Dag allemaal,
Ondanks dat er op diverse website veel te lezen is en hier op Tweakers, merk ikzelf dat de wereld van keukenfronten erg onoverzichtelijk is, o.a. ook omdat elk merk een eigen 'naamgeving' heeft. Ik dacht misschien zijn er wel meer mensen die het fijn zouden vinden om het meer overzichtelijk te krijgen. Materiaal en afwerking worden ook wat door elkaar gebruikt.
Mijn idee zou zijn om een topic te wijden aan keukenfronten evt. deze beginpost steeds bij te werken met verschillende voor- en nadelen maar ook persoonlijke ervaringen van Tweakers. En als we kijken naar een specifieke keukenmerk en specifieke front, onder welke universele frontcategorie het dan weer valt zodat je iets makkelijker kan vergelijken.
Ik heb hieronder alvast een eerste opzet gemaakt met informatie van diverse sites. Corrigeer zeker indien er fouten staan. Bijvoorbeeld: soms wordt ergens gewoon 'folie' genoemd en dan is het mij als leek niet duidelijk of het gaat om thermofolie of kunststoffolie. Leesbaarheid zal ook nog aangepast worden.
Tot slot zijn wij nu zelf aan t kijken naar Schüller, Ballerina en Pronorm keukens. Dus hiermee heb ik alvast een start gemaakt obv hun website.
Wat is een keukenfront?
De voorzijde van een keukenkast of -lade. Ze worden meestal gemaakt van hout en op hout gebaseerde materialen. In de basis zijn keukens gemaakt van MDF of spaanplaat en vervolgens verschillende vormen van afwerking. Verder kan je ook kiezen uit glas, steen en massief hout.
Materialen
1. MDF/spaanplaat
MDF is een soort spaanplaat, alleen van betere kwaliteit. Betaalbaardere houtsoort die nog steeds sterk is. Enorme stabiliteit en buigvastheid. Dit kunsthout bestaat uit dunne platen die zijn gemaakt van houtvezels, hars en was. MDF wordt gezien als een niveau boven multiplex aangezien het sterker en duurzamer is omdat het een hogere vezeldichtheid per cm3 heeft. Spaanplaat en MDF hebben, net als alle houtsoorten, een hekel aan vocht en warmte. Daarom worden kastdeurtjes altijd afgewerkt. Bij de goedkopere keukens is dat door middel van een fineerlaag of folie. Soms wordt ook gekozen voor een laklaag.
Voordelen
- Gladde en gelijkmatige korrel.
- Niet zo bevattelijk voor uitzetten en inkrimpen door schommelingen in vochtigheid van
je huis. Als gevolg daarvan zal het minder snel kromtrekken.
- Goed bestand tegen verf en kunnen gemakkelijk worden overgeschilderd.
- Flexibele vormgeving. Gemakkelijk om in een verscheidenheid van keukenkaststijlen te
bewerken.
- Grote stukken, itt massief hout dat wordt beperkt door de grootte van de boom waaruit
het wordt gezaagd.
Nadelen
- Kan niet worden geschuurd. Spaanders en krassen zijn onmogelijk uit MDF te schuren.
- Niet bestand tegen extreem hoge temperaturen.
2. Massief hout
Een keuze voor massief houten fronten is een keuze voor charme en een warme, natuurlijke uitstraling. Het materiaal vraagt wel goed onderhoud en regelmatige behandeling. Bovendien is het, ondanks de hardere houtsoorten, niet krasvast en is voorzichtigheid dus geboden. Duur, kleurverandering mogelijk, uitzetten en krimpen ook mogelijk.
3. Glas
Wordt vaak als accent gebruikt.
4. Roestvrijstaal
5. Steen
Afwerkingen
1. Melamine
Keukenkastjes die puur uit kunststof zijn vervaardigd, zijn er eigenlijk niet. In plaats daarvan zijn ook “keukenkastjes van kunststof” gewoon gemaakt van spaanplaat of MDF en is een thermogehard kunststoflaag aangebracht.
Voordelen
- Goedkoopste kastmateriaal.
- Grote verscheidenheid. Het assortiment kleuren en patronen is enorm (ook
imitatie-houtnerf).
