ChristiaanVerwijs schreef:
Dus God bestaat dan ook.
Er is een verschil tussen een postulaat en een consistente theorie die voor een hele linie van verschijnselen verklaringen kan geven en voorspellingen over nieuwe verschijnselen kan doen. Een goede theorie kan gefalsificeerd worden: zij doet voorspellingen die experimenteel gecontroleerd kunnen worden en als de experimenten anders uitvallen, klopt de theorie dus niet. Met het Godspostulaat bestaat de mogelijkheid tot falsificatie niet en daarom is dat geen goede wetenschappelijke theorie. Natuurlijk kan God bestaan en de verklaring voor alles zijn. De wetenschap kan echter met 1 postulaat minder ook alles verklaren, dus waarom dat extra postulaat doen?
Het niet beschikbaar zijn van proefresultaten die bewijzen dat iets fout is betekent ook niet dat deze resultaten niet bestaan.
Nee, ze worden alleen met de tijd en het aantal experimenten onwaarschijnlijker.
Het is in de geschiedenis van de natuurkunde tenslotte vaker gebeurt dat theorieen die eerst heel juist bleken op de helling gingen. Het atoommodel van Bohr, bijvoorbeeld, leek lange tijd heel goed te kloppen met de werkelijkheid (ik meen me te herinneren dat alleen het fenomeen van de quantumsprongen onbegrijpelijk was). Op den duur viel dit systeem. Op het moment leek het echter zeer goed te kloppen.
Maar zo is het niet gegaan en zo gaat het meestal niet. Het atoommodel van Bohr kreeg al vrij snel de status die de Newtonse mechanica kreeg na de relativiteitstheorie, met het verschil dat er nog geen vervangende theorie was. Bohr wist zelf al dat het model in verschillende aspecten faalde, maar aangezien het soms werkte, was het enige tijd bruikbaar. Er gaan uitermate zelden theorieen op de helling die eerst zeer juist bleken. Meestal weet men al erg snel dat een model niet 'zeer juist' is, maar gebruikt men het bij gebrek aan beter en op hoop van zegen nog een tijdje.
Een ander voorbeeld is de deeltjes/golven eigenschap van licht. Eerst waren het deeltjes, toen golven en toen beiden (afhankelijk van welke metingen men verrichte).
De tijd die tussen de ontdekking: 'licht gedraagt zich als een golf' en de ontdekking 'licht gedraagt zich als een deeltje' is vrij kort. De concurrende theorieen bestonden niet
na elkaar, maar
naast elkaar: er was geen consistente theorie en dat wist men. Nu had de deeltjes theorie het nadeel dat die lange tijd niet experimenteel verifieerbaar was. Toen dat uiteindelijk wel lukte, was men ook al aardig in staat om te laten zien dat het zich in dat bewuste experiment zowel als deeltje als golf gedroeg. Twee verschijnselen die elkaar lijken uit te sluiten, maar dat toch niet doen. Dat was nogal een revolutie, die aan de basis van de quantum mechanica stond. Hoewel wetenschapsskeptici graag blijven wijzen naar dit soort theoriewijzigingen, ziet men over het hoofd hoe ontzettend veel eigenschappen van de wereld en theorieen over de wereld er al die tijd simpelweg staande zijn gebleven. Je zal nooit eens iemand horen beweren: "kijk eens hoe geweldig de wetenschap is: Archimedes ontdekt eeuwen voor Christus een wet en die blijkt nog steeds juist te zijn. Goed, wat kleine, in het dagelijke leven irrelevante, modificaties zijn gemaakt, maar voor iedere praktische bezigheid geldt de wet. Wow, wat is wetenschap toch gaaf."
De theorieen kloppen niet met hoe de werkelijkheid is. Ze kloppen met wat wij waarnemen. Waarschijnlijk is dat een dichte benadering van de werkelijkheid, maar zeker weten doe je dat niet.
Het is de beste beschrijving die je van de werkelijkheid hebt. Dat is alles, meer claimt de wetenschap ook niet. Dit is geen valse bescheidenheid, want het is nogal wat. Het lijkt alsof ik schrijf: ach, wetenschap is
slechts de beste beschrijving die we hebben. Maar wat een prestatie is dat! Ik vind dat mensen te weinig respect tonen voor hetgeen de wetenschap bereikt heeft door constant maar beweringen te doen als 'de wetenschap zit er ook vaak naast', 'de wetenschap weet ook niet alles', 'de wetenschap is arrogant'. Iemand met een gezond respect voor wat de mensheid bereikt heeft sinds men wetenschappelijke methoden is gaan gebruiken, zal nooit dergelijke generaliserende uitspraken doen. De tweede uitspraak is waar, maar dat maakt de 1e en de 3e nog steeds niet waar.
