Begin al eens met een echt audio-extractieprogramma te gebruiken. AudioCatalyst staat bekend als een van de slechtste ripprogramma's. Het programma dat je wil gebruiken is natuurlijk Exact Audio Copy. Wil je weten waarom, lees dan
"Waarom Exact Audio Copy en niet bijvoorbeeld AudioCatalyst of AudioGrabber?" waarin gedetailleerd wordt beschreven wat de tekortkomingen zijn van klassieke audio-extractiesoftware zoals AudioCatalyst tegenover deftige programma's zoals Exact Audio Copy (EAC) met de LAME MP3 encoder.
Exact Audio Copy is niet alleen de beste ripper, het is nog gratis ook. Bovendien is het programma stukken gebruiksvriendelijker dan AudioCatalyst eens je de configuratie achter de rug hebt. Wat meer kun je wensen?
Gebruik EAC eventueel in combinatie met LAME als je naar MP3 wil rippen. Lees zeker de
Exact Audio Copy & LAME Snelstarthandleiding om EAC en LAME te installeren en correct te configureren in minder dan 10 minuten. Dan kun je ook deftige rips maken!
EAC gebruikt net een methode om audio in te lezen die fouten elimineert. Door een sector tweemaal in te lezen en te vergelijken kan EAC met zeer grote zekerheid vaststellen wanneer een sector correct of fout was ingelezen. Immers, wanneer beide sectoren identiek zijn dan is deze met zeer grote waarschijnlijkheid correct ingelezen. Zijn ze verschillend dan is minstens een van de sectoren fout ingelezen en zal EAC opnieuw trachten de data te achterhalen.
Indien nodig kan EAC tot 82 maal toe de sector herlezen om de data te achterhalen en wanneer dat faalt dan zal EAC exact de positie van de fout aanduiden zodat je achteraf weet waar precies de fou is. Dan kun je in enkele seconden deze 'suspicious positions' beluisteren en beoordelen of je werkelijk een fout hoort of niet.
Bij andere software zoals AudioCatalyst heb je er maar het raden naar of er leesfouten optraden omdat de software die fouten niet kan detecteren. En zelfs wanneer het programma een fout aanduidde dan weet je nog steeds niet waar en kun je de hele track gaan beluisteren. Dan kun je misschien denken, ik rip enkel nieuwe cd's - daar staan geen fouten op. Dan ben je toch wel mooi mis. Dikwijls bevatten gloednieuwe cd's reeds fouten door kleine onregelmatigheden in het persprocedé. Als je bibliotheek-cd's ript dan kun je bijna niet te buiten een secure ripper als EAC. Die schijfjes zien er vaak erger uit dan een schaatspiste...