- Gemakkelijk schoon te maken. Niet opnieuw beitsen.
- Goed bestand tegen warmte, vocht en stoom. In veel gevallen duurzamer dan folie of
fineer.
Nadelen
- Beperkte keuze. De kastvormen zijn bijna altijd vierkant.
- Lage weerstand. Bijzonder gevoelig voor krassen en deuken. Die zijn bovendien
moeilijk – of onmogelijk – te herstellen.
- Zwaarder dan duurdere kastmaterialen, kans op doorhangen.
- Sinaasappelschil? (niet glad)
Deze kunststof fronten zijn onderhoudsvriendelijk, degelijk sterk en krasbestendig. Bovendien is het ook nog eens een budgetvriendelijke keuze. Er bestaan heel wat mogelijkheden op het gebied van kleur en houtimitaties bij deze fronten.
De prijs-kwaliteitsverhouding van dit materiaal is dus zeer aantrekkelijk. Zeker als je kinderen of dieren hebt en hierdoor meer kans op krassen zou kunnen lopen.
Nadeel? Het enige esthetische minpuntje bij dit materiaal zijn de zichtbare naden. Hoewel dit ook al grotendeels opgelost is door te kiezen voor een uitvoering met laser afwerking. Hierbij worden de zichtbare naden versmolten met de voor- en achterzijde van het front.
2. Polyester-melamine
Houdt het midden tussen traditionele melamine en hout. Dit materiaal, dat bestaat uit een kern van melamine en een met polyester beklede omlijsting, bootst het uiterlijk van natuurlijke houtnerven na.
Voordelen
- Dikker, harder en robuuster dan kunststof ??
- Samengesteld uit melamine vermengd met grenen vezels en gecoat met een polyester
film. Prijziger is dan melamine, is het nog steeds zeer betaalbaar.
- Hogere weerstand dan melamine. Polyester is krasbestendiger dan melamine.
- Grote verscheidenheid van kleuren en hout-looks.
Nadelen
- Krasherstel is moeilijk. Als polyester krassen krijgt, is retoucheren niet eenvoudig.
2. (Hogedruk) Laminaat (HPL)
Meerdere lagen papier worden op de MDF of houtvezelplaat geperst (gelamineerd). De toplaag is hiermee dikker dan een toplaag van melamine. Laminaatdeuren en -ladefronten hebben een band rond de rand om de composietkern te verbergen en te beschermen.
Voordelen
- Vergelijkbaar met melamine. Bestand tegen spaanders en krassen
- Grote keuzen (kleuren en afwerkingen)
- Gemakkelijk in onderhoud
- Krasvast
- Kleurvast
- Geschikt voor intensief gebruik
- Bestand tegen hoge temperaturen
Nadelen
- Duurder dan melamine maar nog steeds kosteneffectief in vergelijking met veel andere
materialen
3. Laklaminaat/kunststoffolie
> Meestal MDF
Gelakte folie met een heel gladde uitstraling. De randen worden rondom afgekant wat de afwerking erg sterk maakt en naden zijn bij dit keukenfront niet zichtbaar (naadloos ommantelde fronten). Een laklaminaat front is een goedkoper alternatief voor een echt lakfront en is leverbaar in zowel hoogglans- als softmatte uitvoering.
Folie is gevoelig voor blootstelling aan warmte en vocht en heeft na verloop van tijd soms de neiging om zich los te maken van zijn drager. De blootstelling aan licht kan ook voor een verkleuring zorgen, wat het lastig maakt als er bij problemen een deur vervangen moet worden. Bovendien is het ook niet resistent tegen krassen. Kunststof is er in veel gradaties dus ook veel kwaliteitsverschil tussen diverse fabrikanten. De gladheid geeft kwaliteit weer.
Bij het plaatsen van de keuken is de toplaag nog niet hard. De hardheid ontstaat pas na het verwijderen van de afdekfolie en het boenen met pasta (politoeren). Kleine krasjes zijn ook middels politoeren te verwijderen! Deze kunststofdeur heeft een enorme vlucht genomen. Nieuw zijn de ultra matte uitvoeringen die anti-fingerprint zijn en antibacterieel.
