In jezelf vertrouwen en je menselijkheid boven alles stellen is natuurlijk niet helemaal hetzelfde he.
Daarom stond er tussen haakjes nog iets achter.
Vertrouw jij niet in jezelf? Ik neem iig niet aan dat jij je menselijkheid boven alles stelt. Het is echter waar dat jij, en ik ook, niet alleen in onszelf (maar ook in God) vertrouwen.
Nu ja, de 'grap' van mijn ervaring is, dat ik m'n echte menselijkheid pas heb leren ontdekken toen ik God op de eerste plaats zette. Daarvoor was het loslaten van m'n eigen (psychologische) vermogens een noodzakelijke voorwaarde. Vertrouwen op God resulteert in een gezond vertrouwen op jezelf.
Met de term 'menselijkheid' bedoel ik dus zoiets als menswaardigheid, het feit dat je er mag zijn.
Maar is dit nu een reactie op mijn stuk of wat mensen hier schrijven?
Het laatste. 't Is meer een algemene opmerking.
Ik neem aan dat jouw geloof begonnen is met het gevoel dat het de juiste keuze was, en niet dat je alleen was en God nodig had. Eigenlijk is het ook wel zo dat je bepaalde psychologische behoeften vervuld, want dat is eigenlijk het motief achter vrijwel iedere grote beslissing die mensen nemen. Het probleem is alleen dat veel mensen het gevoel hebben dat als je dat toegeeft, je een soort zwakkeling bent omdat je God nodig hebt om bepaalde psychologische behoeften te vervullen. Ik neem aan dat je daar vooral mee probeert af te rekenen.
Precies. Want eigenlijk is het gewoon dom om je eigen zwakheid te ontkennen (zeg ik nu dus achteraf). Iedereen loopt bewust, maar veel meer onbewust, met de vraag rond hoe hij of zij echt gelukkig kan worden, maar geven er om wat voor reden dan ook de voorkeur aan de vraag naast zich neer te leggen c.q. te ontkennen, omdat het antwoord moet worden gevonden in een zwakke opstelling (waarom had Jezus het ook alweer over het worden als een kind?).
Maar juist in de zwakke opstelling wordt je gevormd tot mens i.p.v. dat je een wezen blijft die al dan niet krampachtig zijn eigenwaarde in z'n tijdelijke successen zoekt.
Overigens heb ik niet het idee dat m'n geloof begonnen is vanwege het gevoel van de juiste keuze. Alsof het gebaseerd is op een rationele overweging. In feite had ik al een 'kruiwagen' maar van echt geloven was tot voor een jaar of 5 terug geen sprake. Het is pas echt begonnen toen ik erachter kwam dat ik bepaalde dingen in m'n leven niet zelf kon bolwerken, terwijl de vraag om een gelukkig leven te lijden wel openstond. De enige optie die dan nog overblijft, is capituleren (als je begrijpt wat ik bedoel).
Het is overigens wel zo dat een stukje psychologische basiskennis bijdraagt aan een goede en vooral bewuste zelfontwikkeling. Zo las ik ergens de 3 belangrijkste innerlijke bronnen van eigenwaarde:
1. de wil om te begrijpen wat er gebeurt;
2. intellectuele onafhankelijkheid (zelfstandig denken, je niks wijs laten maken);
3. gevoel voor verantwoordelijkheid.
Opvallend is dat ze alle 3 een 'zwakke' opstelling voorstaan.
Toen ik dit zo voor het eerst las, kwam me dat akelig bekend voor. Althans, in zoverre, dat het eigenlijk de bevestiging was van het geloof dat ik aanhang. Met name het bijschrift dat e.e.a. met betrekking tot het gevoel van eigenwaarde niet ter discussie stond. Puur omdat het intermenselijk is, het komt keer op keer terug, wat voor mens uit welke uithoek van de wereld je ook spreekt.
[
Voor 15% gewijzigd door
Gideon op 21-11-2003 00:26
]