Renovatie vloer jaren '60 woning België

Pagina: 1
Acties:

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Volv
  • Registratie: Augustus 2009
  • Laatst online: 04-05 13:23
Beste medetweakers,

Ik (Nederlander) heb een huis gekocht in België en ben bezig deze te renoveren.
Het betreft een bungalow uit begin jaren '60 met een oppervlak van zo'n 160m2. Zoals verwacht zijn we al een aantal verrassingen tegengekomen. Zo lag er vinyl op de vloer 8)7, wat er we direct uitgehaald hebben, waarna we werden gepresenteerd met een totaal verrotte grenen vloer die we eruit gesloopt hebben. Daaronder ligt voor een deel een zandcement vloer van 6cm direct op zand, voor een deel tegels direct op zand en nog een deel tegels waarvan ik nog niet helemaal weet wat eronder zit, maar deels in ieder geval gewapend beton van de kelder. Een kelder die overigens redelijk droog is en nooit onder water heeft gestaan.
Gezien de vochtproblemen en slechte isolatie van de vloer besloten om de hele vloer er maar uit te slopen en het dan meteen goed te doen. Afgraven en een nieuwe betonvloer met isolatie en vloerverwarming erin, afgewerkt met keramische tegels.
Ik heb een stukje afgegraven langs een muur om te kijken hoe het met de fundering zit en die lijkt op zo'n 25 cm onder het vloerpeil te zitten en een blok stampbeton van ongeveer 30 cm hoog te zijn.
Het dak is 4 jaar geleden vervangen en heeft een R waarde van 5.4. De raampartijen zijn nog oud dubbelglas dus deze wil ik laten vervangen door triple glas. De muren hebben 65mm minerale wol in de spouw. Niet optimaal, maar hopelijk goed genoeg.
Er hangen nu radiatoren gevoed door een CV ketel op gas uit 2019. De vloerverwarming moet de hoofdverwarming worden dus de radiatoren mogen weg. Indien mogelijk zou ik de CV ketel wel willen behouden, echter weet ik niet of deze geschikt is voor de vloerverwarming en of deze kan functioneren in een hybride opstelling met een eventuel later aan te schaffen warmtepomp.
Er hangen momenteel ook 3 lucht/lucht warmtepompen, echter ben ik geen fan van verwarmen door warme lucht naar binnen te blazen. Misschien wel nuttig als koeling en backup verwarming indien de vloerverwarming het niet kan bijbenen.

Nu is dit de eerste woning die ik grondig aanpak en ook al heb ik zeer weinig kluservaring lijkt het me toch een leuke en leerzame ervaring om zo veel mogelijk zelf te doen met hulp van wat mensen die grotendeels weten wat ze doen wat betreft isolatie en vloerverwarming. Gaat uiteindelijk hopelijk ook een berg voldoening en geldbesparing opleveren. Echter ben ik nog aan het onderzoeken welke aspecten haalbaar zijn om zelf te doen en wat nou de beste keuzes zijn wat betreft materialen en uitbesteden.

Ik heb intussen een offerte van één (Belgische) aannemer binnen. Zijn voorstel is:
- Vloer afbreken en afgraven (incl convectorputten)
- 12cm gewapend ondervloerbeton
- 12cm gespoten PUR
- kunststof bitumenemulsie (Kimflex) als waterdichtingslaag ter hoogte van de vloeropbouw
- vloerverwarming
- 8 cm smeervloer
- keramische tegels
Alles bij elkaar inclusief vervangen/verleggen leidingen, elektra en eventueel nieuwe CV zou rond de €50K uitkomen, waarbij het al €10K scheelt als we zelf de vloer afbreken/afgraven/afvoeren.

Nu lijkt het erop dat ze in België de volgorde van isolatie en draagvloer precies andersom doen als in Nederland, met als argument dat je vooral de ruimte wil verwarmen en niet zozeer je ondervloer, waardoor je verwarming enorm traag zou gaan reageren. Zelf lijkt het me dat als je doel is om een constante temperatuur aan te houden (goed voor de WP) een grote thermische inertie juist gunstig is en je de isolatie onder het beton wil hebben, maar ik ben absoluut geen expert dus ik laat me graag adviseren door de isolatie-enthousiastelingen hier op Tweakers.