Voordelen:
- Sterke afwerklaag en waterdichte deur indien kopkant met laserafwerking
- Kleine krasjes te verwijderen middels politoeren
- Voordeliger dan lak en glas
Nadelen:
4. Thermofolie
> basis is MDF
PVC-vinylmateriaal dat wordt aangebracht door middel van warmte en vacuümdruk, waardoor de twee samensmelten. Het thermofolieprocédé levert een naadloos oppervlak op, meestal in een effen kleur, maar soms ook met een houtnerfpatroon. Het MDF wordt aan de voor- en zijkanten omwikkeld met een plastic thermofolie-afwerking.
Voordelen
- Mooi? Glanzende vinyl coating. Licht reflecterend keuken lijkt helderder en
ruimtelijker
- Gemakkelijk schoon te maken. Vlekken en vegen weg met vochtige doek
- Bestand tegen vervagen, verkleuringen en kromtrekken.
Nadelen
- Wordt snel vies. Elke vingerafdruk of vlek is te zien
- Moeilijk te schilderen. Vak kleur veranderen of krassen bedekken is moeilijk
- Gevoelig voor warmte en vocht.
- Achterkant van de deuren worden niet afgewerkt. Binnenkant meestal melamine
afwerking.
4. Lak
> MDF als basis.
Meerdere lagen lak wordt gespoten.
Luxere en exclusievere uitstraling. Uitgebreid kleurenpallet. Ook ruime keuze in afwerking mogelijk:
- Matlak: gladde structuur zonder glans en reflectie. Makkelijk te onderhouden, duurzaam door de milieuvriendelijke UV-lak en oppervlak vertoont minder snel vingerafdrukken en vlekken. Nadeel: verkleuringen, met name bij een donkergekleurd front.
- Structuurlak: matte lak met een iets ruwere structuur. Goed bestand tussen krassen en slijtage. Voordeel: beschadigingen met lakstift eenvoudig te herstellen. Duurzame lak en waterbestendig. Nadeel: vaak in hogere prijsgroep dan andere laksoorten.
- Satijnlak: evenwicht tussen lichtreflecterend en lichtdempend. Gevoel van licht en ruimte zonder sterke spiegelende glas.
- Hoogglanslak: reflecteren licht hierdoor lijkt ruimte groter. Gemakkelijk schoon te maken, makkelijker dan mat. Nadeel: aanzienlijk duurder dan meeste andere afwerkingen. Vlekken en vuil sneller te zien. Vatbaar voor krassen en vaak duidelijk te zien.
- Poederlak: slijtvast, verlengt levensduur. Krasbestendiger dan mat of satijnlak. Milieuvriendelijk en je ziet vlekken niet zo snel. Nadeel: stuk lak kan van het front springen door harde stoot.
- Ultra matlak. Deze lak voelt fluweelachtig (soft touch) aan en is anti-vingerafdruk behandeld.
Nadelen
- Gevoeliger voor krassen dan kunststof. Eventuele gemaakte krassen kunnen achteraf
wel bijgewerkt worden met een lakstift.
- Prijskaartje wel iets hoger dan bij kunststof.
5. Fineer
Natuurlijke uitstraling van hout, zonder voor massief hout te hoeven kiezen. Alle fineer deuren kunnen met beits, structuur en zijdeglanslak worden afgewerkt en elke gewenste kleur kan worden gekozen.
In tegenstelling tot bij massief hout zet het niet uit of krimpt het niet. Fineer is een laagje hout dat op een basisvlak, zoals MDF of ander plaatmateriaal verlijmd wordt. Zo krijg je toch de volledige warme uitstraling van echt hout. Hierbij moet je ook wel rekening houden met kleurveranderingen net zoals bij massief hout. Dit fineerhout is eveneens een natuurlijk product. Naast gewone fineerdeuren heb je ook een dikfineer van 3mm dikte waarbij alle behandelingen net zoals bij een massief front mogelijk zijn, zonder kans op uitzetten. Deze fronten hebben eveneens ook wel een duurder prijskaartje. Wil je geld uitsparen, kan je kiezen voor een kunststof houtreproductie.
