Kijk eerst eens of en waarvoor je ouders extra geld nodig hebben. Willen ze cruises gaan maken (consumptief)? Moet er worden verbouwd voor woningaanpassingen, aangepast vervoer, etc.?
Lenen aan familie is misschien iets complexer dan het op het eerste gezicht lijkt:
https://financialfocus.ab...en-een-ouder-en-een-kind/
Een notaris is niet nodig, ook niet bij een lening met onderpand. Een duidelijke (schriftelijke) leenovereenkomst met onderpand wel. Je zal over renteinkomsten aan de Belastingdienst moeten betalen als je boven de vrijstellingen uitkomt. Het is goed als je de overige erfgenamen laat weten dat je over de rente belasting moet betalen. De rente over een lening zonder onderpand ligt veel hoger dan een lening met onderpand (overwaarde huis). De bank heeft de eerste rechten, want daar is die hypotheekovereenkomst voor geweest. Als er iets over is, dan kom jouw lening aan de beurt (achtergestelde lening). Kijk of de bestaande hypotheekovereenkomst met de bank bepalingen bevat over meer lenen tegen het onderpand en of dat toegestaan is.
Het voordeel voor je ouders en jezelf is dat ze rente aan een familielid betalen in plaats van aan de bank. Het voordeel voor jou in theorie is dat je een wat hogere rente ontvangt over je spaargeld dan bij de bank, maar daar staat tegenover dat je ook risico loopt met een achtergestelde lening. Stel dat jij het geld toch ineens nodig hebt (bijvoorbeeld bij scheiding, ontslag of arbeidsongeschikheid), dan kun je het niet zomaar opeisen. De ouders moeten goed nadenken over de looptijd. In hun belang is een lange looptijd van bijvoorbeeld 15 jaar gunstig. Anders zijn ze verplicht terug te betalen als de 3 tot 8 jaar die jij verwacht toch niet uitkomt.
De Belastingdienst heeft een document over
het bepalen van de rente. Daaruit volgt dat je de rentebepaling moet documenteren zodat er later geen misverstanden over kunnen bestaan jegens de fiscus.
Er is geen hypotheekrenteaftrek voor aflossingsvrije leningen. Bij een consumptieve hypotheek is renteaftrek niet van toepassing. Bij wie je ouders lenen (bank of familie) maakt daarvoor niet uit.
Eerlijk gezegd zie ik niet wat het conflict met de overige erfgenamen zou kunnen zijn, als beide ouders wilsbekwaam zijn, er geen rare dingen met het geld gebeuren, en de erfgenamen rationeel denkende mensen zijn. Overleg en inlichten van de overige erfgenamen is aan te raden om te voorkomen dat er onjuiste conclusies worden getrokken over bevoorrechting.
offtopic:
Als het een lening van ouders aan één kind zou zijn en de lening of de rente zou (deels) worden kwijtgescholden, dan voorzie ik wel een probleem, maar dat is oplosbaar door de overige erfgenamen alvast een evenredig deel van de erfenis (binnen de schenkingslimiet) te schenken. In dat geval moet dat geld wel beschikbaar zijn, en daar zit soms het probleem. Als er slechts een schenking aan één kind wordt gedaan moet je dus wel goed kijken of er wel genoeg overblijft voor de overige erfgenamen en er anders heel goede afspraken over maken, bijvoorbeeld een schenking onderling tussen kinderen. Een herverdeling van de erfenis.
Schenken bij leven (voor 2024 vrijgesteld tot € 6.633 per jaar voor kinderen) is overigens vaak een optie om erfenisbelasting te voorkomen. Ouders kunnen zo jaarlijks geld
schenken, het is dan zaak op tijd ermee te beginnen.