Deezers schreef op donderdag 2 januari 2025 @ 19:20:
Los van dat delen op Teams niet echt een toegevoegde waarde is zie ik het probleem niet zo, of er moeten adresgegevens bijstaan zodat ze je huis kunnen leegroven als je weg bent. Wat heeft persoon A van de catering in Groningen er aan om te weten wanneer Planner B uit Brussel afwezig is? Maar nieuwsgierige collega's heb je helaas overal. Ik weet dat er hier intern eens formatielijsten (inclusief inschaling) toegankelijk waren voor het hele bedrijf ipv alleen de betrokken HR managers. Toen dat werd opgemerkt waren de rapen al gaar, de lijst bleek binnen een paar dagen al door heel wat mensen ingezien (en soms opgeslagen en geprint).. dan wist je dus dat Pietje bij Finance in schaal 10 zat en de net gestarte collega daar in 11. Voor iedereen heel ongemakkelijk en leverde ook spanningen op. Dan kan je wel een zaak aanspannen.
Ik heb nog geen flauw idee hoe het zich gaat manifesteren, denk dat het een excelsheet in een teams omgeving gaat zijn.
Waar iedereen dan hopelijk alleen leesrechten heeft? Maar dan nog, het maakt voor de operatie helemaal niks uit, het zijn gedeelde mailboxen dus de mails worden altijd gelezen/geactioned.
Een vakantieplanning voor 35 man maakt het niet veel duidelijker, if that voegt het alleen maar onduidelijkheid toe want veel te veel data.
Jazzy schreef op donderdag 2 januari 2025 @ 19:39:
[...]
Leg dat eens uit dan. Voor jou is het nadeel blijkbaar logisch, voor andere is dat niet zo duidelijk.
Overigens is de kans groot dat jullie standaard agenda-permissies het ook toestaan om voor iedereen in de hele organisatie te zien of er iets in je agenda geboekt staat en je dus beschikbaar bent of niet. Heb je daar ook bezwaar tegen?
Onze agenda-permissies zijn behoorlijk goed beschermd, het is een wereldwijde organisatie, en qua software is alles perfect geregeld.
Het nadeel zit hem in deze vooral in de PEBCAK.
Heel fijn dat een manager besluit dat ik kan zien wanneer Sjaan uit Hasselt een dagje vrij neemt, maar dat heeft op mijn werk geen invloed.
De mailbox waarin zij zit, wordt dan door haar collega behandeld. Ik hóef dat ook niet te zien, want dat is een zaak tussen haar en haar manager, wanneer zij vrij wil nemen. Net zoals het een zaak is tussen mij en mijn manager, wanneer ik verlof wil. De afhandeling van de mailboxen blijft toch wel doorgaan (en if not, dan is dat een zaak van de manager).
Situatie die we nu zouden hebben, is dat ik echt moet gaan zoeken in een agenda, wanneer de 2 a 3 personen die er voor onze vestiging echt operationeel toe doen, wanneer die vrij zijn danwel aan het werk zijn, zodat ik vrije dagen kan aanvragen. Te veel data maakt het dan te onduidelijk.
Ik ben helemaal voor 'embrace change' maar het moet wel zin hebben. (ik laat nog even achterwege wat voor administratieve rompslomp er nog meer op het pad gegooid is, maar het is een boel)
The Eagle schreef op donderdag 2 januari 2025 @ 20:16:
[...]
Vrij simpel. Aan en afwezigheid is weliswaar geen direct persoonsgegeven, maar wel in sommige gevallen direct herleidbaar naar een individueel persoon (bijvoorbeeld maar een persoon op een bepaalde functie). Als dat het geval is, of je niet kunt garanderen dat dat expliciet niet het geval is, is dat daarmee ook persoonsgerelateerde data.
En daar dien je onder de GDPR met zorg mee om te gaan als bedrijf. Dat betekent onder meer dat je die alleen mag delen met andere medewerkers onder een bepaalde doelbinding, en na akkoord van de eigenaar van die gegevens (meestal de HR afdeling).
Een manager die iets zomaar op teams slingert voor het hele bedrijf lijkt mij niet de eigenaar van die data
Maar veel bedrijven zijn nogniet zover dat ze dit snappen, laat staan actief beleid of regels over hebben. Bovendien: het kan een goede bedrijfsvoering in de weg staan. Last: vanwege bovenstaande dus ook de vraag of er meer dan alleen de naam medewerker en de aan en afwezigheid gedeeld word. Zo ja, dan zit je potentieel fout.
Thanks, dit helpt me wel een stuk op weg. Het is echt niet zo dat ik á la 'old man shouting at the clouds' veranderingen tegen wil gaan 'omdat het al
20 jaar goed gaat'. Maar ik zie dus niet in dat deze verandering het hele leven een stuk makkelijker gaat maken. Sterker nog, het wordt alleen maar ondoorzichtiger.
En voor verandering om zin te hebben, moet die goed zijn. Ik zal morgenochtend eens gaan kijken wat er gemaakt is, en wat voor effect dat zou kunnen hebben.
sOid schreef op donderdag 2 januari 2025 @ 20:57:
[...]
Volgens mij is dit prima verdedigbaar onder de grondslag gerechtvaardigd belang. Maar ik ben inderdaad wel benieuwd om welke gegevens het specifiek gaat. Ik zou hier in ieder geval niet moeilijk over doen, mits het enkel om naam en aan/afwezigheid gaat.
@
hefaistos Heeft je werkgever een verwerkingsregister? En een interne privacyverklaring?
Dat zou ik eerlijk gezegd niet weten. We zijn sinds een jaar voor de volle 100% van een wereldwijd bedrijf, dus ik gok dat dat wel zo is. Issue is dat de onboarding allesbehalve soepel verloopt, werkzaamheden zijn zó anders, dat valt niet binnen hun framework dus heel veel zaken moeten helemaal opnieuw uitgevonden worden. O.a. geen HR in Nederland.