Anoniem: 958 schreef op 27 november 2003 @ 14:16:
Vreemd dat veel mensen dit lijken te vinden... Ik heb het precies andersom. Dood gaan lijkt me wel een interessante ervaring. Ik hoop op een waardige dood waarin ik op een mooie afscheid van kan nemen en vrede kan vinden met het feit dat mijn leven ten einde is. De terugblik aan het einde van je leven en denken: ja, het was goed, ik heb echt geleefd. Dat lijkt me schitterend, maar dood ZIJN lijkt me het meest vreselijke wat er is. Ultieme leegte... Eeuwig... Brrr...
Dood zijn lijkt me zeker niet het meest vreselijke wat er is. Aangenomen dat er geen leven na de dood is, is dood zijn niet een eeuwige ervaring van ultieme leegte en kille saaiheid, maar gewoon de afwezigheid van iedere ervaring (negatief of positief).
Dood zijn is niet saai in de zin dat je je verveelt, maar wel in de zin dat je niets interessants meemaakt. Het vervelende ervan is dat je nooit meer enige positieve ervaring kunt hebben: je kunt niet meer gelukkig zijn, niets meer leren, geen relaties meer aangaan, geen persoonlijke groei meer doormaken, en geen interessante dingen meer maken of bedenken. Voor zover je deze dingen als waardevol ziet, is doodgaan onwenselijk, zelfs als dood zijn geen pijn doet en zelfs als doodgaan een koele ervaring is.
Verder zijn er de negatieve emotionele gevolgen van je dood voor andere mensen, en ook de indirecte gevolgen: na je dood kun je geen invloed meer hebben op gebeurtenissen, geen veranderingen veroorzaken in de wereld, en geen mensen helpen.
Dit gaat niet meer op als je bijvoorbeeld gelooft dat de Natuur of God om bepaalde goede redenen de lengte van een mensenleven heeft beperkt tot rond de 100 jaar; of omdat je denkt dat de menselijke geest er niet tegen kan om langer te leven dan we nu doen en dat hier geen oplossing tegen kan zijn; of omdat je denkt dat het leven leeg en zinloos wordt zonder het vooruitzicht van de dood; of om nog een lange lijst andere redenen waarvan ik denk dat ze niet goed doordacht zijn, en voor een groot deel achteraf bedacht als rationalisaties, om het vooruitzicht van het onvermijdelijke overlijden van jezelf en degenen om je heen draaglijker te maken.
Nare vooruitzichten draaglijk maken is natuurlijk een goede zaak, maar naar mijn mening wordt het steeds duidelijker dat het niet vanzelfsprekend is dat iedereen altijd rond zijn honderdste of eerder dood zal moeten. Als de techniek nog voordat deze generatie uitsterft ver genoeg gevorderd raakt om ons de keuze te geven om veroudering en de dood lang uit te stellen of zelfs helemaal af te schaffen, moeten we ons bij het maken van die keuze afvragen of zulke redenen die ik eerder noemde niet inderdaad alleen maar troostende verhaaltjes zijn, of alleen maar voortkomen uit een gevoel van walging ten opzichte van het onnatuurlijke. Want zodra je ervoor kiest dood te gaan, kun je die keuze nooit meer terugdraaien. (Zodra je besluit dat anderen dood moeten, kan ook niemand dit meer ongedaan maken; en dat is naar mijn mening niet alleen een verkeerde keuze, maar een daad van zeer twijfelachtig moreel gehalte.)
Ik denk dat mensen hun ideeën over wat het leven betekenisvol maakt te veel baseren op een vooraf vastgelegde rol van de mens in het geheel der dingen, en zich heel wijs neerleggen bij allerlei ironische, onoverkomelijke begrenzingen aan het menselijk geluk en probleemoplossend vermogen die later toch niet zo onoverkomelijk blijken te zijn. De wereld is gebouwd door onpersoonlijke natuurkrachten, niet door Franz Kafka.
Mijn antwoord op de vraag hoe de dood voelt is vooralsnog: ik hoop het niet mee te hoeven maken.
(
http://www.transhumanism.org/deathrate.htm)
Planetary Death Rate
(courtesy of the US Census Bureau)
1.8 humans per second
106 humans per minute
6,360 humans per hour
152,640 humans per day
55,713,600 humans per year
It's time we started fighting back.
[
Voor 1% gewijzigd door
Anoniem: 48145 op 28-11-2003 22:05
. Reden: detypoficatie ]