The trade of the tools
[ me | specs ] Klipsch Promedia Ultra 5.1 + Sennheiser HD-590
Anoniem: 39132
Wie trösten wir uns, die Mörder aller Mörder?
Pietje; je post is gerapporteerd aan de overige mods. Ik wil je vriendelijk verzoeken op te houden met dit vervelende gedrag. Je zult hier overigens welzeker van gaan horen.
Het topic zelf vind ik niet echt W&L niveau. Het bevat geen stelling, alleen een magere link naar een ander artikel dat eigenlijk door Fused al op de juiste manier becommentarieerd is. Ik laat het even open om te zien wat er verder van komt, maar als er geen goede discussie uit voortvloeit (ik verwacht het niet eik), dan gaat dit draadje alsnog dicht.
In principe is er dus een electrische puls verstuurd door de kabel die sneller dan het licht gaat (sorry Fused, maar dat is wel wat er staat). Alleen de energie die meegenomen wordt gaat niet sneller dan het licht (beetje vreemd, maar zo staat het er).
In principe heb je er dus helemaal niet zoveel aan, en het is echt een voorbeeld van een experiment waarbij een praktische toepassing op dit moment ver te zoeken is.While the peak moves faster than light speed, the total energy of the pulse does not. This means Einstein's relativity is preserved, so do not expect super-fast starships or time machines anytime soon.
Anoniem: 9942
Maar in feite is het echte nieuws dat het ze gelukt is met een setje van $500,-
Van de group velocity van een puls is allang al bekend dat deze ver boven de lichtsnelheid kan liggen.
Maar in feite zijn er hierbij nog geen wetten gebroken.
De titel doet anders vermoeden. Maar dit is al heel lang bekend zoals je ook wel zou kunnen lezen in een aantal oudere topics hier op GoT over de lichtsnelheid.
Welch Schauspiel! Aber ach! ein Schauspiel nur!
Wo fass ich dich, unendliche Natur?
Anoniem: 33775
Hier nog even een stukje dat Schrödinger schreef over quantem entanglement:
disclaimer: Ik ben geen professor in quantem mechanica dus ik weet niet of alles wat ik schrijf ook kloptWhen two systems, of which we know the states by their respective representatives, enter into temporary physical interaction due to known forces between them, and when after a time of mutual influence the systems separate again, then they can no longer be described in the same way as before, viz. by endowing each of them with a representative of its own. I would not call that one but rather the characteristic trait of quantum mechanics, the one that enforces its entire departure from classical lines of thought. By the interaction the two representatives [the quantum states] have become entangled.
Another way of expressing the peculiar situation is: the best possible knowledge of a whole does not necessarily include the best possible knowledge of all its parts, even though they may be entirely separate and therefore virtually capable of being 'best possibly known'; i.e., of possessing, each of them, a representative of its own. The lack of knowledge is by no means due to the interaction being insufficiently known -- at least not in the way that it could possibly be known more completely -- it is due to the interaction itself.
Attention has recently been called to the obvious but very disconcerting fact that even though we restrict the disentangling measurements to one system, the representative obtained for the other system is by no means independent of the particular choice of observations which we select for that purpose and which by the way are entirely arbitrary. It is rather discomforting that the theory should allow a system to be steered or piloted into one or the other type of state at the experimenter's mercy in spite of his having no access to it.
Anoniem: 27784
de puls komt niet eerder aan dan die verzonden is.Mastermind schreef op 17 september 2002 @ 12:44:
Hoe kan een puls nou eerder aankomen dan als het verzonden is
alleen de zgn faseverschuiving ging sneller dan de lichtsnelheid (en dat is op zich niet nieuw).
het is vergelijkbaar met een sterke zaklantaarn waarmee je ('snachts) op de wolken schijnt: als je de lantaarn snel heen en weer zwaait dan kan de lichtvlek die je op de wolken ziet, sneller dan de lichtsnelheid verplaatsen. maar er is dan niet een 'ding' of zelfs maar een foton dat sneller dat het licht gaan.
zoals hier al gezegd: het enige dat er nieuw aan is, is dat dit experiment met goedkope apparatuur is gedaan.