6. Acryl
Voordelen:
- Krasvast
- Porievrij van toepassing in ruimte met hoge hygiënische eisen
- Uitstekende lichtechtheid en UV-bestendigheid geen kleurafwijkingen
- Hoogglans en matte uitvoeringen en ongeveer even duur als laminaat.
- Krasjes te verwijderen met politoeren
Bij het plaatsen van de keuken is de toplaag nog niet hard. De hardheid ontstaat pas na het verwijderen van de afdekfolie en het boenen met pasta (politoeren). Kleine krasjes zijn ook middels politoeren te verwijderen! De acryldeur heeft een enorme vlucht genomen. Nieuw zijn de ultra matte uitvoeringen die anti-fingerprint zijn en antibacterieel.
Keukenmerken
Schüller
1. Kunststof fronten (melamine)
3. Laminaat-fronten: een kunststof CPL toplaag. Harder en dikker dan kunststof. Het is vergelijkbaar met HPL. Er zit een verschil in productieproces, waarbij HPL ietsjes beter is.
4. Laklaminaat: PET-folie op MDF en vervolgens lak. PVC-vrij oppervlak.
5. UV-lak (basis is MDF)/ Door de uitharding met speciaal UV-licht ontstaat er een erg hard en robuust lakoppervlak in hoogglanzende of matte uitvoering. De dikkant rondom geeft een betrouwbare bescherming tegen beschadigingen. Ook mogelijk met antifingerprint.
6. Satijnlak-fronten: watergedragen Dual Cure laksysteem UV-gedroogd. eenvoudig schoon te maken + veel kleuren.
7. Lakfronten (27 kleuren, 3 uitvoeringen: fluweelmat, satijnlak en satijnlak + nerf.
8. Hoogglanslak: meerdere lakprocessen (dus duurzaam), briljante kleuren + zachte 'touch'.
9. Fluweelmat-lak-fronten: watergedragen Dual Cure laksysteem UV-gedroogd. Eenvoudig schoon te maken + veel kleuren.
10. Satijnlak fronten met nerf: basisplaat met houtneft-structuur wordt gelakt met Dual Cure laksysteem. Lijkt op een echt, dekken, gelakt, houten front. Duurzaam + makkelijk schoon te houden.
11. Front mat met polymeerglas. Reproduceert perfect het optische effect van glas met zijn rondom dikkant met afschuining en ondersteunt de dieptewerking van het materiaal. Tegelijkertijd is het slagvast, kleurstabiel en vormvast. De AFP anti-vingerprint maakt hem bestand tegen vingerafdrukken en gemakkelijk schoon te maken, waardoor hij ideaal is voor gebruik in de keuken.
12. Houten fronten natuurlijke en duurzame fronten uit massief hout en edel fineer. Bescherming met twee-componenten-lak/
Ballerina (niet alle fronten zijn op de website helaas uitgelegd, dus vul zeker aan)
- Melaminharz
- DIRECTLACK (gewoon lak? Of Uv lak? Of lak-laminaat??). Hoogglans en mat. Resistent en krasbestendig. Extreem diepte-effect, geen vingerafdrukken, voedselveilig, gemakkelijk te onderhouden, vlekwerend, duurzaam, lichtecht, schokbesrendig, micro-krasbestendig.
- Echtholz Furnier
- Fenix: uiterst mat. Hoogwaardige uitstraling, hygiënische zuiverheid, zacht gevoel, gemakkelijk te onderhouden, geen vingerafdrukken, krasbestendig, lichtecht en schokbestendig.
- Keramik
- Lack (gewoon lak? Of Uv lak? Of lak-laminaat??)
- Original Resopal (laminaat). Antibacterieel, slijtvast, zacht gevoel, gemakkelijk schoon te maken, geen vingerafdrukken, krasbestendig, lichtecht, schokbestendig, hittebestendig.
- Schichtstoff
- Smart beton
- Smart glas: polymeerglasmateriaal. Goed alternatief voor echt glas. Antibacterieel, hoogwaardige uitstraling, hygiënische zuiverheid, beschrijfbaar, geen vingerafdrukken, krasbestendig, kleurvast, schokbestendig, uiterst dimensionaal stabiel en gemakkelijk schoon te maken.
