Anoniem: 27784 schreef op 25 November 2002 @ 15:56:
[...]
Oh nou dat wil ik wel ter discussie stellen hoor:
Het ene uiterste is zuiver communisme, iedereen hetzelfde inkomen ongeacht het werk.
Het andere uiterste is kapitalisme, de hoogte vh inkomen staat vrij.
Communisme is niet helemaal realistisch omdat de motiverende rol vd hoogte vh inkomen over het hoofd wordt gezien.
Tot nu to mee eens....
Kapitalisme (in zn huidige vorm) is mi ook niet realistisch omdat geen mens een miljoen maal harder kan werken dan wat 'normaal' of 'gemiddeld' is. Maar er zijn wel mensen met een inkomen dat een miljoen maal hoger is dan gemiddeld/normaal.
We zouden een rare wereld krijgen als de hoogte van je inkomen alleen zou afhangen van hoe hard je werkt....
Ga ik ontzettend hard werken, maar ik doe iets waar niemand wat aan heeft, dan vind jij dat ik daar veel geld voor moet krijgen....
Kapitalisme lijkt te zijn vergeten dat geld eigenlijk staat voor arbeid (inspanning x tijd). Inkomen lijkt te zijn verworden tot 'wat een gek er voor geeft'.
Geld = inspanning x tijd?????????
Geld is een ruilmiddel, niet meer niet minder. Heb je veel geld, dan kun je middelen alloceren.
De waarde van een product is inderdaad wat een gek ervoor geeft. Daar is niks mis mee. Waarom niet? Omdat het een kwestie van vraag en aanbod is. Als er geen mensen zijn die het niet voor dat geld doen, dan moet je meer geld bieden.
Ook lijkt men te vergeten dat de zgn rijken mede zo rijk zijn als ze zijn, doordat ook zij deel uit maken vd samenleving (daarnaast is er natuurlijk nog de persoonlijke inzet).
Bvb een directeur ve groot bedrijf zou niet 'slapend rijk kunnen worden' als er geen mensen zouden zijn die voor een lager inkomen ander werk doen, zodat (ook) die directeur niet zelf z'n brood hoeft te bakken, niet zelf z'n huis hoeft te bouwen en niet zelf de wegen hoeft aan te leggen waarover hij rijdt.
Sterker nog, de rijken profiteren in feite meer dan de minder rijken vh feit dat ze deel uit maken ve samenleving.
Volgens mij is het voor niemand verboden om ook zelf een bedrijf op te richten en anderen voor je te laten werken, waardoor je veel geld kunt verdienen. Uiteindelijk heb je mensen nodig die het werk doen, maar dan krijg je het vraag aanbod verhaal weer. Als er te weinig mensen zijn die het willen doen voor dat geld, dan moet je meer geld bieden.
Als er van alles oneindig veel zou zijn dan zou van mij iedereen stinkend rijken mogen zijn.
Dat is de basis van economie, er is juist
niet genoeg van alles... Geld zou dan ook niet hoeven bestaan.
Maar er is een eindige hoeveelheid van alles, en er klopt iets niet als sommigen daarvan zo extreem veel meer hebben dan anderen; dat is niet alleen maar een kwestie van "hard werken".
Nee het is een kwestie van vraag en aanbod. Sommige mensen krijgen inderdaad erg veel geld. Maar er zijn maar weinig mensen die verantwoordelijkheid durven te nemen. Kijk maar binnen commissies in studenten/studie/gewone verenigingen, iedreen wil erin zitten, maar bijna niemand wil voorzitter zijn.
Ik pleit hier niet mee dat er wat gedaan moet worden aan mensen die misbruik maken van "het systeem" zoals bij Enron is gebeurd. Maar ik maak duidelijk dat je absoluut NIET betaald zou moeten worden naar de mate van inspanning, maar naar de mate waarin wat je doet schaars is. Dat is de basis van een vrije markt. Zou je mensen gaan belonen naar inspanning, dan gaan mensen dus dingen doen die niet gevraagd worden.
