Egbert schreef op 15 september 2002 @ 16:09:
[...]
Ik lees wel goed, maar wat ik wilde zeggen:
transparant wil niet zeggen 'geen ip'.
Voor de clients is het apparaat compleet onzichtbaar. Dat is transparant voor mij. Net zoals het voorbeeld bij een professionele hub/switch. Dat zijn transparante netwerkonderdelen, maar hebben wel (ook) een eigen ip.
Helemaal mee eens
sterker nog: Ook een transparent proxy moet een ip hebben !! een proxy haalt nl de pagina op (uit cache of van inet.) als de pagina van het internet opgehaald word moet deze naar de proxy deze geeft hem door aan de cleint. Om de pagina te kunnen opvragen
moet de transparent proxy een ip hebben.
toch ben ik dan van een ip op een prof switch/hub niet met je eens:
Een prof. hub switch heeft wel een ip ??? hoogstens voor een beheer-ingang maar niet voor het gewone gebruik !
Ik ken deze apparaten niet maar als ze daadwerkelijk ip's gebruiken dan zijn het gewoon routers
en een hub/switch/
bridge zal dan ook nooit een transparante proxy kunnen bevatten.
een router bv. heeft echt ip's. Interfaces waar het verkeer overheen loopt met ip. oftewel:
De router staat niet toevallig op de lijn, maar de router word heel bewust aangesproken.
Verwijderd schreef op 15 september 2002 @ 12:37:
In feite is dat natuurlijk allemaal relatief hè, die noodzaak om een IP te hebben... hij kan eigenlijk net zo goed de boel intern naar 'n proxy programma sturen en als 't niet in de cache staat kan de proxy de boel opvragen van internet door de originele pakketjes weer door te sturen op de externe NIC. Als de boel dan terugkomt van de webserver onderschep je ze weer (gewoon alle pakketjes die VANAF 'n poort 80 langskomen) en mik je ze de proxy weer in.
Of je dit in de praktijk kan brengen met de bestaande software en besturingssystemen betwijfel ik, maar technisch gezien moet het kunnen

In dit verhaal is de proxy een cache van netwerkverkeer. op een exact gelijk request. dus het request hoeft niet uitgevoerd te worden. het antwoord is reeds bekend.
Maw. er word niet inhoudelijk gekeken. Moch dit ooit draaiend te krijgen zijn dan is het enkel performace winst en kun je nog geen javascript oid. blokkeren.
Daarnaast is een proxy aardig onderhouds gevoelig: (cache cleanen, blacklist bijwerken ed.)
En dat is juist wat je niet wilt hebben aan een bridging firewall dus firewalling/controle op dit hoogste niveau moet maar weggelaten worden. Dit moet maar voor lief genomen worden.
Met goede firewall rules kun je nog op een aantal manieren binnenkomen:
op een van de aangeboden services. (dit kan ik vrijwel alle firewall situaties)
dmv. Trojan horsing (javascript of andere executables naar binnen smokkelen waarbij de client zelf de foute code uit moet voeren. ook al word er dan een backdoor opgezet dan nog kan de aanvaller niet binnen komen, er is simpelweg geen ingang naar dit netwerk
Wlleen antwoorden op vragen komen erin, dus weer 2 mogelijkheden:
1 Je doet een antwoord na
2 Je verdraaid een antwoord op een daadwerkelijk gestelde vraag zodat hij "iets" doet.