Ondanks dat er op diverse website veel te lezen is en hier op Tweakers, merk ikzelf dat de wereld van keukenfronten erg onoverzichtelijk is, o.a. ook omdat elk merk een eigen 'naamgeving' heeft. Ik dacht misschien zijn er wel meer mensen die het fijn zouden vinden om het meer overzichtelijk te krijgen. Materiaal en afwerking worden ook wat door elkaar gebruikt.
Mijn idee zou zijn om een topic te wijden aan keukenfronten evt. deze beginpost steeds bij te werken met verschillende voor- en nadelen maar ook persoonlijke ervaringen van Tweakers. En als we kijken naar een specifieke keukenmerk en specifieke front, onder welke universele frontcategorie het dan weer valt zodat je iets makkelijker kan vergelijken.
Ik heb hieronder alvast een eerste opzet gemaakt met informatie van diverse sites. Corrigeer zeker indien er fouten staan. Bijvoorbeeld: soms wordt ergens gewoon 'folie' genoemd en dan is het mij als leek niet duidelijk of het gaat om thermofolie of kunststoffolie. Leesbaarheid zal ook nog aangepast worden.
Tot slot zijn wij nu zelf aan t kijken naar Schüller, Ballerina en Pronorm keukens. Dus hiermee heb ik alvast een start gemaakt obv hun website.
Wat is een keukenfront?
De voorzijde van een keukenkast of -lade. Ze worden meestal gemaakt van hout en op hout gebaseerde materialen. In de basis zijn keukens gemaakt van MDF of spaanplaat en vervolgens verschillende vormen van afwerking. Verder kan je ook kiezen uit glas, steen en massief hout.
Materialen
1. MDF/spaanplaat
MDF is een soort spaanplaat, alleen van betere kwaliteit. Betaalbaardere houtsoort die nog steeds sterk is. Enorme stabiliteit en buigvastheid. Dit kunsthout bestaat uit dunne platen die zijn gemaakt van houtvezels, hars en was. MDF wordt gezien als een niveau boven multiplex aangezien het sterker en duurzamer is omdat het een hogere vezeldichtheid per cm3 heeft. Spaanplaat en MDF hebben, net als alle houtsoorten, een hekel aan vocht en warmte. Daarom worden kastdeurtjes altijd afgewerkt. Bij de goedkopere keukens is dat door middel van een fineerlaag of folie. Soms wordt ook gekozen voor een laklaag.
Voordelen
- Gladde en gelijkmatige korrel.
- Niet zo bevattelijk voor uitzetten en inkrimpen door schommelingen in vochtigheid van
je huis. Als gevolg daarvan zal het minder snel kromtrekken.
- Goed bestand tegen verf en kunnen gemakkelijk worden overgeschilderd.
- Flexibele vormgeving. Gemakkelijk om in een verscheidenheid van keukenkaststijlen te
bewerken.
- Grote stukken, itt massief hout dat wordt beperkt door de grootte van de boom waaruit
het wordt gezaagd.
Nadelen
- Kan niet worden geschuurd. Spaanders en krassen zijn onmogelijk uit MDF te schuren.
- Niet bestand tegen extreem hoge temperaturen.
2. Massief hout
Een keuze voor massief houten fronten is een keuze voor charme en een warme, natuurlijke uitstraling. Het materiaal vraagt wel goed onderhoud en regelmatige behandeling. Bovendien is het, ondanks de hardere houtsoorten, niet krasvast en is voorzichtigheid dus geboden. Duur, kleurverandering mogelijk, uitzetten en krimpen ook mogelijk.
3. Glas
Wordt vaak als accent gebruikt.
4. Roestvrijstaal
5. Steen
Afwerkingen
1. Melamine
Keukenkastjes die puur uit kunststof zijn vervaardigd, zijn er eigenlijk niet. In plaats daarvan zijn ook “keukenkastjes van kunststof” gewoon gemaakt van spaanplaat of MDF en is een thermogehard kunststoflaag aangebracht.
Voordelen
- Goedkoopste kastmateriaal.
- Grote verscheidenheid. Het assortiment kleuren en patronen is enorm (ook
imitatie-houtnerf).
- Gemakkelijk schoon te maken. Niet opnieuw beitsen.
