Toon posts:

Hoe deel ik Internet ?

Pagina: 1
Acties:
 • 31.052 views sinds 30-01-2008

 • havana
 • Registratie: Augustus 1999
 • Laatst online: 22-03 17:44
Internetdelen FAQ
Welkom bij deze extra FAQ, over het delen van je internet verbinding.
Allereerst even de belangrijke mededeling: vragen over verbindingsharen horen in Network Troubleshooting!
Aangezien er ook in I&T veel vragen hierover zijn, hebben we besloten deze FAQ te maken. Een klikbaar snel-keuze menu van de mogelijkheden:

FAQ Internet DelenInternet delen via een serverInternet delen met een routerInternet Delen via een Linux ServerInternet delen via een Windows ServerAlles over kabel en routersAlles over het omvormen van een Alcatel MxStream modem naar een router

Om te beginnen zul je eigenlijk altijd wel een gewoon netwerkje willen opzetten tussen de verschillende computers en dat is ook vaak noodzakelijk.
Voor een uitgebreide beginnersguide voor het opzetten van een thuisnetwerk kun je even kijken bij dit mooie artikel van Mark.
Tevens tref je daarin een stappenplan aan hoe je je internet kunt delen.

In deze FAQ gaan we ervan uit dat je een werkend netwerkje hebt liggen.

In het kort zijn er de volgende mogelijkheden om je internet te verdelen:
 • <li><a name="server">Internet laten verdelen door een "servertje", waarop een programma softwarematig route.</a> Je kunt ook een oude PC inzetten als softwarematige Linux/BSD/FreeSCO router, zelfde principe. <ul><li>[b]Voordelen:[/b] Weinig werk, veel informatie over te vinden, waaronder bijvoorbeeld de guide van Mark Timmers hierboven. <li>[b]Nadelen:[/b] De verdeelserver zal altijd aan moeten staan, staat deze uit, dan is er geen internet op alle clients.
 • Specifiek voor gebruikers van Alcatel SpeedTouch Home (ethernet) gebruikers aanrader!:
  Tweaken van het modem, zodat het direct op een hub kan worden aangesloten.
  • <li>[b]Voordelen:[/b] Probleem van server die altijd aan moet blijven staan is hiermee verholpen, het modem maakt zelf verbinding en iedere PC kan via de hub "zelf" het internet op. <li>[b]Nadelen:[/b] Als je bijv. een webserver wilt draaien zul je moeten gaan portmappen op het modem, sommige verbinding (zoals het ontvangen van files via ICQ) kunnen niet meer of met moeite gebruikt worden. Alcatel heeft aangegeven geen garantie te verlenen op getweakte modems.
 • Een hardwarematige router aanschaffen.
  • <li>[b]Voordelen:[/b] Ook niet het nadeel van het eerste geval, je hebt geen server die continu aanmoet. <li>[b]Nadelen: [/b] Over het algemeen wat prijziger dan de eerdere oplossingen. Soms wat lastiger te configureren.


  1. Server met software-matige routing

  Bij deze methode richt je een oude PC in als software-matige router. In de PC zitten twee netwerken; in de ene prik je je (kabel)modem, aan de andere prik je een hub (verdeelstation), waaraan je via UTP kabel de workstations prikt.


  Windows (vanaf een Pentium met minimaal 16 MB ram).
  - Wingate
  - Winroute
  - Sygate
  - Met behulp van Internet Connection Sharing (geleverd met Win98 2e Editie, WinME, Win2k en WinXP)
  - Overzicht van routing programma's

  handige links:
  Thuisnetwerken: een uitgebreide beginnersguide
  • [search=winroute]
  • [search=internet delen]
  http://netwerk.pagina.nl/ (veel links, gevorderden & beginners)
  Nederlandse uitleg MxStream en WinRoute
  Nederlandstalige uitleg MxStream en WinGate
  Beginnersguide voor Sygate
  De Network-Troubleshooting FAQ
  Microsoft Internet Connection Sharing NL handleiding by GaMeOvEr
  Debian router howto
  Winroute & ADSL howto (engels)
  Red Hat Linux 6.X als een Internet Gateway voor een Thuis Netwerk
  Het delen van kabelinternet
  Internet delen in België

