Ik lees steeds: "Er is geen natuurlijke selectie meer, dus de evolutie zal wel zo'n beetje gestopt zijn."
Daar klopt niks van
Het is natuurlijk waar dat, in de gebieden waar genoeg te eten is en weinig mensen voor hun reproduktieve eindleeftijd sterven, de 'traditionele' selectiedruk niet meer veel om het lijf heeft. Maar evolutie is niks meer en niks minder dan toevallige veranderingen, verschillen zo je wilt, die door een bepaalde selectiedruk blijven bestaan.
Maar denk nou niet dat selectiedruk niet meer bestaat.
Als je dit topic leest kom je verwarrende dingen tegen: Er komen dingen voorbij als: We zullen onze verstandskiezen wel kwijtraken en onze kleine teen, haren, etc etc. Maar dat zijn nou net dingen die
niet meer onderhavig zijn aan selectiedruk. Oftewel, het levert zo weinig
evolutionair voordeel op om die dingen te verliezen, dat de kans dat dat gebeurt gering is. Je kunt je voorstellen dat het, in moeilijker tijden, efficiënter was voor een organisme om géén derde setje grote maalkiezen (verstandskiezen dus) te maken, en in plaats daarvan die kostbare mineralen (ondervoeding was toen de norm) in de rest van het skelet te steken. Dat waren de tijden waarin, door selectiedruk, dergelijke dingen 'weg-evolueerden'.
Nu is het nogal anders. Selectiedruk in die, oude, zin bestaat alleen in gebieden waar er nog sprake is van fysiek overleven, en dan wel met een slechte kans daarop. Maar hier is een ander soort selectiedruk. Daarbij hoef je maar één ding in het hoofd te houden: Kans op voortplanting. Dat levert een bizarder beeld op dan het vroegere 'survival of the fittest' (waarbij Darwin met 'fittest' overigens 'best aan de omgeving aangepasten' bedoelde).
Een bepaald uiterlijk is nu een groot deel van de selectiedruk. Je mag dus redelijkerwijs verwachten dat echt heel erg lelijke trekken langzaam maar zeker weg-evolueren, de voortplantende mens heeft nu immers meer keuze.
Zoöok stressbestendigheid (Heb je nog zin in sex na een drukke dag...). Haarloosheid daarentegen zal door een meerderheid van voortplanters waarschijnlijk zodanig afwijkend worden gevonden dat die mutanten minder kans op nageslacht hebben. Nog anders: Stel er ontstaat een immense opwarming van de aarde, dan hebben kleine mensen een voordeel door een betere volume/oppervlak-verhouding. Ik bedoel maar, het kan alle kanten op.
Zo zijn er nog wel een reeks van dingen te verzinnen die, hoewel het in niets meer lijkt op de oude traditionele selectiedruk, dat toch wel degelijk zijn.
En dan zijn er natuurlijk nuances; ligt een eigenschap op een geslachtschromosoom of niet; is het een dominant of recessief overervende eigenschap etc, maar in essentie is er met de evolutie weinig veranderd.