Members only:
Alleen zichtbaar voor ingelogde gebruikers.
Inloggen
[ Voor 3% gewijzigd door MooDyBLueS op 18-01-2025 00:26 ]
[ Voor 3% gewijzigd door MooDyBLueS op 18-01-2025 00:26 ]
[ Voor 27% gewijzigd door MooDyBLueS op 18-01-2025 00:32 ]
[ Voor 13% gewijzigd door Ilmar op 18-01-2025 00:39 ]
“Choose a job you love, and you will never have to work a day in your life.”
No keyboard detected. Press F1 to continue.
[ Voor 40% gewijzigd door Batavia op 18-01-2025 10:31 ]
[ Voor 3% gewijzigd door BroWohsEdis op 18-01-2025 10:47 ]
"So that's how democracy dies, with a thunderous applause"
Misschien dat een bedrijf in de VS dat denkt, maar ze hebben zich gewoon aan de Nederlandse arbeidswetten te houden.Blokker_1999 schreef op zaterdag 18 januari 2025 @ 10:00:
Nog een heel belangrijke, zeker in loondienst, vergeet ook niet dat zowat heel de VS met at-will arbeidsovereenkomsten zit waarbij zowel de firma als werknemer op elk moment de arbeidsovereenkomst kunnen verbreken. Het kan zijn dat in die overeenkomst iets anders staat, maar er is geen standaard wettelijke bescherming. Wil je een redelijke opzegtermijn/vergoeding ga je dit zelf in je contract moeten onderhandelen.
[ Voor 28% gewijzigd door bwerg op 18-01-2025 10:44 ]
Heeft geen speciale krachten en is daar erg boos over.
Even buiten het feit dat het klinkt alsof hij vooral 'beschikbaar' moet zijn, als ik vergelijk met iemand die tot half zes op kantoor zit en dan nog even naar huis moet rijden dan ben je misschien een uurtje later? Daar staat tegenover dat je de overige tijden (bijv. 's ochtends en naar school brengen) juist 'altijd' beschikbaar bent.President schreef op zaterdag 18 januari 2025 @ 10:17:
Je kind gaat straks dus 4 dagen naar school van 8u tot 15u en jij moet sowieso werken van 15u tot 19u.
Dat betekent waarschijnlijk dat je je kind alleen in de ochtend ziet, want om 15u als je kind thuis komt (ik neem aan dat je vrouw je kind dagelijks uit school kan halen) mag je vrouw gaan verzorgen, koken, naar bed brengen, etc.
Staan ne vrouw en kind daar ook positief in?
No keyboard detected. Press F1 to continue.
Zo werkt het recht niet. Je hebt geen vrije keuze in onder welke wet je graag wil vallen. Als ik vanuit Nederland een handtekening onder een contract met de Taliban zet hebben ze niet ineens het recht om mijn hand af te hakken. Dan is het contract gewoon ongeldig. In ieder geval volgens alle juridische entiteiten in Nederland. En als dat internationaal goed af is gesproken, wat met Afghanistan vast niet zo is maar met de VS neem ik dat wel aan, dan wordt dat ook door het andere land erkend.Blokker_1999 schreef op zaterdag 18 januari 2025 @ 10:55:
je tekent een overeenkomst met hun HQ in de VS waarbij de overeenkomst stelt dat het recht in de staat waar zij gevestigd zijn van toepassing is,
Nee. Ook een buitenlandse werknemer en/of werkgever kunnen onder Nederlands arbeidsrecht vallen als dat werk fysiek in Nederland plaatsvindt. De relevante term hier is het "gewoonlijk werkland".Zoals @Kalentum dus aangeeft, belangrijk is met welke entiteit je een overeenkomst aangaat en waar deze gevestigd is. Nederlandse wetgeving gaat over arbeidsovereenkomsten die gesloten worden in Nederland, met Nederlandse werkgevers en werknemers.
[ Voor 23% gewijzigd door bwerg op 18-01-2025 14:33 ]
Heeft geen speciale krachten en is daar erg boos over.
Hoewel je theoretisch ongetwijfeld gelijk hebt. Hoe ga je dat gelijk halen bij een Amerikaans bedrijf? Die doen echt niets met een uitspraak van een NL rechter.bwerg schreef op zaterdag 18 januari 2025 @ 11:06:toon volledige bericht
[...]
Zo werkt het recht niet. Je hebt geen vrije keuze in onder welke wet je graag wil vallen. Als ik vanuit Nederland een handtekening onder een contract met de Taliban zet hebben ze niet ineens het recht om mijn hand af te hakken. Dan is het contract gewoon ongeldig. In ieder geval volgens alle juridische entiteiten in Nederland. En als dat internationaal goed af is gesproken, wat met Afghanistan vast niet zo is maar met de VS neem ik dat wel aan, dan wordt dat ook door het andere land erkend.
[...]
Nee. Ook een buitenlandse werknemer en/of werkgever kunnen onder Nederlands arbeidsrecht vallen als dat werk fysiek in Nederland plaatsvindt. De relevante term hier is het "gewoonlijk werkland".
