Op donderdag 04 april 2002 18:36 schreef internetinfo het volgende:
tsja, moet wel kunnen denk ik
houd wel rekening met het aantal ohm.
ik dacht dat als je boxen meer ohm hebben dan je versterker dat het dan wel goed zit. Het mag iig niet lager zitten.
(you may kill me if I'm wrong)
Die laatste opmerking had je er
niet bij moeten zetten.
Ten eerste 'hebben' speakers niet een aantal Ohm, net zo min als je versterker een aantal Ohm 'heeft'. 'Ohm' is een eenheid, en wel de standaard (SI) eenheid voor de fysische grootheid
elektrische weerstand. De weerstand is een maat voor het gemak waarmee er een elektrische stroom door een materiaal kan gaan lopen. Een stuk koper heeft een hele lage weerstand, een stuk hout heeft een hele hoge weerstand.
Van een bepaalde verbinding kan je dus de weerstand meten. Een handige formule hiervoor is de 'wet van Ohm': V = I * R. De elektrische potentiaal over een verbinding is gelijk aan de elektrische stroom door de verbinding vermenigvuldigd met de weerstand. In SI-eenheden worden deze grootheden gemeten in de eenheden Volt, Ampere en Ohm.
Je speaker 'heeft' dus geen aantal Ohms - de weerstand van je speaker
is een aantal Ohm. (Bij een bepaalde temperatuur, etcetera, etcetera.) Feitelijk is bij de wisselspanning die je over je speaker aanlegt niet de weerstand maar de impedantie van belang - het gaat echter te ver om dat hier uit te leggen.
Ook hoef je je absoluut geen zorgen te maken over de weerstand van je versterker tov die van je boxen. Ten eerste ligt de uitgangsimpedantie van je versterker een stuk lager dan 1 Ohm, terwijl je speakers niet onder de 4 Ohm zullen komen over het algemeen. Ten tweede lijkt het me niet dat er een kritieke situatie optreedt als je versterker dan - op onverklaarbare wijze - toch een hogere uitgangsimpedantie heeft dan je speakers.
Wat wel van belang is, natuurlijk, is dat je versterker geschikt is voor de impedantie van de speakers. Je moet geen speakers met een impedantie van 4 Ohm aansluiten op een versterker die slechts geschikt is voor 8 Ohm of hoger. Als je hem dan zeer hard zet gaat het niet goed. (Houd je je aan een normaal volume dan kan het alsnog niet zoveel kwaad.) Bij een auto is het sowieso niet zo'n probleem, de impedantie van de speaker, aangezien je niet te maken hebt met een trafo, maar je rechtstreeks voedingsspanning krijgt van de accu. Daardoor is de enige beperking in de impedantie van de speaker die de versterker aan kan de hitte van de transistoren.