  Linux
  Onder Linux kan ook de beginnende gebruiker vrij eenvoudig een stabiele server bouwen. Naast het genoemde voordeel van stabiliteit, zijn de systeemeisen bij een Linux-server vele malen lager: vanaf een 386 met 6 MB ram, harddisk niet vereist. Een ander voordeel is dat onderstaande proggies helemaal gratis zijn :) Je kunt een complete mini-Linux (met router software) gebruiken (past op één floppy) zoals
  - FreeSCO
  - CoyoteLinux
  - LRP
  - FloppyFW (speciaal voor MxStream)

  Onder Linux zijn er nog veel meer (veelal gevorderde) mogelijkheden, die je kunt nalezen in de speciale afdeling van de [url="/forum/list_messages/163843#10"]NOS FAQ[/url].

  Handige links:
  Nederlandstalige beginnershandleiding voor kabel & FreeSCO
  Nederlandstalige beginnershandleiding voor FreeSCO en MxStream
  FloppyT voor Mxstream
  Non-Windows Operating Systems

  2. Alcatel SpeedTouch Home (ethernet) tweak

  Bij MxStream kun je zonder server je verbinding delen mbv. een hub en netwerkkaartjes in elk workstation (deze methode is aanbevolen voor enigszins gevorderde gebruikers). Meer info vind je [url="/forum/list_messages/279710#10"]hier[/url]. Let op: de Alcatel garantie vervalt! Directe links:

  - site van ByteRipper, waarvan het artikel over de tweak zelf terug is! Er staan verder nog enkele andere interessante artikelen en een mooie FAQ.
  - oude site, waar de tweak ook nog op uitgelegd staat.
  - Weethet.nl, waarop de tweak uitgelegd staat, en tevens nog veel meer vragen over MxStream en ADSL beantwoord worden.

  KPN:
  Tegenwoordig wordt er door KPN ipv het Speedtouch home modem, het Thomson 510 (i) modem geleverd. Het tweaken van dit modem is niet meer nodig, aangezien er al een router in zit.
  Sluit een hub/switch op het modem aan. Draai dan op elke aangesloten pc de kpn software setupST.exe, en kies daarin "change the lan settings" en je bent klaar.

  3. Een router kopen
  Je kunt er ook voor kiezen een hardwarerouter te kopen. Voordeel hiervan is dat je geen extra PC nodig hebt, de router verdeelt het internet helemaal zelf.

  Aan de router zitten meestal een aantal poorten, waarop je je workstations via UTP kabels kunt aansluiten. Als je wilt kun je het aantal poorten uitbreiden met een hub of een switch (zie [url=/forum/list_messages/152460#5]hier[/url] voor uitleg).
  Meer info over de werking van routers en Chello vind je hieronder. De routers zelf vind je uiteraard in onze onvolprezen Pricewatch

  Extra: Chello en routers

  Over het werken met een router met een Chello verbinding kunnen we je het volgende zeggen: op zich kan elke router gebruikt worden, mits hij de juiste functies ondersteunt. Deze functies zijn:
  • <li>Telnet access <li>Remote IP lease control <li>IP packet forwarding
  Om alles goed te snappen eerst eens hoe iemand bij chello een verbinding krijgt.

  De situatie bij een klant als deze 1 computer heeft is als volgt:

  1 PC met 1 NIC en 1 modem.

  Als de klant net is aangesloten, moet de klant een provisioning systeem doorlopen. Hij heeft dan een IP adres dat begint met 10.63.*.* of 10.194.*.* .
  Naar welke pagina de klant ook gaat, de klant komt dan uit bij het provisioning systeem van Chello.
  Hier moet de klant inloggen met E-mail gegevens en als de klant ingelogd is, wordt deze gevraagd om zijn locatiecode (postcode zonder letters) en serienummer van de modem in te vullen.
  Eens ingevuld, worden er 2 infrastructuren aangemaakt, 1 voor de NIC (met bijbehorend MAC adres) en 1 voor de modem (met bijbehorend ESN).