Het zou wel erg makkelijk worden om onder het arbeidsrecht uit te komen anders. Gewoon een dochteronderneming in Somalie starten en je bent ineens van het minimumloon, arbeidstijdenwetgeving, aansprakelijkheid en belastingregels af, en je mag zweepslagen geven als er niet hard genoeg gewerkt wordt. Zo werkt het dus niet. Al is dat wel wat sommige bedrijfjes proberen, doorgaans met werknemers die niet assertief of geinformeerd zijn, bijvoorbeeld met oost-Europese arbeidsmigranten die in Nederland werken met een Hongaars contract o.i.d.
Voor zover ik weet is voor de Nederlandse arbeidswet het criterium of je meer dan X% van de tijd je werk uitvoert terwijl je fysiek in Nederland aanwezig bent. Al weet ik de precieze details niet, maar 'gewoon' remote werken volledig vanuit Nederland valt hier sowieso wel onder. Dat is niet anders dan werken bij een Nederlandse tak van een buitenlands bedrijf.
Wat dat betreft is het wel goed om dit expliciet met het bedrijf te bespreken, ook om zeker te weten dat zij weten waar ze aan beginnen. En om dit door een jurist te laten toetsen. Bijvoorbeeld om te checken of bovenstaande niet alleen binnen de EU goed geregeld is, maar ook met de VS.
[ Voor 16% gewijzigd door Mathijs Kok op 18-01-2025 11:57 ]
De meeste Amerikaanse bedrijven hebben een BV in NL voor alle zaken in Europa.Mania-92 schreef op zaterdag 18 januari 2025 @ 11:50:
[...]
Hoewel je theoretisch ongetwijfeld gelijk hebt. Hoe ga je dat gelijk halen bij een Amerikaans bedrijf? Die doen echt niets met een uitspraak van een NL rechter.
Dit!Kalentum schreef op zaterdag 18 januari 2025 @ 10:50:
Ik werk ook bij een Amerikaans bedrijf. Maar wat je duidelijk moet krijgen is of je een Nederlands contract krijgt met een Nederlands salaris in euro en belastingen enzo gewoon zoals je gewend bent. Sommige bedrijven hebben daar eigen BV's voor, anderen gebruiken diensten zoals remote.com.
[ Voor 9% gewijzigd door sebasje538 op 18-01-2025 17:57 ]
Wat verderopRemote werknemers die op een andere locatie werken dan de locatie van hun bedrijf moeten echter in meerdere staten of landen belasting betalen. Dit in tegenstelling tot 'traditionele' werknemers, die vaak maar in één staat belastingaangifte hoeven te doen.
Sommige remote werknemers kiezen ervoor om te verhuizen naar een staat met lagere belastingen, zoals Alaska, om geld te besparen. Helaas komen ze er dan bij hun belastingaangifte achter dat ze een dubbel belastingtarief moeten betalen.
En vervolgens reclame praatje voor EOR zoals hunzelf;De Verenigde Staten heffen geen belastingen van niet-Amerikaanse burgers die in het buitenland wonen en voor bedrijven werken die in de VS zijn gevestigd.
[ Voor 52% gewijzigd door 99ruud99 op 19-01-2025 09:33 ]
Heb je goed geregeld 😅Don Quijote schreef op donderdag 30 januari 2025 @ 07:45:
Ik heb de overeenkomst ook nog met een arbeidsrechtadvocaat doorgenomen en nog behoorlijk wat aanpassingen laten doen (en aan de andere kant wat fouten die positief voor mij waren laten zitten 😅, zo heb ik wel wat bedingen, maar zijn er geen boete clausules gedefinieerd… wat het voor het bedrijf heel lastig gaat maken om zelfs bij het breken van het beding schade aan te tonen).
Ik zit in een vergelijkbare situatie als de TS en jij. Ben je tevreden met de arbeidsrechtadvocaat? Kun je deze eventueel via DM aanraden?Don Quijote schreef op donderdag 30 januari 2025 @ 07:45:
Ik heb recent een soortgelijke stap gemaakt. Voor mij was daarbij belangrijk dat het bedrijf een Nederlandse Entiteit heeft opgezet en ik daar ook mijn arbeidsovereenkomst mee heb getekend onder Nederlands recht. Dat of via Remote.com/Deel een employee of record constructie was een non-negotiable voor mij.
Ik heb de overeenkomst ook nog met een arbeidsrechtadvocaat doorgenomen en nog behoorlijk wat aanpassingen laten doen (en aan de andere kant wat fouten die positief voor mij waren laten zitten 😅, zo heb ik wel wat bedingen, maar zijn er geen boete clausules gedefinieerd… wat het voor het bedrijf heel lastig gaat maken om zelfs bij het breken van het beding schade aan te tonen).
TLDR; zorg dat je tekent bij de NL entiteit of via EOR. En laat je arbeidsovereenkomst toetsen door een arbeidsrecht advocaat.
Apple iPhone 16e LG OLED evo G5 Google Pixel 10 Samsung Galaxy S25 Star Wars: Outlaws Nintendo Switch 2 Apple AirPods Pro (2e generatie) Sony PlayStation 5 Pro
Tweakers is onderdeel van
DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden - Auteursrecht © 1998 - 2025
•
Hosting door TrueFullstaq