Ook heb ik enigszins mijn twijfels bij de duurzaamheid van gespoten PUR. Zouden andere isolatiematerialen een betere oplossing zijn?

Hoop dingen om rekening mee te houden. Hopelijk zijn er medetweakers die hun wijsheid willen delen en me op weg kunnen helpen in mijn Belgische avontuur. :)B

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • ZeRoC00L
  • Registratie: Juli 2000
  • Niet online
1 offerte is geen, dus sowieso nog minimaal 1 extra regelen.

Maar gespoten PUR lijkt me niet helemaal het duurzaamst…
Ook als je de voorbeeld foto’s ziet bij het plaatsen, dan moet je je afvragen of je dit wel wilt in je huis….
https://www.gt-foam.be/so...werken/vloerisolatie/pur/
PIR platen lijken me beter…

[*] Error 45: Please replace user
Volg je bankbiljetten


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • naftebakje
  • Registratie: Februari 2002
  • Laatst online: 09-05 15:06
Volv schreef op zondag 26 januari 2025 @ 10:45:
...Nu lijkt het erop dat ze in België de volgorde van isolatie en draagvloer precies andersom doen als in Nederland, met als argument dat je vooral de ruimte wil verwarmen en niet zozeer je ondervloer, waardoor je verwarming enorm traag zou gaan reageren. Zelf lijkt het me dat als je doel is om een constante temperatuur aan te houden (goed voor de WP) een grote thermische inertie juist gunstig is en je de isolatie onder het beton wil hebben, maar ik ben absoluut geen expert dus ik laat me graag adviseren door de isolatie-enthousiastelingen hier op Tweakers...
Even lekker overtrokken: wil je graag heel de winter keihard stoken, en pas in de zomer begint de warmte uit de vloer te stralen? Dan moet je het Nederlandse system gebruiken.
Door enkel de afwerkvloer (zandcement of anhydriet) warm te stoken, heb al meer dan voldoende buffer (reken maar eens hoeveel kilo die 7 à 8cm al oplevert), en is er vlottere reactie op externe factoren (de zon gaat plots weg, wind steekt op en er breekt een onweer los: de vloer is vlot warm en het wordt niet kil in huis).
De meeste mensen slapen trouwens 's nachts onder de dekens, en zijn meerdere dagen urenlang niet thuis (werken), dus waarom zou je je vloer verkeerd aanleggen waardoor je continue moet stoken (en dan nog beweren dat dat nadeel een voordeel zou zijn 8)7 ).

Zo te horen is de vloer best vlotjes te verwijderen, ik heb het zelf ook gedaan. Ook de vloerverwarming heb ik zelf gelegd (met Easykit, dus 10 jaar garantie; ook andere zelfbouw als Sack enzo hoor ik goeie dingen over). Keramisch parket heb ik zelf gelegd, wel hard op gezwoegd, zou ik niet meer doen.

Vergeet je de ventilatie niet? Ik heb zelf typeD aangelegd en best tevreden van.

Elke CV kan een vloerverwarming voeden, dus start met de huidige en zie wat je nieuwe verbruik is. Dan kan je eventueel later een warmtepomp veel beter kiezen qua vermogen (dus goedkoper in aanschaf en gebruik). Kijk dan wel om je vloerverwarmingsverdeler hier reeds op te voorzien (ombouwbaar zodat de pompgroep er af kan bijvoorbeeld).

[ Voor 8% gewijzigd door naftebakje op 28-01-2025 12:41 ]

Als de boer zijn koeien kust, zijn ze jarig wees gerust. Varkens op een landingsbaan, leiden nooit een lang bestaan. Als de boer zich met stront wast, zijn zijn hersens aangetast. Als het hooi is in de schuur, zit het wijf bij den gebuur.


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Tupolev
  • Registratie: Maart 2001
  • Laatst online: 05:55
Een groot nadeel van vloerverwarming is juist die traagheid en energieverbruik om je vloer op temperatuur te krijgen. Het Belgische systeem is dan een stuk gebruiksvriendelijker.

Engineering