Het is tenslotte, vooral bij QM, zo dat de waarnemer zelf de realiteit verandert. De mens, als 'meetinstrument' 'stoort' de realiteit zelf door te een eigenschap van een electron (zij het de impuls of de plaats).
Op de schaal waarop mensen meestal denken zijn dat soort effecten niet relevant. Natuurlijk is het waar en razend intressant, maar het neemt niet weg dat je warme huis, je kleding, je auto en de weervoorspellingen enkel door wetenschap mogelijk zijn en dat zij daarin heel veel heeft bereikt voor de mensheid. Waarom staart iedereen zich blind op die kleine details die we nog niet kennen, als alles in het dagelijks leven inmiddels verklaard is? Waarom wordt die prestatie genegeerd en wordt er gezeurd over 'ja maar, je kan niet bewijzen dat geesten niet bestaan'. Nee, dat kunnen we niet, dat claimen we ook niet. We claimen enkel dat het onwaarschijnlijk is, gebruikmakend van dezelfde methodes die ervoor gezorgd hebben dat je een GSM hebt en over de juistheid van de theorie over de werking daarvan twijfel je niet. Mensen zien volstrekt, volledig, helemaal, absoluut over het hoofd dat zij met claims over geesten allerlei wetenschap negeren die ze in het dagelijks leven gebruiken; op de juistheid waarvan ze dagelijks vertrouwen. Dit weten ze niet, ze kunnen het misschien ook niet weten, maar ze
willen het ook niet weten, want dan anders zijn ze hun theorie voor hun onverklaarbare verschijnsel kwijt. Dat heeft er dan weer mee te maken dat men de psychologie als wetenschap nog ernstig onderschat en niet wil toegeven dat onze geest nogal wat spelletjes met ons kan spelen.
Misschien begrijp ik je verkeerd, maar je zei net dat als het tegendeel nog niet bewezen is, je het net zo goed voor waar aan kunt nemen.
De wetenschappelijke methode die de meeste wetenschappers momenteel aanhangen is die van de falsificatie, boven uitgelegd. Ik bedoel dus slechts: als er in vele pogingen geen falsificatie van een theorie heeft plaatsgevonden, is het waarschijnlijk dat deze juist is. Meer dan die waarschijnlijkheid kunnen we niet bieden, maar niemand gaat in het dagelijks leven zichzelf door z´n hoofd schieten om te controleren of hij dan echt doodgaat en dat komt vaak op hetzelfde neer: het is uitdentreure gecontroleerd en bevestigd.
Als dit massaal gebeurt in de zon (kans is praktisch 0) dan ontploft ie dus morgen

. Beetje flauw misschien. Ergens weet ik niet of ik niet iets zeg wat klopt, en ik ben benieuwd wat jij hieraan kunt corrigeren.
Wat je zei klopt niet helemaal: als een electron een kern verlaat, zal de kern niet vervallen. Sterker nog: de zon is een plasma en daar hebben electronen en kernen elkaar al verlaten. Kernverval is onafhankelijk van de aanwezigheid van electronen; het is een proces tengevolge van de interactie tussen kerndeeltjes. Daarnaast is de resterende kern van een waterstofatoom slechts een proton en daarvan is verval nog nooit waargenomen. Als je alle electronen verwijderd zal de zon zichzelf uit elkaar duwen denk ik (alle protonen stoten elkaar af; weet niet of de zwaartekracht dat kan compenseren). Het gevolg is hetzelfde: het leven op aarde eindigt zonder zon vrij snel. Het kan. De kans is alleen heel klein: denk orde 1 op 10
miljard.
Dat vind ik heel gevaarlijk om te stellen.
