Skit3000 schreef op dinsdag 26 november 2024 @ 14:43:
Je kunt waarschijnlijk het best zorgen dat je gewoon overal in huis (dezelfde) oplaadbare batterijen gebruikt. Dan heb je zo 10 tot 20 stuks liggen waarvan de meeste over het algemeen meer dan half vol zitten. In een noodsituatie kan je ze dan allemaal verzamelen en gebruiken voor radio en verlichting. De momenten dat er stroom is, kan je zo veel mogelijk proberen op te laden. Als je verwacht dat je weken of maanden zonder stroom kan komen te zitten, kan je ook kijken naar batterijopladers met zonnecel (al denk ik dat je in dat geval wellicht meer kunt winnen door enkel op vaste tijden naar radio-uitzendingen te luisteren en daarna je apparaat weer uit te schakelen).
Ik dacht dat je bij een noodsituatie 72 uur zonder stroom moet kunnen zitten. Tel maar na. De koelkast en vriezer gaan dan lekken, dus daar zul je handdoeken onder moeten leggen en die zul je leeg moeten eten. Eventueel koelblokken alvast erin leggen, dan kun je een koeltas maken. Er zijn hele hordes mensen die bepaalde groente en fruit (zoals paprika en bananen) in een koelkast te moeten bewaren. Nergens voor nodig.
18650 is een standaard, AA en AAA zijn ook standaarden. Wij hebben een arsenaal aan deze dingen, maar ze zijn natuurlijk niet eeuwig houdbaar. Een powerbank bevat uiteindelijk ook gewoon batterijen (wsch. LiPo), maar het voordeel is de universele output (USB-C bijv) waardoor het op allerlei apparaten gaat werken (let op de standaarden zoals PD en QC). Zelfs op een MBP bijvoorbeeld.
Zonnecel is op zich wel een goeie. Ik ken hier alleen Waka Waka in, je hebt natuurlijk veel meer op de markt. Ze zijn allemaal niet zo groot als een zonnepaneel, dus efficiënt kan het nooit zijn.
Het lampje op whatever vind ik dan weer een beetje onzinnig (voor outdoor 'wel handig' maar ik zou er niet veel meer voor betalen). Dat kan met een smartphone ook. Al heb ik zelf zoiets (bovenste, zonder zakmes) aan m'n sleutelbos: