Op zaterdag 15 september 2001 11:27 schreef Masta-T het volgende:
Goed, Teneerste, het is onmogelijk om een massa te versnellen tot de lichtsnelheid, de vereiste energie loopt in het oneindige.
(Dit is omdat je massa toeneemt tijdens de versnelling (Ga ik niet verklaren, is zo, ent als dat de tijd trager gaat en de lengte korter wordt)
Hoge snelheden kun je niet optellen.
Als jij naar voren loopt op een lopende band, dan is je snelheid V1 + V2. Bij grote snelheden, laten we zeggen V > 1/3c, werkt dat neit meer.
bij V[1,2]> 1/3c -> V1 + V2 = x(V1+V2), waarbij x<1
De mate x, weet ik zo niet.
Een lichtstraal afschieten van een snel object lijkt daardoor natuurkundig onmogelijk. Toch komt het voor, athans dat lijtk zo.
Sterrestelsels bewegen zich overal in het helal van ons af, dit is het gevolg van het oprekken van de ruimte.
Dus als je naar het noorden kijkt, en diep genoeg, dan zie je sterrenstelsels die met 2/3c van ons af vliegen.
Als je naar het zuiden kijkt, en diep genoeg, dan zie je sterrenstelsels die ook met 2/3c van ons af vliegen.
Heee... Dan zou betekenen dat van stelsel A tov Stelsel B de snelheid 4/3c is, maar c was de maximale snelheid?
Klopt, maar je mag neit meer optellen! 2/3c + 2/3c = .87c!!
euh? 2/3c + 2/3c = 4/3c hoor, volgens de wiskunde
Inderdaad, naar mate je sneller gaat neemt je massa toe. Maar sneller tov wat? Tov de aarde? Nee, want die staat ook stil. De zon? Die beweegt ook. De melkweg? Ook die beweegt. Het hele universum? Misschien. Maar het kan zijn dat het universum zich niet homogeen uitzet, waardoor ook dat niet opgaat.
Maar stel dat je een auto kunt versnellen tot de lichtsnelheid. Dan nog kan je je lichten aandoen, en het licht van die lampen gaat dan met c tov de auto vooruit. Dan zou je kunnen zeggen dat dat 2c tov de omgeving is, maar dat is niet zo. Licht gaat immers altijd met c tov het punt van waarneming. Dus het licht gaat ook met c tov de omgeving.
Vanuit het oogpunt van de auto, gaat het licht dus relatief met c vooruit, en komt dan relatief met c terug. Iets dat door het licht geraakt wordt, zie je dus pas als je er voorbij rijdt.
Vanuit het oogpunt van de omgeving, komt het licht met c op je af - maar die auto ook. Je ziet het licht dus pas als de auto voorbei komt.
Beide hebben exact het zelfde effekt. Immers, je ziet elkaar pas als je bij elkaar bent. Maar tov beide ging het licht met de lichtsnelheid.
Nog wat uitgebreider.
Stel, op t=0 doe je je licht aan. Dat licht gaat met de lichtsnelheid vooruit tov jou.
Op t=1 bereikt dat licht de persoon die langs de weg staat. Het licht wordt weerkaatst, en komt dan met de lichtsnelheid tov jou op je af. Ook die tweede waarnemer komt met de lichtsnelheid tov jou op je af.
Dus op t=2 komen het licht en de tweede waarnemer tegelijk bij je aan.
Vanuit het andere oogpunt, gaat op t=0 het licht aan. Dat licht komt dan met de lichtsnelheid op je af, maar die auto ook. Op t=2 komen licht en auto tegelijk aan. (op t=1 is de auto - en het licht - immers halverwege).
Vanuit het oogpunt van de automobilist is het licht op t=1 dus bij de tweede waarnemer, terwijl op t=1 vanuit het oogpunt van de tweede waarnemer, het licht halverwege is. Geinig, toch?
Het is alleen een echte hetze als het uit Hetzerath komt, anders is het gewoon sprankelende ophef.