Een aannemer heet een aannemer omdat hij/zij
de klus aanneemt. Hoe de aannemer dit dan verder oplost zal jou een zorg zijn. De aannemer is de eigenaar van de klus, de rest niet, voor zowel jou als de subaannemers. In praktijk kunnen die laatste je best wat vragen (eg: welke kleur verf wil je?), maar alles dat significant is moet ook via de hoofdaannemer. Als die ene verf 2x zo duur is bijvoorbeeld. Dan moet er ergens een akkoord op papier dat jij bewust bent van de prijswijziging.
Wat er daarna gebeurd is in de basis niet meer jouw probleem.
Stel hij had ingeschat dat materiaal 100eu kost, doet daar een 10% marge op en vraagt jou dus 110eu.
Als het materiaal nu opeens 125eu kost, is dat ondernemersrisico dat
verkeerd uitpakt. Voor jou de prijs 110eu.
Als het materiaal nu opeens 90eu kost, is dat ondernemersrisico dat
positief uitpakt. Voor jou de prijs 110eu.
De prijs voor jou veranderd niet als jij een factuur netjes betaald hebt. Een "Maar het kostte me 25eu dus die moet je nog betalen" factuur klopt niet. Had de ondernemer maar beter moeten inschatten.
In praktijk schommelen prijzen van materialen zo dat de gemiddelde materiaalprijs vaak redelijk blijft kloppen.
Uitzonderingen
Als er in de offerte iets staat als "stelpost", dan is dat effectief een "Dat zien we later" of een "dat weten we achteraf". Die laatste wil je niet, want dat is bodemloos. Realistisch is dat je een richtprijs krijgt en tegen de tijd dat je bij de betreffende post bent aangekomen de aannemer je keuzes voor kan leggen voor definitief vooraf. Zodra je weet wat je gaat doen kun je meestal ook inschatten wat nodig is (vaak, niet perse altijd!),
Stelposten kunnen trouwens ook gunstig uitpakken. Gevalletje "bleek eigenlijk mee te vallen". Goede aannemer rond een beetje af naar boven zodat je op dat moment weer het echte kunt aangeven.
Ook als er onvoorzien is, voorbij redelijk. De aannemer wordt verwacht een fatsoenlijke offerte te brengen, dat kan een inspectie op locatie inhouden. Als ie dat overslaat en er is een te verwachten hoeveelheid onvoorzien vanuit zijn/haar/hun perspectief: Hun fout.
Als er echter dingen zijn waarvan jij logischerwijs iets had kunnen (moeten) melden, of als er iets echt disproportioneels onvoorzien is, dan kan er in redelijkheid worden overlegd.
[
Voor 9% gewijzigd door
Martijn.C.V op 26-09-2024 20:34
]