijnlijk wel het bekendste. Gebruikers van Matrox-kaarten prefereren vaak
DivXG400 boven VobSub.
OggDS - Ogg Vorbis DirectShow filter (optioneel)
De laatste tijd is een nieuw formaat naast *.avi in opmars: *.ogm. Dit is net als *.avi een containerformaat waarin andere mediaformaten opgeslagen zitten. In het geval van *.ogm is dit doorgaans niets anders dan een XviD-film met Ogg-audio. Je hebt wel een filter nodig om je mediaspeler dit nieuwe containerformaat te doen herkennen. OggDS is daarvoor uitstekend.
Media Player Classic (MPC) of
BSPlayer
Als laatste is natuurlijk een goede mediaspeler van belang. De filmweergave valt of staat met de kwaliteit van de player. Iedereen die Windows Media Player 7 en later gebruikt op een niet zo modern systeem zal wel weten waarom een goede player van belang is. Spelers als Media Player Classic (****) en BSPlayer zijn compact, nemen weinig resources en bieden tal van features.
****: Recente versies van Media Player Classic hebben een aantal decoders standaard ingebouwd. Hieronder bevinden zich een AC3-, DTS- en MPEG-2-decoder. Aangezien AC3filter veel uitgebreider is, is het interessant om MPC's AC3-decoder uit te schakelen door bij 'View' -> 'Options' -> 'Filters' het vinkje voor "AC3 Decoder" te verwijderen. MPC's MPEG-2-decoder levert een uitstekende beeldkwaliteit, maar vraagt helaas wel wat meer van het systeem dan andere decoders zoals die van WinDVD. Is de performance van MPC bij DVD niet zo goed en heb je reeds WinDVD ofzo geïnstalleerd, schakel dan de MPEG-2-decoder uit zodat MPC de externe decoder gebruikt.
Met dit handvol compacte maar krachtige applicaties zit je goed waar codec packs je systeem overladen met tonnen nutteloze en vaak conflicterende codecs...
Heb je dan nog een film die niet wil afspelen, dan kun je
GSpot gebruiken om te weten te komen welke codec je nodig hebt. Installeer dan enkel de benodigde codec!
Een ander alternatief tegen bovenstaande filters en players is
VLC. Dit is een compacte mediaspeler die standaard een groot aantal filters ingebouwd heeft. De speler kan dus de meeste mediaformaten afspelen zonder enig filter of codec te installeren. De player is wel duidelijk minder gebruiksvriendelijk en featurerijk als Media Player Classic, maar blijft een interessant alternatief. Ook zeer handig om samen met je films op cd te branden. Zo weet je zeker dat je de films bij iedereen (die Windows gebruikt) kunt afspelen zonder de benodigde filters of codecs mee te moeten installeren. Media Player Classic schijnt trouwens een soortgelijke toer op te willen gaan door ingebouwde decoders aan te bieden.
Het leuke aan players als Media Player Classic en VLC is dat ze erg compact en zeer performant zijn en bovendien geen installatie vereisen of veranderingen aanbrengen aan het systeem (in schril contrast tot heel wat players). MPC bijvoorbeeld schrijft z'n configuratie weg naar een *.ini-bestand in dezelfde map als waar je de player hebt gezet. Dus eens je de player naar wens geconfigureerd hebt hoef je alleen maar mplayerc.exe en .ini bij te houden om de player waar dan ook te kunnen installeren met jouw gewenste instellingen.
Wat moet dus je onthouden? Zeg neen tegen codec-packs! Installeer enkel het nodige en als je echt geen codec of filter op je PC wilt, dan is er nog VLC.
[
Voor 62% gewijzigd door
satcp op 30-09-2004 14:33
. Reden: AC3filter update naar aanleiding van deze thread (zie verder) - Update 2: info over packet frames toegevoegd - Update 3: nieuwere versies gelinkt ]