Ga alsjeblieft niet blind allemaal caching plugins installeren zonder dat je weet wat er aan de hand is want dit lost het probleem niet op.
Een aantal mogelijke oorzaken kunnen zijn
- Trage webhost.
Je geeft aan dat de andere sites bij dezelfde hoster dit ook hebben? Dan zou je eens een backup van de site kunnen maken en een tijdelijke site bij bijvoorbeeld SiteGround opzetten om te testen of de site daar beter draait. Zo ja, dan is het een goed advies richting je klant om te verhuizen
- Veel plugins of plugins die met elkaar conflicteren
Het gemak om een plugin te installeren vanuit de repository maakt WordPress heel krachtig, maar is ook een gevaar. Let goed op welke plugins je installeert. Worden deze regelmatig onderhouden? Worden issues snel gefixt? Kan je een ontwikkelaar bereiken als er iets is?
Ga eens rustig door je plugins en check wat het nut is van de plugin voordat je hem installeert. Elke plugin kost meer rekenkracht en verwerkingstijd voor je site.
- Externe requests die worden gedaan waarop de site moet wachten.
Er zijn verschillende plugins die nog een verbinding maken naar een externe bron zoals fonts of icon maps. Daar moet je site op wachten en kan dus vertraging opleveren. Soms is het mogelijk om deze bronnen lokaal te zetten zodat je site er sneller toegang toe heeft.
- Zware website waarbij caching een oplossing kan zijn.
Bij een website waar de content niet full dynamisch is kan caching een goede toevoeging zijn. Desnoods bepaalde pagina's die weinig wijzigen per dag. Kort door de bocht: het is een methode waarbij dynamische content wordt omgezet in statische HTML die aan de bezoeker wordt voorgeschoteld. Dit is vele malen sneller dan dynamisch verschillende bronnen raadplegen en de pagina opbouwen.
Je zegt dat het vooral is als je inlogt in de wp-admin. Dus niet als je de site normaal bezoekt? Dan is caching niet de oplossing, maar ligt het probleem ergens in een plugin vermoedelijk.
Hierdoor moet je eigenlijk door de site heen en per plugin bepalen of die de oorzaak is.
Query monitor geeft je een goed inzicht in de laadtijden en queries naar de database, maar om de oorzaak te vinden is het handiger om de site lokaal te trekken en doormiddel van php monitoring en debug tools de oorzaak te vinden.
Instant update: Mocht je iemand fysiek zoeken die je eens kan helpen dan kan een WordPress Meetup een goeie zijn. Dit zijn bijeenkomsten waarbij iedereen die iets met WP doet welkom is en waar je veel verschillende kennis en ervaring kan vinden. Iedereen is bereid te helpen of tips te geven. In
Rotterdam is er op dit moment geen gepland, maar ik vermoed dat dit binnenkort wel weer wordt gedaan. Anders kan je in bijvoorbeeld Amsterdam, Utrecht of Eindhoven terecht.
[
Voor 10% gewijzigd door
MuddyMagical op 22-01-2025 09:32
]