loki504 schreef op dinsdag 19 november 2024 @ 11:50:
[...]
Kan je ook een stukje quoten dat belangrijk is want ik zie het niet zo snel.
nergens staat in de wet nieuw en ongebruikt. dus dan lijkt het mij sterk dat je het ineens verplicht moet melden. en dan gaan ook alle winkels er aan onder door. ook een trui in de winkel is immers vaak al door meerdere personen gedragen.
Bedoel je een stukje qua informatie verplichtingen van de webshop?
Van wat ik lees en begreep en weet moet een product aan de specificaties van de fabrikant voldoen en mag het product niet eerder gebruikt zijn en of beschadigen hebben wil het als nieuw product doorgaan.
Een monitor wat 34 uur aan gestaan heeft is een gebruikt iets omdat het immens in gebruik genomen is.
Heb hier een stukje van ChatGPT die het duidelijk uitlegt, want ik kon zelf de artikelen niet vinden.
Had er al eerder namelijk naar gezocht.
In Nederland en de EU wordt de definitie van wat een "nieuw" product is niet expliciet in één specifieke wet vastgelegd, maar er zijn verschillende juridische bepalingen die van invloed zijn op wat een product moet zijn om als nieuw te worden verkocht. De regels zijn voornamelijk gebaseerd op de **consumentenkoop** en **misleidende handelspraktijken**. Hieronder vind je de belangrijkste relevante wetsartikelen:
### 1. **Burgerlijk Wetboek (BW) - Boek 6**
Het **Burgerlijk Wetboek** regelt consumentenkoop en bevat bepalingen die relevant zijn voor de verkoop van nieuwe producten. Vooral **artikel 6:230g BW** is van belang voor de verkoop van goederen aan consumenten.
- **Artikel 6:230g BW** verplicht de verkoper om goederen te leveren die "aan de overeenkomst beantwoorden". Dit houdt in dat producten moeten voldoen aan de verwachtingen die een consument redelijkerwijs mag hebben op basis van de verkoopinformatie. Als een product als nieuw wordt gepresenteerd, moet het ook daadwerkelijk voldoen aan de eigenschappen van een nieuw product: het moet onbeschadigd zijn, ongebruikt en in de staat zoals je van een nieuw product mag verwachten.
- **Artikel 7:17 BW** gaat verder over de conformiteit van de geleverde goederen. Het stelt dat een product in de afgesproken staat moet verkeren. Als een product als nieuw wordt gepresenteerd, moet het dus voldoen aan de eigenschappen van een nieuw product, inclusief geen gebruikssporen of gebruiksuren.
### 2. **Wet Oneerlijke Handelspraktijken (Wet OHP)**
De **Wet Oneerlijke Handelspraktijken** verbiedt misleidende praktijken bij de verkoop van goederen. Als een product als "nieuw" wordt gepresenteerd terwijl het gebruikt is, is dat volgens de wet een misleidende handelspraktijk.
- **Artikel 6:193a BW** (Wet OHP) verbiedt misleidende reclame en stelt dat de consument geen verkeerde indruk mag krijgen van de staat van het product. Het verkopen van een gebruikt product als nieuw zou kunnen worden beschouwd als een misleidende praktijk. De consument mag erop vertrouwen dat een product dat als "nieuw" wordt gepresenteerd, ook daadwerkelijk nieuw is.
### 3. **Richtlijn Consumentenrechten (2011/83/EU)**
De **Europese Richtlijn Consumentenrechten** (2011/83/EU) is van toepassing op de verkoop van goederen in de EU en stelt regels voor de verkoop van consumentenproducten. Volgens deze richtlijn moet het product voldoen aan de verwachtingen van de consument zoals deze zijn gesteld in het aanbod.
- **Artikel 2, lid 1** van de richtlijn zegt dat een consument recht heeft op een product dat voldoet aan de voorwaarden van de overeenkomst. Dit houdt in dat het product de eigenschappen moet hebben die het als nieuw moeten kwalificeren, en geen gebruikssporen of beschadigingen mag vertonen.
- **Artikel 6, lid 1** stelt dat de koper een product kan verwachten dat voldoet aan de beschrijving van het product. Als een product dus als nieuw wordt geadverteerd, moet het daadwerkelijk nieuw zijn en mogen er geen gebruikssporen of gebruiksuren op het product zitten.
### 4. **Richtlijn 2005/29/EG over oneerlijke handelspraktijken**
De Europese **richtlijn over oneerlijke handelspraktijken** (2005/29/EG) verbiedt het gebruik van misleidende informatie in commerciële communicatie, zoals het adverteren van een product als nieuw, terwijl het dat niet is.
- **Artikel 6, lid 1 van deze richtlijn** bepaalt dat een handelspraktijk misleidend is als de verkoper informatie verstrekt die de gemiddelde consument zou kunnen misleiden, en die de beslissing om al dan niet een aankoop te doen beïnvloedt. Dit zou bijvoorbeeld het geval zijn als een product als "nieuw" wordt gepresenteerd terwijl het al gebruikt is.
### Samenvattend:
Er is geen specifieke wet die precies omschrijft wat een product moet zijn om als "nieuw" geclassificeerd te worden, maar er zijn duidelijke juridische richtlijnen:
- Een product moet voldoen aan de kenmerken die je mag verwachten van een nieuw product, zoals geen gebruikssporen, geen gebruiksuren, en in de originele staat.
- Als een product als "nieuw" wordt gepresenteerd, moet het daadwerkelijk voldoen aan die kenmerken.
- Als een product gebruikt is (zoals in het geval van 30 uur gebruik), moet dit duidelijk worden vermeld bij de verkoop, anders kan dit als misleiding worden beschouwd volgens de wet op oneerlijke handelspraktijken en consumentenbescherming.
Als een product dus als "nieuw" wordt verkocht terwijl het gebruikt is, kan dit juridische gevolgen hebben voor de verkoper.