Op zondag 06 januari 2002 16:27 schreef mietje het volgende:
[..]
De classificatie van drugs in "softdrugs" en "harddrugs" is arbitrair (en ruikt naar het "back to nature" motto uit de hippie-tijd). Alle roesmiddelen zijn verslavend, of het nu om cafeine, nicotine, cocaine, cannabinolen, afetamine-derivaten, opiaten of wat dan ook gaat. Er is wel een onderscheid tussen lichamelijke en geestelijke verslaving, maar dat onderscheid loopt dwars door die classificaties van "softdrugs", "harddrugs" en "legale roesmiddelen" (zo zijn cafeine, nicotine en alcohol lichamelijk verslavend, terwijl bv. cocaine en cannabinolen dat niet zijn.) Welke roesmiddelen wij tolereren heeft dus weinig te maken met het gevaar dat die roesmiddelen voor de gebruikers vertegenwoordigen, maar is cultureel bepaald.
Als het inderdaad cultureel bepaald is, dan is dat natuurlijk een foute reden om sommige drugs te verbieden en andere niet. Wat er cultureel bepaald wordt is ook naar mijn mening irrelevant.
Maar sommige drugs zijn wel degelijk heel gevaarlijk. Neem heroïne, dat is vreselijk verslavend en zo'n verslaving schopt je hele leven in de war. Als mensen die troep willen gebruiken (omdat ze depressief zijn en willen vluchten uit de realtiteit bijvoorbeeld), dan zijn ze volgens mij altijd fout bezig. En als je aan een verslaafde vraagt of hij zou willen dat hij nooit met die troep begonnen was, zullen de meesten volmondig JA zeggen.
En denk eens aan de nadelen van besmette spuiten en overdoses die voor veel slachtoffers zorgen...
Ik denk dat we ten alle tijde moeten proberen zo weinig mogelijk mensen aan de harddrugs verslaafd te laten raken en dat bereik je niet door het gewoon in de winkels te leggen.
En als je het legaliseert, dan zul je ECHT niet opeens stukken minder criminaliteit krijgen (ja, ok als je het handelen in drugs legaal maakt, dan de verkoop van drug die eerst een misdaad was, opeens legaal zijn, wat weer goed is voor de statistieken

). Maar je houdt nog steeds dakloze verslaafden in de grote steden die geld nodig hebben, omdat ze geen baan kunnen krijgen met hun verslaving en ik denk dat het er beduidend meer zullen worden als je de drugs toegankelijker maakt.
Tja, maar moet een staat ook voor haar burgers zorgen als die burgers de zorg van die staat op dat gebied helemaal niet willen?
Een harddrugs verslaafde heeft er meestal spijt van dat hij ooit aan harddrugs begonnen is. In het begin hebben ze meestal zoiets van: "ik heb geen zorg van de staat nodig, ik bepaal zelf wel wat ik doe", maar later krijgen ze spijt en realiseren ze zich dat ze toch fout zaten. Mensen weten dus niet altijd zelf wat goed voor hen is!
Het grootste probleem dat veroorzaakt wordt door drugs is criminaliteit, maar het overgrote merendeel van dat probleem kun je simpelweg bestrijden door drugs te legaliseren, waardoor je als staat de marktprijs van die drugs kunt controleren (en er op de koop toe accijns aan verdient).
Het klopt denk ik wel dat als je de prijs lager maakt, dat verslaafden op straat minder ciminaliteit plegen, omdat ze minder geld nodig hebben (waarom je dan weer accijns wilt heffen om toch weer de prijs hoger te maken snap ik niet...). Wat je ook voorkomt is dat criminelen eerst voor weinig geld drugs verkopen, om ze vervolgens peperduur te maken voor mensen die verslaafd zijn.
Toch denk ik dat je het niet kunt maken, om als staat het gebruik van harddrugs te stimuleren (en dat doe je als je zorgt dat het makkelijker te krijgen wordt en als je het goedkoper maakt), simpelweg omdat het daarvoor veel te gevaarlijk spul is.
Wat naar mijn mening veel beter is, is om de drugshandelaren op te sluiten (en zeer hoge geldboetes te geven), en verslaafden die voor problemen zorgen verplicht te laten afkicken net zolang tot ze weer clean zijn en weer kunnen terugkeren in de samenleving (het geld voor deze clinieken kan voor een deel bij de drugsdealers vandaan komen).
Drugspreventie is dan nog steeds mogelijk, net zoals er nu anti-rook campagnes gevoerd worden die het aantal rokende jongeren in 20 jaar tijd toch aanzienlijk verminderd hebben (op volwassenen heeft preventie minder effect). Dat "perventie" door het in het strafrecht plaatsen en pro-actief vervolgen van druggebruik averrechts werkt moge wel duidelijk zijn uit het fiasco van de amerikaanse "War on Drugs". Voor jonge mensen maakt het criminaliseren van drugs druggebruik juist "spannend", "mysterieus" en "cool" en het zijn dan ook zij die massaal in de cel belanden. Daarnaast wordt een enorme zwarte markt gecreerd waarin miljarden omgaan, en die voor zware criminelen even onweerstaanbaar is als een drol voor een zwerm vliegen.
Ok, je maakt het "spannend", "mysterieus" en "cool" als je het verbiedt, maar dat blijft drugs altijd wel, ook als het legaal is. En als je het gemakkelijk toegankelijk maakt, dan zullen denk ik VEEL meer mensen het een keertje willen proberen.
Ja zeker heb je het recht om jezelf schade toe te voegen! Dat noem je zelfbeschikkingsrecht. Iedereen mag doen wat hij wil met zijn eigen lichaam en geest, en dat gaat zover dat hij mag besluiten zichzelf de "ultieme schade" te laten toevoegen dmv. een euthanasieverzoek.
Ik ben ook voor euthanasie bij uitzichtloos en ondragelijk lijden, maar in dat geval is euthanasie ook meer jezelf redden dan jezelf schade toebrengen.
Maar als iemand zijn leven wil beëindigen, terwijl duidelijk is, dat hij er nog lang niet aan toe is om te sterven en als hij nog een grote kans heeft dat het later beter wordt, dan kun je toch niet zeggen, dat diegene zelf maar moet weten wat hij doet?? Dan moet je zoiemand helpen en zonodig dwingen om geen zelfmoord te plegen!