De deeltjes kunnen informatie uitwisselen sneller dat het licht (in de Kopenhaagse interpretatie, niet in de Everett Many Worlds interpretatie), maar je kunt hiermee geen berichten sneller dan het licht versturen, aangezien je daarvoor ook informatie met de lichtsnelheid moet versturen.Anoniem: 33775 schreef op 17 september 2002 @ 12:49:
Je kunt natuurlijk wel informatie sneller dan het licht verzenden. Met behulp van quantum entanglement kun je informatie verzenden in geen tijd. Als twee deeltjes (of eigenlijk twee quantem systemen) 'verbonden' dmv quantem entanglement dan gedragen ze zich in feite als 1 deeltje. Dus als je de spin van het ene deeltje veranderd dan verandered de spin ook bij het andere deeltje. Dus als ik die 2 deeltjes 300000 kilometer uit elkaar plaats dan kan ik (in theorie) informatie verzenden in geen tijd. Als ik de informatie mbv licht verzend dan zou het ongeveer 1 seconde duren.
Hier nog even een stukje dat Schrödinger schreef over quantem entanglement:
[...]
disclaimer: Ik ben geen professor in quantem mechanica dus ik weet niet of alles wat ik schrijf ook klopt
Einsteins relativiteitstheorie blijft gewoon geldig, en is in de quantummechanica ingebouwd.
Verandert z'n sig te weinig.
Anoniem: 7379
Je beweert dit iets stelliger dan het is: het is nog helemaal niet bekend of er niet misschien een verborgen variabele is, die de informatie bevat.Melkor schreef:
Je kunt natuurlijk wel informatie sneller dan het licht verzenden. Met behulp van quantum entanglement kun je informatie verzenden in geen tijd.
Wie trösten wir uns, die Mörder aller Mörder?
Ze goochelen een beetje met het begrip 'signaal'. Kijk, een elektrische puls bestaat in feite slechts uit fotonen, maar een signaal is, voorzover ik weet, informatie en die kan nu net weer niet sneller dan het licht (aangezien quantum entanglement in deze situatie geen rol speelt).ChristiaanVerwijs schreef:
In principe is er dus een electrische puls verstuurd door de kabel die sneller dan het licht gaat (sorry Fused, maar dat is wel wat er staat). Alleen de energie die meegenomen wordt gaat niet sneller dan het licht (beetje vreemd, maar zo staat het er).
Wie trösten wir uns, die Mörder aller Mörder?
Dat is idd ook wat ik eruit begreep toen ik het las, maar het is goed dat je het nog even uitlegd. Maar blijft mijn vraag wat het praktische nut nu eigenlijk is. Volgens mij kun je helemaal niks met deze bevindingen daar de informatie (of de energie) nog steeds niet zo snel gaat....Fused schreef op 17 september 2002 @ 14:08:
Ze goochelen een beetje met het begrip 'signaal'. Kijk, een elektrische puls bestaat in feite slechts uit fotonen, maar een signaal is, voorzover ik weet, informatie en die kan nu net weer niet sneller dan het licht (aangezien quantum entanglement in deze situatie geen rol speelt).
Connaisseur des femmes
Toch kom je dan ook niet om de relativiteitstheorie heen. De kogels moeten sneller dan het licht gaan, en dat kan gewoon niet.
had eerst op F5 moeten rammen, is een reactie op AaBbYyZz
[ Voor 0% gewijzigd door Sherlock op 17-09-2002 14:42 . Reden: Vernieuwen?? ]
And if you don't expect too much from me, you might not be let down.
Ik snap van dat hele artikel vrij weinig. Ze versturen een lichtpuls sneller dan de lichtsnelheid. Dan bewegen de fotonen toch sneller dan de lichtsnelheid?
Hoezo alleen het golffront beweegt sneller? Golfeffecten zijn toch ook gebonden aan de lichtsnelheid? Elektromagnetische golven gaan toch ook met c?