Concreet: Bill Gates werkt niet een miljoen maar harder dan Jan-met-de-Pet (is ook onmogelijk), maar heeft wel een miljoen maal meer.
Maar Bill Gates heeft een product neegezet waar de wereldbevoling miljarden voor over had. Hoeveel kritiek je ook op Microsoft hebt. Maar er zijn nog steeds alternatieven, en windows was in het begin niet eens de standaard. Toch zette Bill Gates een product nee waar ontzettend veel vraag naar bleek te zijn. Iedereen is vrij te doen wat Bill Gates ook deed.
Ik begrijp het wel: appeltje voor de dorst. Reserve opbouwen is altijd goed, zowel voor een particulier als voor eenbedrijf. Maar zo'n reserve kan zo groot worden dat het ten koste gaat vh noodzakelijk minimum van een ander (omdat er van alles slechts een eindige hoeveelheid is).
Zijn geld zit allemaal in aandelen. Dus bij bedrijven, en is dus niet verspild. Zou hij ineens gebruik gaan maken om alle middelen die hij in theorie in staat is te alloceren, dan krijg je een gekke situatie. Maar dan smelt zijn eigen aandelenkapitaal ook als sneeuw voor de zon. Uiteindelijk valt het dan wel mee, het is nog steeds veel, maar hij doet dat toch niet.
Nu zal ik niet zeggen dat de rijken hun rijkdom gelijk helemaal moeten inleveren.
Ik stel een vorm van kapitalisme voor waarbij er een plafont aan inkomen is, dmv een veel sterker oplopende belasting bij hogere inkomens. Zodanig dat het nog wel loont om meer inspanning te leveren, maar de extreme verschillen in inkomen die we nu kennen zullen niet mogelijk zijn.
De mensen die nu rijk zijn zullen dan nog steeds rijk zijn, alleen wel minder rijk dan nu.
Ik stel het andersom voor, ieder mens heeft recht op een bepaald mimimum. We bepalen met zijn allen wat dat minimum zou moeten zijn, en we zorgen ervoor dat we met zijn allen ervoor zorgen dat die mensen dat minimum krijgen, door een percentage van ons loon af te staan. En dat gebeurt nu ook gewoon.
Als je zegt dat mensen meer geld moeten afstaan, dan wil ik eerst wel eens horen voor welke mensen dat geld moet zijn, en wat ze tekort komen. En dan waarom alleen de rijken hiervoor moeten opdraaien.
ik vroeg laatst aan een vriend van mij bij de JS (Jonge Socialisten) wat de minima nu tekort komen. Hij was immers voorstander van verdergaande nivellering. Op mijn vraag waarom er verder genivelleerd moest worden, moest hij mij het antwoord schuldig blijven.
Daarnaast zouden de prijzen van producten beter afgestemd moeten worden op de kosten vd product-cyclus (oa incl kosten voor afvalverwerking). Want ook daarbij is het nu te veel een kwestie van 'wat een gek er voor geeft'. Veel producten zullen dan duurder worden, en zo zal meer vraag ontstaan naar duurzamere producten, waardoor de consument uiteindelijk niet veel duurder uit hoeft te zijn.
Dat is nu het hele idee van kapitalisme/vrije markt! Als er teveel winst gemaak wordt op een product, dan kun jij dat toch inzien en dat porduct zelf ook gaan aanbieden voor een betere prijs? Mensen zijn niet gek, en zullen bij jou kopen, je wordt dan zelf rijk, en dat geld kun je dan, als oprecht socialist, aan de armen geven. Niemand houdt je tegen
Ik stel hierbij voor dat alle socialisten hier bedrijven gaan opzetten die producten maken waarop, volgens hun, teveel winst wordt gemaakt. Van het geld dat zij hierdoor verdienen kunnen ze hun plannen uitvoeren. Niks houdt jullie tegen!
Maar waarom doen jullie het dan niet? Is het toch een te groot risico? Of zijn de prijzen stiekem toch niet te hoog?