gorgi_19 schreef op 16 november 2002 @ 01:20:
Kunnen mensen mensen niet, juist door de afwezigheid van een negatieve sociale afkeuring, gelukkiger worden, ook op lange termijn?
Het al dan niet opzoeken van een sociale isolatie is naar mijn idee een bewuste keuze van iemand, met als logisch gevolg een consequentie. En deze keuze is gemaakt op een aantal omstandigheden of ideeen op een bepaald tijdstip.
Ik kan me voorstellen dat mensen die zeer traumatische ervaringen hebben meegemaakt ervoor kiezen om in isolate te leven (zoals veel broeders en nonnen in feite ook doen). Dan is er, vind ik, een goede realistische reden. Maar de meeste mensen die dit denken hebben iets dergelijks niets meegemaakt en proberen voor mijn gevoel alleen maar te ontsnappen aan dat wat ze teleursteld.
Mensen hebben de neiging fouten die ze zelf maken toe te wijzen aan de omgeving. Maw; als ik slecht scoor op een tentamen, dan was het tentamen te moeilijk - het was niet ik die slecht geleerd heeft. Als het in het leven dan niet allemaal loopt zoals men wil, dan zoekt men het probleem in de maatschappij, en niet in het zelf. Als ik moeite heb met het aangaan van nieuwe sociale contacten, dan kan ik concluderen dat ik de sociale omgeving beter kan ontwijken. Maar het probleem ligt, hoe hard dat ook klinkt, in jezelf. JIJ hebt problemen met het aangaan van sociale contacten. Doe er iets aan en ren er niet voor weg!
Zou het dan niet kunnen dat een persoon, welke een sociale angst heeft, te allen tijde zal teruggrijpen naar deze ideeen en een minder gelukkige periode als referentie aanhaalt voor zijn huidige periode? Hij zal dan, voor zichzelf, tot de conclusie komen dat hij het nu (=in isolatie) beter heeft dan toendertijd (in niet isolatie) en dit ook als argument blijven aandragen. Eventuele 'tegenargumenten' zal hij dan negeren of een mindere waarde aan toekennen.
Ik houd zelf ook wel van enige isolatie op zijn tijd (zeg ik die over een paar weken naar een klooster gaat voor een stil weekend). Maar het is niet gezond om constant in isolatie te leven. Zoals ik zei; mensen zijn sociale wezens. En natuurlijk zijn er een paar die dat sociale aspect liever kwijt zijn. Maar ik geloof niet dat iemand puur gelukkig met zichzelf kan zijn.
Als iemand de neiging heeft om juist de meest negatieve episode in het leven te zien als HET bewijs dat hij/zij beter af is zonder die omgeving, dan grenst dat aan depressiviteit. Deze mensen hebben die neiging ook namelijk. Maar waarom zou een persoon juist de meest negatieve episode moeten aanhalen? Als hij de meest gelukkig periode aan zou halen, dan zou hij niet in isolatie hoeven leven, omdat hij een ander en positiever beeld op de wereld heeft. Voor deze persoon zijn problemen tijdelijk en specifiek, maar voor de negatievere variant zijn de problemen stabiel en globaal. Voor hem liggen de problemen buiten zijn controle, bij de positievere variant liggen de problemen of in hemzelf, of hij kan er wat aan doen.
Verder vraag ik me af of hij bewust is dat hij gelukkiger kan zijn in een sociale omgeving. Anders gezegd: je weet pas wat je mist, als je weet wat je kan missen.
Ik geloof niet dat spreekwoorden hier echt opgaan. Mensen zijn nu eenmaal sociaal en zoeken naar contact. Heb jij ooit een baby gezien die direct na de geboorte zichzelf terugtrok en niet met enthousiasme de ouders en andere vreemden verwelkomde? Je begint in een sociale omgeving. Sterker nog; je LEERT dankzij een sociale omgeving. Al onze capaciteiten, van taal tot denken zijn allemaal afkomstig door leerprocessen die ontstaan door een interactie tussen ons en onze omgeving. Jij kunt geen taal uit jezelf leren.
Een persoon kan dan misschien in de ogen voor een buitenstaander echt gelukkig worden in een sociale omgeving. Ik betwijfel alleen of een persoon, met een ander referentiekader, in zijn ogen niet gelukkig kan zijn, ook op lange termijn, in een geisoleerde omgeving.
Zoals gezegd; dat geloof ik dus niet. Mensen zijn mij te sociaal. Ze beschikken over een 'drive' die ze aanzet tot sociaal gedrag. En je kunt die onderdrukken, maar daar komen volgens mij vele geestelijke problemen uit voort. Deze mensen ontkennen naar mijn gevoel een deel van hun leven. Omdat het ze pijn doet, negeren ze het volledig. Ze creeeren een blank-spot over dat deel van het leven dat juist zo belangrijk is.
Ieder mens zoekt naar sociale contacten, net als ieder (of bijna ieder) mens zoekt naar een maatje met wie hij of zij door het leven kan. Juist de teleurstelling van het niet kunnen vinden, leidt in sommige gevallen tot een dwang om het dan maar te ontkennen. Als het niet lukt, dan doen we wel of het niet bestaat. En dat is fout. Dat is de enige weg naar een vicieuze cirkel - met een ernstige depressiviteit tot gevolg.