CornermanNL schreef op dinsdag 11 maart 2025 @ 21:28:
Toch wel nieuwsgierig wat voor werk je als zzp’er gedaan hebt, voor welk tarief en hoe lang. Of er was geen ruimte in het tarief voor het opbouwen van een pensioenpot of de tijd was tekort. Of het is vergeten.
Kan leerzaam zijn voor anderen in het zzp wereldje. Misschien is loondienst zo slecht nog niet?
Ik voorzie overigens veel problemen komende jaren met zzp’ers en pensioen tekorten.
Dit inderdaad. Ik zie ook verschillende reacties hier in de trant van, ja, als je zoveel geld hebt dan moet je toch geen staatssteun trekken?
Maar dat doet TS geen recht. Laat me uitleggen waarom.
Heel veel Nederlanders, zeg eens de helft of meer, werken hun hele leven in loondienst en verdienen ongeveer modaal. Dat is nu 45k bruto per jaar.
Als ze een CAO hebben met een redelijke pensioenregeling, mikt die er op dat je 70% van dat salaris als pensioen krijgt, dus zo'n 32k/jaar bruto. Nu krijg je zo'n 18k daarvan als AOW, de rest komt dus uit je eigen pensioenregeling, dus 14k per jaar bruto, grofweg. Dat komt toevallig redelijk goed overeen met de €1k/maand die ik uitrekende dat TS uit zou kunnen geven.
TS heeft dat deel echter niet in een pensioen, maar heeft dus wel ongeveer dat bedrag netto zelf gespaard. Dat is natuurlijk 100x beter dan geen pensioen, maar fiscaal is het minder handig dan wat 2/3 van de Nederlanders met een CAO "als vanzelf" in de schoot geworpen krijgt.
Als hij die 160k niet op de bank had, maar in een pensioen, bijvoorbeeld als ZZP'er via Brand New Day of vergelijkbare partij, had hij nu geen belast box 3 vermogen, en geen problemen met toeslagen vanwege vermogen.
Dus de reacties in de trant "ja, maar je hebt dat geld van de belastingbetaler toch ook helemaal niet nodig" - nou, het merendeel van de Nederlanders die het ZZP pad niet volgde in een verder vergelijkbare situatie qua bedragen, heeft dat dus wel. Dus, als we mensen gelijk proberen te behandelen, heeft TS daar net zo veel recht op.
Mijn constatering is dus, TS heeft dit door onwetendheid minder handig geregeld dan voor de meeste Nederlanders ala vanzelf gebeurt, en daarom mijn advies om beter laat dan nooit eens met een financieel adviseur om tafel te gaan.