Die 10 kW is voor een woning echt heel erg zwaar. Ter vergelijking, ik heb een 3.5 kW (geen multisplit) in de huiskamer met open keuken hangen van 55 m2. Deze staat altijd op z'n eco stand (dus max 2.5 kW), en zelfs dan draait ie vaak ook op halve kracht.
Nu heb jij uiteraard multisplit, en wil je dus wel wat zwaarders hebben dan 2.5 kW. Maar 10 kW is wel wat ambitieus. Vaak is het met die modellen ook het geval dat hoe lager het max vermogen hoe hoger het rendement is. En de keren dat je 6/8-10 kW unit op vol veromgen zal draaien daarvan kun je de minuten per jaar waarschijnlijk op twee handen tellen
Leuk detail; deel je gasverbruik avan je woning door een factor 8 tot 10 en je hebt een goede indicatie van hoeveel watt je woning aan warmte verliest per graad verschil tussen binnen en buiten.(factor 8 wanneer je tot 21 graden stookt in huis, factor 10 wanneer je zuinig stookt) Dus stel je verbruikt 1.500 kuub gas dan verliest je woning zo;n 150-190 watt aan warmte per graad verschil tussen buiten en binnen. Dus wanneer het buiten 5 graden is, en binnen 20 graden (en het verschil dus 15 graden is), dan 'lekt' er dus (15*175=) 2.6 kW aan warmte uit je woning, en kun je dus met 2.6 kW aan warmte je woning warm houden.
Met koeling gaat het dus exact hetzelfde; stel de mussen smelten aan de dakgoot vast en binnen is het 15 graden kouder dan buiten dan kun je met een airco van 2.6 kW je woning koel houden. Tel hier een beetje bij op omdat electrische apparaten ook een beetje warmte opwekken, en omdat personen ook kleine kachteltjes zijn en dan kun je met een 3.5 kW systeem je huis koel houden.
Ofwel; je gasverbruik in kuub per jaar (in dit voorbeeld 1.500) maal 2.5 levert een dimensionering op voor je airco (in dit voorbeeld 3.750 watt) waarmee je een woning echt koel kan houden.
Wanneer jij aan het kijken bent naar een 10 kW unit dan is dat voor een gemidelde woning echt zonde; je betaalt voor capaciteit die jeniet nodig hebt, je COP is lager en de installatie eisen zijn ook lastiger (bijv die >16A stroom die de unit kan gebruiken)
Behalve wanner je dus ook in de winter zo'n 4.000 kuub gas moet stoken om het warm te houden (dus een grote villa of een niet geIsoleerde vrijstaande woning); dan zou een 10 kW airco logisch zijn.