Build a man a fire, and he'll be warm for a day. Set a man on fire, and he'll be warm for the rest of his life - Terry Pratchett
Anoniem: 27784
Zo wordt het op school uitgelegd, maar het is slechts een deel vh verhaal.Diadem schreef op 17 september 2002 @ 15:09:
Sinds wanneer bestaat een elektrische puls uit fotonen? Ik heb altijd geleerd dat het elektronen waren.
Bij een electrische stroom verplaatsen de electronen niet, althans niet tussen atomen.
Het enige dat electronen doen is een hogere energie aannemen als er een foton tegen botst, en ze staan een foton af als ze terugvallen naar lagere energie.
Bij electrische stroom zijn het de fotonen die energie van het ene atoom naar het volgende atoom brengen.
Anoniem: 63822
fotonen zijn toch lichtgolven!? hoe kunnen die dan sneller dan het licht gaan?
Electronen bewegen maar enkele mm per uur door een koperdraadje. Het intermediaire deeltje van het electrische veld, het deeltje dat ervoor zorgt dat een electron en een proton elkaar aantrekken, is het foton. Er wordt electrische lading verplaatst, maar wat is dat nu feitelijk?Diadem schreef:
Sinds wanneer bestaat een elektrische puls uit fotonen? Ik heb altijd geleerd dat het elektronen waren.
Nee. Elke individuele foton beweegt met de lichtsnelheid, maar het golffront dat zij samen opbouwe beweegt sneller dan de lichtsnelheid. Dit is vrij moeilijk uit te leggen, maar feitelijk is een foton een golfpakketje en bestaat het uit een heleboel bij elkaar opgetelde frequenties. Teken eens een assenstelsel, op dat assenstelsel een exp(-x[sup]2[/xup]) en onder die functie teken je sinussen van verschillende frequenties, waarvan de amplitudes gemoduleerd worden door de exp(-x2). Zo ziet een golfpakket er schematisch uit en als je verschillende frequenties op een slimme manier weet te manipuleren, dan gaat het hele golfpakket sneller dan het licht. Maar ik zei net dat het golfpakket een foton is... dat is dus niet waar: elke individuele frequentie heeft zijn eigen fotonen. Het golfpakket is eigenlijk geen foton, maar een deelverzameling van fotonen van allerlei frequenties die samen precies weer 1 'foton' vormen, waarvan de energie met een bepaalde frequentie beschreven kan worden.Ze versturen een lichtpuls sneller dan de lichtsnelheid. Dan bewegen de fotonen toch sneller dan de lichtsnelheid?
Niet allemaal dus. Sommige gaan sneller, maar deze brengen geen informatie over. Je moet je afvragen of zoiets wel "iets" is, zoals de lichtvlek van de vuurtoren ook 'niets' is.Elektromagnetische golven gaan toch ook met c?
Wie trösten wir uns, die Mörder aller Mörder?
Nee, niet instantaan, want alle krachten worden tussen de kogeltjes echt niet instantaan overgebracht. De electromagnetische kracht (die tussen de moleculen en atomen werkt) werkt met de snelheid van het licht.AaBbYyZz schreef op 17 september 2002 @ 14:33:
misschien een beetje rare draai, maar stel nou je verplaatst niet, maar je verschuift het. Bijvoorbeeld ik heb een buisje dat aan allebei de kanten open is gevuld met knikkers. Als ik nou aan een kant een knikker in het buisje schuif zal aan de andere kant meteen een knikker eruit vallen. Zonder enige vertraging. Zou dit ook met pulsen of met stroomdeeltjes kunnen? Zolang er maar meerdere van zijn lijkt het mij kunnen, met unieke dingen (personen, objecten) kan dat natuurlijk niet. Het voordeel zou dus alleen een supersnel signaal zijn.
Sterker nog, als je goed nadenkt, kun je inzien dat de kracht met ongeveer de geluidssnelheid in het materiaal (schokgolf == geluid) wordt voortgestuwd. Precieze berekeningen leveren op dat de snelheid van geluid in een materiaal nooit hoger is dan die van het licht.
Je hebt verschillende snelheden, groepssnelheid en fasesnelheid.Diadem schreef op 17 september 2002 @ 15:09:
Sinds wanneer bestaat een elektrische puls uit fotonen? Ik heb altijd geleerd dat het elektronen waren.