Wat vind je er gevaarlijk aan? De onafhankelijkheid van tijd en plaats van onze natuurwetten steunt op het zogenaamde uniformiteitsprincipe. Vanuit slechts dit principe kan je uit symmetrieoverwegingen (de conclusie dat een deeltje op elke plek in het heelal dezelfde eigenschappen moet hebben heeft zeer verregaande consequenties; zie [url="http://www.emmynoether.com/"]http://www.emmynoether.com/[/url] ) afleiden dat energie, impuls en impulsmoment behouden zijn. Aangezien we dat altijd waarnemen, gaan we ervan uit dat dit principe klopt. Dit principe geldt echter voor alle aannames die we doen en zegt dus: als iets 500 jaar juist is gebleken, kan je ervan uitgaan dat het juist blijft (omdat het ook tijdsuniformiteit voorschrijft). Dat was enkel wat ik bedoelde: als je wilt twijfelen aan de universele geldigheid van een aanname, dan kom je in zeer gevaarlijk vaarwater. Als je wilt twijfelen of een bepaalde aanname uberhaupt geldt, dan kan je gewoon naar de experimenten kijken die de waarschijnlijkheid van de juistheid aantonen. Het verschil in experimentele bevestiging tussen de aannames die de wetenschap juist acht en de aannames die niet geaccepteerd worden is enorm. Er zijn geen aannames die de helft van de keren bevestigd worden, of 95% of 5% van de keren. We kennen slechts twee soorten aannamen: diegene die in meer dan 99.99% van de gevallen bevestigd worden en die die in minder dan 0.01% van de gevallen bevestigd lijken te worden. Mensen die bijvoorbeeld in geesten geloven erkenen bovendien het verschil in abstractie tussen de aannames niet. De wetenschap doet aannames in de trant van: `de lichtsnelheid is constant´ en daaruit worden allerlei consequenties beredeneerd. Iemand die in geesten geloofd doet de aanname: ´geesten bestaan´. Dat is geen aanname over een onderliggende principe van de natuur; dat is gewoon postuleren dat je gelijk hebt.
Ik vind het altijd gigantisch moeilijk om te stellen dat iets compleet en begrepen is. True, ik weet er zelf weinig van. Maar is zoiets als de quantumpotentiaal (iets wat door Bohm is ontwikkeld geloof ik) en de quantumsprong al verduidelijkt? Zo ja, weet je een plek waar ik dit soort ontwikkelingen kan volgen (site ofzo).
Wat bedoel je precies met ´begrijpen´? We weten niet wat massa is of wat een electron is of waarom een electron is of waarom wij zijn, maar dat neemt niet weg dat onze theorieen, die massa en electronen gebruiken, de wereld goed beschrijven. Bepaalde details ´begrijpen´ we niet, waarschijnlijk omdat die gewoon ´zijn´. Je komt op een zeker moment op een punt waarop je zegt: ´het heelal bestaat en electronen zijn er een onderdeel van´. Er valt soms niet verder te verklaren.
Ik weet niet precies welke problemen er met de termen quantumsprong of quantumpotentiaal zijn, omdat ik niet precies begrijp wat je ermee bedoelt.
Ik vind alleen de zelfingenomen houding van natuurkundigen af-en-toe verbazingwekkend. Jaren en jaren lang roepen mensen steeds dat het allemaal af en begrepen is. En dan gebeurt er weer iets anders en moet men een paar stappen terug.
Welnee; er heeft in de hele geschiedenis 1 keer iemand geroepen dat de natuurkunde af was en dat lag helemaal in de tijdsgeest.
Na Kelvin kwam ook iedereen met de boodschap dat natuurkunde een 'done'-zaak was. Klopte dat? Welnee. Het grote werk bleek toen pas te komen.
Een vergissing die slechts eenmaal gemaakt is. De wetenschap leert van haar fouten en zal zeker niet beweren dat zij ´af´ is. Met de exponentiele groei van de bevolking en het aantal onderzoekers is het wel zo dat de hoeveelheid verschijnselen die in kaart is gebracht enorm gegroeid is. Alles wat we kennen is beschreven en we weten beter wat we niet kennen. Kelvin zag twee kleine details over het hoofd, die iets meer consequenties hadden dan de meeste kleine details. De kans dat er zich nog een keer dezelfde ontwikkeling voordoet is door het enorme aantal wetenschappers dat er momenteel op de wereld rondloopt veel kleiner geworden. Persoonlijk had ik graag gehad dat Kelvin dat nooit had gezegd; dan hoeft ik niet telkens uit te leggen dat een dergelijke uitspraak nu toch echt een stuk gerechtvaardigder is dan toen, maar dat niemand hem nu meer zal doen omdat het publiek hem anders opvat dan de wetenschap hem zou bedoelen. Kelvin negeerde botweg enkele grote inconsistenties die nog bestonden; dat wordt nu niet gedaan.