- Goed bestand tegen warmte, vocht en stoom. In veel gevallen duurzamer dan folie of
fineer.
Nadelen
- Beperkte keuze. De kastvormen zijn bijna altijd vierkant.
- Lage weerstand. Bijzonder gevoelig voor krassen en deuken. Die zijn bovendien
moeilijk – of onmogelijk – te herstellen.
- Zwaarder dan duurdere kastmaterialen, kans op doorhangen.
- Sinaasappelschil? (niet glad)
Deze kunststof fronten zijn onderhoudsvriendelijk, degelijk sterk en krasbestendig. Bovendien is het ook nog eens een budgetvriendelijke keuze. Er bestaan heel wat mogelijkheden op het gebied van kleur en houtimitaties bij deze fronten.
De prijs-kwaliteitsverhouding van dit materiaal is dus zeer aantrekkelijk. Zeker als je kinderen of dieren hebt en hierdoor meer kans op krassen zou kunnen lopen.
Nadeel? Het enige esthetische minpuntje bij dit materiaal zijn de zichtbare naden. Hoewel dit ook al grotendeels opgelost is door te kiezen voor een uitvoering met laser afwerking. Hierbij worden de zichtbare naden versmolten met de voor- en achterzijde van het front.
2. Polyester-melamine
Houdt het midden tussen traditionele melamine en hout. Dit materiaal, dat bestaat uit een kern van melamine en een met polyester beklede omlijsting, bootst het uiterlijk van natuurlijke houtnerven na.
Voordelen
- Dikker, harder en robuuster dan kunststof ??
- Samengesteld uit melamine vermengd met grenen vezels en gecoat met een polyester
film. Prijziger is dan melamine, is het nog steeds zeer betaalbaar.
- Hogere weerstand dan melamine. Polyester is krasbestendiger dan melamine.
- Grote verscheidenheid van kleuren en hout-looks.
Nadelen
- Krasherstel is moeilijk. Als polyester krassen krijgt, is retoucheren niet eenvoudig.
2. (Hogedruk) Laminaat (HPL)
Meerdere lagen papier worden op de MDF of houtvezelplaat geperst (gelamineerd). De toplaag is hiermee dikker dan een toplaag van melamine. Laminaatdeuren en -ladefronten hebben een band rond de rand om de composietkern te verbergen en te beschermen.
Voordelen
- Vergelijkbaar met melamine. Bestand tegen spaanders en krassen
- Grote keuzen (kleuren en afwerkingen)
- Gemakkelijk in onderhoud
- Krasvast
- Kleurvast
- Geschikt voor intensief gebruik
- Bestand tegen hoge temperaturen
Nadelen
- Duurder dan melamine maar nog steeds kosteneffectief in vergelijking met veel andere
materialen
3. Laklaminaat/kunststoffolie
> Meestal MDF
Gelakte folie met een heel gladde uitstraling. De randen worden rondom afgekant wat de afwerking erg sterk maakt en naden zijn bij dit keukenfront niet zichtbaar (naadloos ommantelde fronten). Een laklaminaat front is een goedkoper alternatief voor een echt lakfront en is leverbaar in zowel hoogglans- als softmatte uitvoering.
Folie is gevoelig voor blootstelling aan warmte en vocht en heeft na verloop van tijd soms de neiging om zich los te maken van zijn drager. De blootstelling aan licht kan ook voor een verkleuring zorgen, wat het lastig maakt als er bij problemen een deur vervangen moet worden. Bovendien is het ook niet resistent tegen krassen. Kunststof is er in veel gradaties dus ook veel kwaliteitsverschil tussen diverse fabrikanten. De gladheid geeft kwaliteit weer.
Bij het plaatsen van de keuken is de toplaag nog niet hard. De hardheid ontstaat pas na het verwijderen van de afdekfolie en het boenen met pasta (politoeren). Kleine krasjes zijn ook middels politoeren te verwijderen! Deze kunststofdeur heeft een enorme vlucht genomen. Nieuw zijn de ultra matte uitvoeringen die anti-fingerprint zijn en antibacterieel.