Ik snap van dat hele artikel vrij weinig. Ze versturen een lichtpuls sneller dan de lichtsnelheid. Dan bewegen de fotonen toch sneller dan de lichtsnelheid?
Hoezo alleen het golffront beweegt sneller? Golfeffecten zijn toch ook gebonden aan de lichtsnelheid? Elektromagnetische golven gaan toch ook met c?
Uit Griffiths, Introduction to Electrodynamics, blz 399, hfdst 9.4.3
Golf-effecten zijn best lache dingen....Because waves of different frequency in a dispersive medium, a wave form that incorparates a range of frequencies will change shape as it propagates. A sharply peaked wave typically flattens out, and whereas each sinusoidal component travels at the ordinary wave (or phase ) velocity, v = omega / k the packet as a whole (the "envelope" travels at the so-called group velocity v = d omeqa / d k.
(You can demonstrate this by dropping a rock into the nearest pond and watching the waves that form: While the disturbance as a whole spreads out in a circle, moving at speed vg, the ripples that go to make it up will be seen to travel twice as fast. They appear at the back end of the packet, growing as they move forward to the center, then shrinking again and fading away at the front. We shall not concern ourselves with these matters - I'll stick to monochromatic waves, for which the problem does not arise. But I should just mention that the energy carried by the wave packet in a dispersive medium ordinarily (emph by FCA) travels at the group velocity, not the phase velocity. Don't be too alarmed, therefore, if in some circumstances v comes out greater than c1
1. Even if the group velocity can exceed c in special cases
Verandert z'n sig te weinig.
Dus er is informatie overdracht sneller dan het licht mogelijk..... tenzij het tegendeel bewezen kan worden.. maar dat is altijd lastig met paradoxen....
Mopreme - lvl 80 Warrior @ Hellscream (Symbiosis)
Macadoshis schreef op 17 september 2002 @ 18:24:
Er is een paradox in de Quatum Theorie... namenlijk: Stel dat je een doos door middel van een schuideur in 2 gelijke ruimtes kan verdelen... Stel dat in de doos een kat zit en de doos is dicht (niemand kan de kat zien).... Als je op een willekeurig moment de schuifdeur dicht doet dan zit de kat in 1 van de twee delen (maar je wete niet in welke want je kan de kat niet waarnemen.....) Stuur de 2 delen in tegenovergestelde richting het heelal in en wacht een lange tijd, elke doos bevat OF de kat OF is leeg TEGELIJKERTIJD... de golf-functie is een mengeling van NIKS en een KAT.... Als je nu 1 doos openmaakt en in die doos zit de kat dan wordt de golf-functie in de doos meteen de golf-functie van de KAT... maar de golf-functie in de 2e doos die misschien wel vele lichtjaren weg is is nu ook METEEN gedefinieerd als LEEG!!!
Dus er is informatie overdracht sneller dan het licht mogelijk..... tenzij het tegendeel bewezen kan worden.. maar dat is altijd lastig met paradoxen....
Ik weet niet bijster veel van natuurkunde en quantummechanica, maar hier kan ik volgens mij wel op antwoorden. De informatieuitwisseling die jij noemt moet je niet zien als een signaal dat van X naar Y reist. Het signaal reist niet eens, het is gewoon op beide plaatsen tegelijk. Je zou het kunnen zien als een lichtswitch die op twee punten hangt. Als je de ene aanzet, gaat de ander ook aan. Niet omdat ze met elkaar verbonden zijn, maar omdat ze dezelfden zijn.
Anoniem: 9942
Ah, maar dan heb je wel een probleempjeDus er is informatie overdracht sneller dan het licht mogelijk..... tenzij het tegendeel bewezen kan worden.. maar dat is altijd lastig met paradoxen....
Overigens is er nog een andere reden waarom de informatie niet met de lichtsnelheid reist. Om tot succesvolle informatie-overdracht te komen moet je van tevoren afspreken wat het inhoudt dat de kat al dan niet in de doos zit, dus voordat de twee dozen gescheiden worden. En die informatie moet met elke doos meereizen, en wel met een snelheid lager dan de lichtsnelheid... In feite is er dus helemaal geen sprake van informatie-overdracht sneller dan de lichtsnelheid.