  De klant moet nu rebooten, zijn IP adres vrijgeven en vernieuwen. Na de reboot heeft de klant een nieuw IP adres waarmee hij kan internetten.
  De reden dat de klant nu wel een IP adres krijgt waarmee hij kan internetten is omdat gechecked wordt of in de DHCP Request een MAC adres en serienummer staat dat bekend is in het systeem. Omdat de klant net de procedure heeft doorlopen, vindt hij dus een match op infrastructuur, en krijgt hij een IP adres. Vindt de DHCP server geen match, dan krijgt de klant een 10.63.*.* of 10.194.*.* IP adres zodat de klant zich aan kan melden.

  Wat nu belangrijk is, is het volgende:
  De infrastructuur koppelt de NIC en de modem aan elkaar, omdat die 2 infrastructuren onder dezelfde username staan. Vindt het systeem wel een serienummer, maar klopt het MAC adres dat erbij zit niet, dan moet de klant zich dus opnieuw aanmelden en bij het aanmelden worden de vorige infrastructuren overschreven.

  De router waarop de modem aangesloten wordt moet dus deze procedure doorlopen.

  Wat je kunt doen is het volgende. Je hangt een computer en de modem aan de router en met IP packet forwarding kun je gewoon op de computer de procedure doorlopen, alsof de computer zelf dat IP adres heeft. Zo gauw de router een 10.63.*.* of 10.194.*.* IP adres krijgt, moet je dus de provisioning procedure doorlopen. Omdat het provisioning systeem het MAC adres uitleest van het device waar de modem aan hangt (de router dus), maakt het systeem een infrastructuur aan voor de router. Met als gevolg, dat de router een verbinding krijgt.
  Je kunt er dan meerdere computers aan hangen, die allemaal interne IP adressen krijgen van de router, en voila.. allemaal verbinding.

  Concreet:
  Elke klant heeft 2 infrastructuren, 1 voor het MAC van de NIC, en 1 voor de modem. Deze 2 staan gekoppeld onder een username.
  Het is belangrijk dat bij routers op hun MAC adres een infrastructuur aangemaakt wordt. Als je dat lukt, dan is het een kwestie van rebooten, releasen, en renewen op de router, en je bent klaar.

  Deze informatie wordt uitgestrekt aan mensen die de Chello Helpdesk bellen en bijv. hun verbinding willen wisselen tussen een desktop en een laptop, of mensen die gewoon een compleet nieuwe computer kopen. Deze mensen krijgen volledige uitleg over hoe dit werkt en waarom ze deze procedures moeten doorlopen.
  Met deze informatie en wat logisch nadenken kun je zelf beredeneren hoe je een router kan gebruiken om internet te delen. Geen enkele bedrijfsgevoelige kennis van UPC/Chello is hiervoor gebruikt.

  Algehele disclaimer: officieel verbieden bijna alle ISP's het om je internetverbinding te delen. Alle bovenstaande mogelijkheden vormen formeel dus contractbreuk.
  UPC, Chello(-helpdesk/support), MxStream, e.a. en uiteraard Gathering of Tweakers kunnen op geen enkele wijze verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele gevolgen voor de contractant na het gebruiken van een router en het delen van de internet verbinding.
  De ISP's gaan momenteel zeer mild om met gebruikers die toch internet delen, maar er is geen garantie dat men dat blijft doen.

 • [Voor 25% gewijzigd door moto-moi op 09-04-2004 17:45]

  DIT IS MIJN WEBSITE


  Dit topic is gesloten.


  Tweakers maakt gebruik van cookies

  Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

  Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

  Sluiten

  Toestemming beheren

  Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

  Functioneel en analytisch

  Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

  janee

   Relevantere advertenties

   Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

   Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

   Ingesloten content van derden

   Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

   janee