Voordelen:
- Sterke afwerklaag en waterdichte deur indien kopkant met laserafwerking
- Kleine krasjes te verwijderen middels politoeren
- Voordeliger dan lak en glas
Nadelen:
4. Thermofolie
> basis is MDF
PVC-vinylmateriaal dat wordt aangebracht door middel van warmte en vacuümdruk, waardoor de twee samensmelten. Het thermofolieprocédé levert een naadloos oppervlak op, meestal in een effen kleur, maar soms ook met een houtnerfpatroon. Het MDF wordt aan de voor- en zijkanten omwikkeld met een plastic thermofolie-afwerking.
Voordelen
- Mooi? Glanzende vinyl coating. Licht reflecterend keuken lijkt helderder en
ruimtelijker
- Gemakkelijk schoon te maken. Vlekken en vegen weg met vochtige doek
- Bestand tegen vervagen, verkleuringen en kromtrekken.
Nadelen
- Wordt snel vies. Elke vingerafdruk of vlek is te zien
- Moeilijk te schilderen. Vak kleur veranderen of krassen bedekken is moeilijk
- Gevoelig voor warmte en vocht.
- Achterkant van de deuren worden niet afgewerkt. Binnenkant meestal melamine
afwerking.
4. Lak
> MDF als basis.
Meerdere lagen lak wordt gespoten.
Luxere en exclusievere uitstraling. Uitgebreid kleurenpallet. Ook ruime keuze in afwerking mogelijk:
- Matlak: gladde structuur zonder glans en reflectie. Makkelijk te onderhouden, duurzaam door de milieuvriendelijke UV-lak en oppervlak vertoont minder snel vingerafdrukken en vlekken. Nadeel: verkleuringen, met name bij een donkergekleurd front.
- Structuurlak: matte lak met een iets ruwere structuur. Goed bestand tussen krassen en slijtage. Voordeel: beschadigingen met lakstift eenvoudig te herstellen. Duurzame lak en waterbestendig. Nadeel: vaak in hogere prijsgroep dan andere laksoorten.
- Satijnlak: evenwicht tussen lichtreflecterend en lichtdempend. Gevoel van licht en ruimte zonder sterke spiegelende glas.
- Hoogglanslak: reflecteren licht hierdoor lijkt ruimte groter. Gemakkelijk schoon te maken, makkelijker dan mat. Nadeel: aanzienlijk duurder dan meeste andere afwerkingen. Vlekken en vuil sneller te zien. Vatbaar voor krassen en vaak duidelijk te zien.
- Poederlak: slijtvast, verlengt levensduur. Krasbestendiger dan mat of satijnlak. Milieuvriendelijk en je ziet vlekken niet zo snel. Nadeel: stuk lak kan van het front springen door harde stoot.
- Ultra matlak. Deze lak voelt fluweelachtig (soft touch) aan en is anti-vingerafdruk behandeld.
Nadelen
- Gevoeliger voor krassen dan kunststof. Eventuele gemaakte krassen kunnen achteraf
wel bijgewerkt worden met een lakstift.
- Prijskaartje wel iets hoger dan bij kunststof.
5. Fineer
Natuurlijke uitstraling van hout, zonder voor massief hout te hoeven kiezen. Alle fineer deuren kunnen met beits, structuur en zijdeglanslak worden afgewerkt en elke gewenste kleur kan worden gekozen.
In tegenstelling tot bij massief hout zet het niet uit of krimpt het niet. Fineer is een laagje hout dat op een basisvlak, zoals MDF of ander plaatmateriaal verlijmd wordt. Zo krijg je toch de volledige warme uitstraling van echt hout. Hierbij moet je ook wel rekening houden met kleurveranderingen net zoals bij massief hout. Dit fineerhout is eveneens een natuurlijk product. Naast gewone fineerdeuren heb je ook een dikfineer van 3mm dikte waarbij alle behandelingen net zoals bij een massief front mogelijk zijn, zonder kans op uitzetten. Deze fronten hebben eveneens ook wel een duurder prijskaartje. Wil je geld uitsparen, kan je kiezen voor een kunststof houtreproductie.