Ik moet toegeven dat dat natuurlijk een samenvatting is .. en het is ook lang geleden dat ik het gelezen en bestudeert heb... maar dit paradox is nog niet uit de werled geholpen... er zijn ook andere varianten.. nl met 1 gifgas deeltje dat ik 1 van de 2 dozen kan zitten... ik dat geval is de kat dood EN levend...Anoniem: 9942 schreef op 17 september 2002 @ 19:31:
[...]
Ah, maar dan heb je wel een probleempjeOm tot informatie-overdracht te komen, moet je dan namelijk in staat zijn de toestand van de golffunctie te meten ZONDER de golffunctie tot een eigenfunctie te laten instorten... Waar ik je veel succes mee wens.
Overigens is er nog een andere reden waarom de informatie niet met de lichtsnelheid reist. Om tot succesvolle informatie-overdracht te komen moet je van tevoren afspreken wat het inhoudt dat de kat al dan niet in de doos zit, dus voordat de twee dozen gescheiden worden. En die informatie moet met elke doos meereizen, en wel met een snelheid lager dan de lichtsnelheid... In feite is er dus helemaal geen sprake van informatie-overdracht sneller dan de lichtsnelheid.
maar ja ik weet alleen nog de grote lijnen.. (sorry daarvoor...)
Mopreme - lvl 80 Warrior @ Hellscream (Symbiosis)
Just because I'm paranoid, doesn't mean they're not watching me
Mopreme - lvl 80 Warrior @ Hellscream (Symbiosis)
Je hebt wel de Einstein-Podolsky-Rosen paradox, wat wel over "sneller dan licht"-communicatie gaat.
Voor meer info:
http://scienceworld.wolfr...odolsky-RosenParadox.html
Verandert z'n sig te weinig.
Mopreme - lvl 80 Warrior @ Hellscream (Symbiosis)
De eerste is een SF boek van George Alec Effinger die in 1989 de Hugo en Nebula Award heeft gewonnen, en een andere referentie aan een Schrodinger's kat-achtig systeem, maar dan met 2 atomen....
Verder kan ik niks vinden.
En dat het Schrodinger is bedacht lijkt me logisch
Verandert z'n sig te weinig.
Anoniem: 40665
Het heeft ook geen praktisch nut. Het is alleen aangetoondChristiaanVerwijs schreef op 17 september 2002 @ 14:14:
[...]
Dat is idd ook wat ik eruit begreep toen ik het las, maar het is goed dat je het nog even uitlegd. Maar blijft mijn vraag wat het praktische nut nu eigenlijk is. Volgens mij kun je helemaal niks met deze bevindingen daar de informatie (of de energie) nog steeds niet zo snel gaat....
Anoniem: 958
Je kan het vergelijken met een grote rij mensen die de "wave" doen door allemaal op een bepaald moment hun handen op te steken. Deze wave kan best sneller gaan dan de lichtsnelheid, maar dat betekent natuurlijk niet dat er deeltjes of informatie sneller is gegaan dan de lichtsnelheid.
Anoniem: 35853
alleen hoe je het waarneemt 'lijkt' dat zo
er is nix bijzonders aan sneller dan licht
Ik kan niet anders zeggen dat ik het gewoon met je eens ben.ChristiaanVerwijs schreef op 17 september 2002 @ 09:48:
Even een paar opmerkingen.
Pietje; je post is gerapporteerd aan de overige mods. Ik wil je vriendelijk verzoeken op te houden met dit vervelende gedrag. Je zult hier overigens welzeker van gaan horen.
Het topic zelf vind ik niet echt W&L niveau. Het bevat geen stelling, alleen een magere link naar een ander artikel dat eigenlijk door Fused al op de juiste manier becommentarieerd is. Ik laat het even open om te zien wat er verder van komt, maar als er geen goede discussie uit voortvloeit (ik verwacht het niet eik), dan gaat dit draadje alsnog dicht.