JJ Le Funk schreef op zaterdag 24 augustus 2024 @ 13:46:
[...]
1. iets van een verwarming (mag ook zo'n ventilator met gloeidraad zijn) dat in afgifte meebeweegt op de geleverde stroom en met een stekker in een stekkerdoos past, zodat de stroom (kennelijk DC) van een paneel met stekker gebruikt kan worden (inpluggen op dezelfde stekkerdoos).
2. deze komt dan in de woonkamer met de verwachting dat de radiator niet meer aan hoeft, want de kamer wordt overdag extra opgewarmd en 's avonds blijft die warmte hangen vanwege goede isolatie.
Dit is goed te maken in eigen beheer, maar is iets dat je niet kunt doen wanneer je met 230 volt gaat werken. zoals anderen ook al benoemde hebben omvormers een aangeleverde 230 volt nodig. Een omvormer kan enkel 'meedoen' met de netspanning, maar kan deze dus niet zelf maken.
Elke verwarming is een electrische weerstand met een redelijk continue waarde. Een 2300 watt verwarming gebruikt 230 volt en 10 ampère en heeft daarmee een vast electische weerstand van [230 volt / 10 ampere =] 23 Ohm. Sluit je op deze gloespiraal dan bijv 46 volt aan dan zal er een stroom lopen van [46 volt / 23 Ohm = ] 2 ampère.
Een zonnepaneel die wekt een variabel vermogen op met een redelijk gelijke spanning. Dit is dan bij 40-45 volt wat deze opwekt, met een stroom van 0 tot 8 ampère, afhankelijk van de hoeveelheid licht dat op het panneel valt. Wanneer dat panneel bij matig licht 40 watt levert dan is dit 40 volt en 1 ampère. Ofwel, je hebt dan een load nodig die een weerstand heeft van [40 volt / 1A = ] 40 Ohm. Bij mooi weer levert dat paneel 45 volt en 8 ampere (360 watt), en heeft het dus een weerstand nodig van [45V / 8A = ] 5.6 Ohm. Direct een verwarming aansluiten op een zonnepaneel gaat dus niet werken omdat de weerstand van je verwarming alles behalve stabiel moet zijn.
Stel je zet een kleine DC omvormer op je panneel dan maakt deze altijd netjes (bijv) 24 volt DC. Wat deze DC aan stroom kan leveren is echter enorm afhankelijk van hoe zonnig het is, dit kan 1A zijn wanneer het stevig bewolkt is, en zomaar 15A zijn met de zon op de panelen. Wil je dus een verwarming op dit paneel aansluiten dan moet deze weten hoeveel stroom er beschikbaar is en hoe hard deze mag werken. Dit is lastig te doen, zelfs voor iemand die 15+ jaren beroepsmatig electronica ontwikkelt
Beter is dan om hier een kleine accu tussen te zetten. Je omvormer maakt nog steeds 24 volt en laadt hier een accu mee op met de stroom die op dat moment beschikbaar is. Je verwarming gebruikt de stroom die deze nodig heeft. En doordat een verwarming een vaste weerstand heeft is deze stroomvraag dus ook vast. Door de accu kan de verwarming dan de vaste stroom gebruiken. Is de accu leeg (of bijna leeg) dan stopt de verwarming, en gaat deze weer aan wanneer er voldoende stroom in de accu zit.
Vergelijk het met water. Je hebt een wateraanvoer die tusen de 0.1 en 10 liter water per minuut kan leveren. Hoeveel er exact binnenkomt is onbekend, en het kan per minuut wisselen. Je hebt een fontein in de tuin die, om mooi te kunnen sproeien, exact 5 liter per minuut aan water nodig heeft. Sluit je die fontein direct aan op je waterleiding dan gaat het niet werken. Daarom heb je een klein buffervat van 50 liter die je laat vullen door je waterleiding. Je fontein gebruikt dan mooi strak z'n benodigde 5 lier water per minuut terwijl je waterleiding het vat vult. Is het vat leeg dan stopt de fontein totdat het vat weer vol is dat deze weer aan kan.
Wil je dus zonder tussenkomst van 230 volt je verwarming laten werken op je zonnepaneel dan heb je een kleine accu nodig. Dit hoeft echt maar een kleine accu te zijn. In dit voorbeeld van een 360 watt paneel met een 24 volt omvormer (en een 300 watt paneel) is een 24 volt 10 Ah accu al ruim voldoende omdat het enkel de grillige stroomopwek van je paneel moet gladstrijken, en je dus geen dag/nacht opslag wil doen. Zou je voor een accu gaan die je sterk mag ontladen dan zou een 24V 5Ah accu al voldoende kunnen zijn. Maar je komt niet onder die accu uit helaas wanneer je niet met 230 volt verbonden bent...