6. Acryl
Voordelen:
- Krasvast
- Porievrij van toepassing in ruimte met hoge hygiënische eisen
- Uitstekende lichtechtheid en UV-bestendigheid geen kleurafwijkingen
- Hoogglans en matte uitvoeringen en ongeveer even duur als laminaat.
- Krasjes te verwijderen met politoeren
Bij het plaatsen van de keuken is de toplaag nog niet hard. De hardheid ontstaat pas na het verwijderen van de afdekfolie en het boenen met pasta (politoeren). Kleine krasjes zijn ook middels politoeren te verwijderen! De acryldeur heeft een enorme vlucht genomen. Nieuw zijn de ultra matte uitvoeringen die anti-fingerprint zijn en antibacterieel.
Keukenmerken
Schüller
1. Kunststof fronten (melamine)
3. Laminaat-fronten: een kunststof CPL toplaag. Harder en dikker dan kunststof. Het is vergelijkbaar met HPL. Er zit een verschil in productieproces, waarbij HPL ietsjes beter is.
4. Laklaminaat: PET-folie op MDF en vervolgens lak. PVC-vrij oppervlak.
5. UV-lak (basis is MDF)/ Door de uitharding met speciaal UV-licht ontstaat er een erg hard en robuust lakoppervlak in hoogglanzende of matte uitvoering. De dikkant rondom geeft een betrouwbare bescherming tegen beschadigingen. Ook mogelijk met antifingerprint.
6. Satijnlak-fronten: watergedragen Dual Cure laksysteem UV-gedroogd. eenvoudig schoon te maken + veel kleuren.
7. Lakfronten (27 kleuren, 3 uitvoeringen: fluweelmat, satijnlak en satijnlak + nerf.
8. Hoogglanslak: meerdere lakprocessen (dus duurzaam), briljante kleuren + zachte 'touch'.
9. Fluweelmat-lak-fronten: watergedragen Dual Cure laksysteem UV-gedroogd. Eenvoudig schoon te maken + veel kleuren.
10. Satijnlak fronten met nerf: basisplaat met houtneft-structuur wordt gelakt met Dual Cure laksysteem. Lijkt op een echt, dekken, gelakt, houten front. Duurzaam + makkelijk schoon te houden.
11. Front mat met polymeerglas. Reproduceert perfect het optische effect van glas met zijn rondom dikkant met afschuining en ondersteunt de dieptewerking van het materiaal. Tegelijkertijd is het slagvast, kleurstabiel en vormvast. De AFP anti-vingerprint maakt hem bestand tegen vingerafdrukken en gemakkelijk schoon te maken, waardoor hij ideaal is voor gebruik in de keuken.
12. Houten fronten natuurlijke en duurzame fronten uit massief hout en edel fineer. Bescherming met twee-componenten-lak/
Ballerina (niet alle fronten zijn op de website helaas uitgelegd, dus vul zeker aan)
- Melaminharz
- DIRECTLACK (gewoon lak? Of Uv lak? Of lak-laminaat??). Hoogglans en mat. Resistent en krasbestendig. Extreem diepte-effect, geen vingerafdrukken, voedselveilig, gemakkelijk te onderhouden, vlekwerend, duurzaam, lichtecht, schokbesrendig, micro-krasbestendig.
- Echtholz Furnier
- Fenix: uiterst mat. Hoogwaardige uitstraling, hygiënische zuiverheid, zacht gevoel, gemakkelijk te onderhouden, geen vingerafdrukken, krasbestendig, lichtecht en schokbestendig.
- Keramik
- Lack (gewoon lak? Of Uv lak? Of lak-laminaat??)
- Original Resopal (laminaat). Antibacterieel, slijtvast, zacht gevoel, gemakkelijk schoon te maken, geen vingerafdrukken, krasbestendig, lichtecht, schokbestendig, hittebestendig.
- Schichtstoff
- Smart beton
- Smart glas: polymeerglasmateriaal. Goed alternatief voor echt glas. Antibacterieel, hoogwaardige uitstraling, hygiënische zuiverheid, beschrijfbaar, geen vingerafdrukken, krasbestendig, kleurvast, schokbestendig, uiterst dimensionaal stabiel en gemakkelijk schoon te maken.
[ Voor 4% gewijzigd door Leii op 11-08-2024 20:45 ]