:fill(white):strip_exif()/f/image/zTVNdkMVRW9LmAQwA0NepUKA.png?f=user_large)
DEEL 1 voor de Quatt Chill
Versie: 29-04-2025 (laatste update TS)
update:
nieuw topic specifiek voor de Quatt Chill in afwachting van de release van 6-mei as in Amsterdam.
aub tot nader order hier nog niets op posten, deze TS zal met en met met nieuwe gegevens worden aangevuld.
Bedenk dat de Quatt Chill geen eigenstandig toestel is maar alleen in combinatie met een Quatt warmtepomp kan werken, ook een combinatie met een andere warmtepomp is op dit moment niet mogelijk en ook niet waarschijnlijk dat dit in de toekomst gaat komen.
voor verdere uitleg van de Quatt warmtepompen zie de topic Ervaringen met Quatt Deel 2.
3. Wat is een Quatt Chill (koeloptie / upgrade)
Deze informatie bassert zich op wat Quatt op hun site op dit moment (20-3-2025) hebben weergegeven.
Foto's zijn alle vanuit de site Bron: Quatt.io.
Site Quatt Chill
/f/image/PtiYA5dA0GnqfRRuJrMwfEDN.webp?f=fotoalbum_large)
De Quatt chill is volgens Quatt een Hybrid-upgrade die koelt als een airco. Je hebt om deze te kunnen gebruiken wel al een Quatt warmtepomp nodig. Het werkt dus niet als eigen product ("mini locale airco") of met een ander merk warmtepomp.
En om ook direct met het slechte nieuws te komen, de Quatt Chill is pas beschikbaar vanaf lente 2025, naar de laatste info zal de echte beschikbaheid echter later zijn.
Dit betekent ook dat nog lang niet alle specificaties op dit moment beschikbaar zijn.
Hij kan echter wel al, met een aanzienlijke korting (introductiepijs van €1.099) en de reeds bekende pre-order prijs bij Quatt voor €99 gepreorderd worden.
Hij gaat in een vijftal hippe kleuren leverbaar zijn:
- cool black
- calm green
- soft sand
- serene lavender
- rustic terracotta
![]() | ![]() | ![]() |
![]() | ![]() |
De aansluiting aan de CV leiding gebeurt via een wat Quatt de QuickConnector noemt op de retourleiding, daar moet dus wel een ruimte voor de connector zijn, hou daar dus rekening mee. Een voordeel is wel dat er dus geen extra leidingwerk en of afvoerkanaal cq buis benodigd is.
Dat je daarvoor dus wel een radiatorleiding nodig hebt lijkt vrijwel vast te staan echter onduidelijk is of dit alleen een benodigde leiding of een daadwerkelijke aanwezigheid van een radiator benodigd.
De werking van de Chill berust op een eigen micro warmtepomp (R-290) die aangesloten is aan het CV systeem van het huis en via deze weg de warmte transporteerd naar de Quatt warmtepomp, die dan via een omgekeerde werking deze warmte aan de buitenlucht afgeeft. Hierdoor wordt een opwarming door de Chill aan de woning voorkomen.
Dit betekend ook dat tijdens het bedrijf van de Chill ook de Quatt warmtepomp zelf (ik vermoed af te toe) gaat lopen (omgekeerde werking dus wordt die Quatt hier eigenlijk een W/L warmtepomp ipv de normale L/W functie).
capaciteit wordt op dit moment aangegeven voor een ruimte tot circa 40m2.
Geluidswaarde wordt alleen als still (laag) genoemd, terwijl een splitt-airco als extreem laag wordt aangeduid.
De op de site getoonde foto's zou mogelijk er op kunnen duiden dat er alleen een leiding benodigd is.
/f/image/GaPzcd8GZPslUTLdp9w0biUw.png?f=fotoalbum_large)
Duidelijk is dat je naast de radiator (leiding) zeker een stopcontact (WCD) in de directe buurt nodig hebt, hoelang de kabel is en de exacte afmetingen van de Chill zijn echter nog niet vrijgegeven.
De werking bassert op een kleine (mirco) water (cv-water) / lucht warmtepomp (met R290 - propaan koudemiddel) die ook een bakje voor het condenswater bezit (staat niet op de site maar is via andere Social Media bevestigd (inhoud hiervan is onduidelijk), maar dit betekend wel dat er condenserend gekoeld kan worden. De warmere Cv-water wordt via de retour afgevoerd, dus de andere radiatoren kunnen daardoor ook deze warmte niet afgeven. Dus daardoor ook geen kans op condenserende radiatoren, juist omdat er dus niet via de radiatoren gekoeld gaat worden. .
Hier een foto van de proefopstelling (geluid) van de Quatt mail van 11-2-2025.
/f/image/VBP1uoeuMqFG4gaZis0ihFjo.png?f=fotoalbum_large)
Men is op dit moment bezig met het testen van verschillende prototypen, waaronder twee verschillende compressoren en vier verschillende ventilatoren alsmede met verschillende roosterontwerpen, die allemaal ook uitwerking op oa het geluid hebben.
In de loop van de volgende weken en maanden worden nog nieuwe prototypen gemaakt en het ontwerp daarnaa te kunnen afsluiten. Doel is om met een ontwerp te komen wat zowel still alsook krachtig kan koelen volgens de product manager Chill Bob van Iersel.
Een belangrijke noviteit is dat de communicatie tussen de Chill en de CIC via Thread gaat lopen, in hoever hier nog een koppelstuk voor de CIC nodig is of dat dit via een SW aanpassing de CIC Thread compitabel gemaakt kan worden is nog onduidelijk.
Quatt WP 4,5 kW - Atag CV ketel - Honeywell T6 - 23 panelen SolarEdge