Hallo!
Onverwachts is mijn bod geaccepteerd op een huis wat ik eigenlijk mentaal afgeschreven had
. Aangenomen dat de bouwkundige keuring niets enorms boven water haalt, probeer ik nu dus versneld zicht te krijgen op werkzaamheden m.b.t. verduurzaming. Daar gaat het me ook om welke hiervan veel voordeel genieten als ik deze kan uitvoeren als het nog leegstaat, voordat ik de woning definitief betrek en ga inrichten.
Ik heb een lijstje opgesteld wat mij het waard lijkt om aan te pakken, maar daar win ik graag advies over in bij jullie.
!
Onverwachts is mijn bod geaccepteerd op een huis wat ik eigenlijk mentaal afgeschreven had
Ik heb een lijstje opgesteld wat mij het waard lijkt om aan te pakken, maar daar win ik graag advies over in bij jullie.
Details over de woning:
- Bouwjaar: 1963
- Tussenwoning
- Woonovervlakte: ~85m2
- Twee woonlagen + 1 opbergzolder, hellend dak met nok in het midden (die anderen in de straat tot woonruimte hebben omgebouwd via een dakkapel voor + nokverhoger achterzijde)
- Uitbouw beneden twee meter de tuin in over gehele breedte woning
- Huidig energielabel D (net, 285 kWh/m2)
- Isolatie-gerelateerd:
- Dubbel glas overal
- Overal kunststof kozijnen, sponning niet afdoende voor tripel glas
- Geen gevelisolatie
- Geen spouwmuurisolatie (er is een spouw, nog aan het achterhalen hoe diep)
- Geen vloerisolatie (er is een kruipruimte, nog aan het achterhalen hoe hoog)
- Geen dakisolatie
- HR-107 combiketel (2 jaar oud)
Verduurzaamheidsmaatregelen
- Gevelisolatie:
- Tenminste spouwmuurisolatie want relatief goedkoop
- Voorzetwanden gehele woning voor goede isolatie (minimaal Rd 3.5)
- Vloerisolatie: Afhankelijk van hoogte kruipruimte ofwel plafond isoleren, of laten vullen (streef naar Rd 5)
- Dakisolatie: Binnenzijde isoleren, zelf doen (streef naar Rd 6)
- Glas: Overal HR++ in bestaande kozijnen, geen roosters
- Ventilatie: Balansventilatie/Ventilatie type D met warmteterugwinning en CO2 sturing in gehele huis
- Geïsoleerde voor- en achterdeur
- Kieren dichten
Vragen
- De hamvraag: Is dit lijstje redelijk gezien het budget? Zo niet, welke dingen zouden jullie weghalen/toevoegen/aanpassen en waarom?
- Als er wordt gesproken over voorzetwanden plaatsen voor betere isolatie, horen tussenmuren (zijmuren, de muren die je deelt met je buren als je in een tussenwoning woont) daar wel of niet bij? Ik ging er van uit van niet, omdat die muren niet grenzen aan de buitenlucht dus het verwachte voordeel is veel kleiner, maar ik kan er geen eenduidig antwoord op vinden. Dit doet mij denken dat het antwoord overduidelijk is voor iedereen, maar jammer genoeg hoor ik daar niet bij
. Het plan van verbeterjehuis.nl neomt voorzetwanden binnen de categorie 'Gevelisolatie' wat me doet denken dat het niet voor zijmuren is, maar een bevestiging zou fijn zijn.
- Het energielabel rapport noemt onder de sectie 'Gevels' ook een oppvlakte op het zuiden (voorkant woning is naar het oosten). Dit komt overeen met de zijkant van uitbouw beneden. De rechterburen hebben namelijk een soortgelijke uitbouw, dus daar grenst de uitbouw niet aan de buitenlucht, maar de linkerburen niet. Betekent dit dat ik daar wel een voorzetwand zou moeten plaatsen tegen dit stukje 'zijmuur' of is dat het niet waard?
- Een aannemer inschakelen voor mijn waslijstje verduurzaamheidsstappen leek me niet nodig omdat isolatiebedrijven vaak meerdere van deze maatregelen aanbieden. Hierdoor hoopte ik een partij te kunnen vinden die (bijna) alle dingen kan uitvoeren en dan kan ik de resterende maatregelen ofwel zelf uitvoeren of individueel nog een vakman daarvoor inschakelen en de kosten van een aannemer uitsparen. Klinkt dat redelijk?