Door AlienZombie - zondag 17 maart 2002 03:52
Als je een geaard stopcontact op de plaats van een niet geaard stopcontact aan wilt leggen, moet je dat als volgt doen:
Kijk of het oude stopcontact een opzet- of een inbouwstopcontact is. Koop dan zo'n zelfde, maar dan geaard. Ken je iemand, die een trekveer heeft, leen hem dan even. Zoniet: ze zijn niet zo duur en in verschillende lengtes in de meeste bouwmarkten te koop. Tenslotte koop je een aarddraad (geel met groen) van een bepaalde lengte (neem voor de zekerheid een stuk extra. Kijk verderop van waar tot waar je moet meten).
Heb je de spullen gekocht, sluit dan voor je gaat beginnen de stroom af.
In de meeste kamers eindigt in de plafonddoos een aarddraad, die van de meterkast af komt (tegenwoordig herken je ze aan de geel met groene kleur). Haal het deksel van die doos eraf en kijk of je de aarddraad ziet. Als aan zo'n doos een lamp hangt, moet je die er even af halen. Zit er geen aarddraad in dezelfde kamer als waar het stopcontact moet komen, kijk dan of er een in een andere plafonddoos in een andere ruimte (liefst op dezelfde verdieping) zit.
Duw de trekveer in een leiding van de plafonddoos naar het gewenste stopcontact (je hebt dat er dus eerst afgehaald. Je kunt nu zien of de veer er daar uitkomt, zoniet moet je de veer in een andere leiding stoppen, even proberen). Maak dan de gekochte aarddraad aan de trekveer in de plafonddoos vast en trek de trekveer voorzichtig uit het stopcontact (niet te ver, voor je de aarddraad helemaal door de leiding trekt, moet je hem natuurlijk wel eerst vast maken aan de aarddraad die al in de plafonddoos zit. Hier zijn speciale bevestigingen voor, misschien zit er een in de plafonddoos). Laat in de plafonddoos voor de zekerheid een stukje aarddraad over (niet helemaal strak in de leiding trekken dus). Bij het stopcontact knip je de aarddraad op lengte (ook iets over laten, anders loop je het risico, dat je later bij vervanging van het stopcontact net een stukje tekort komt en moet je weer alles opnieuw doen). Sluit de aarddraad aan op het stopcontact. Andere draden aansluiten, stopcontact op de muur, deksel van plafonddoos of lamp weer aan het plafond en klaar is . . . (vul je naam maar in)!
Normaal zijn er alleen randaarde-stopcontacten in ruimtes waar vocht en electriciteit in dezelfde ruimte aanwezig zijn (keuken). In badkamers komt er zoveel vocht vrij, dat zelfs randaarde-stopcontacten niet veilig genoeg zijn. Daar tref je dan ook helemaal geen stopcontact aan. De wasautomaat moet zelfs aan een trekschakelaar, hoog boven de wasmachine, aangesloten zijn.
De computer genereert tijdens het werken statische electriciteit (o.a. door de ventilators), die bij een ontlading funest is voor bepaalde tere onderdelen. Als hij op randaarde aangesloten is, wordt die statische electriciteit constant afgevoerd en dus niet opgebouwd.
Een ander punt voor aansluiting op randaarde is het volgende: als je de (stalen) kast openmaakt om bijvoorbeeld de batterij (voor het geheugen en de klok) te vervangen, ben jij de statische electriciteit die je eventueel opgelopen hebt (bijvoorbeeld door lopen op tapijt), al kwijt als je de kast aangeraakt hebt. Wel dan voor je verdergaat de kast even van de stroom afhalen.
[Dit bericht is gewijzigd door AlienZombie op 17-03-2002 03:59]