Anoniem: 39993 schreef op dinsdag 6 augustus 2024 @ 05:55:
[...]
TS vroeg het waarschijnlijk niet hier omdat hij het zo makkelijk via Google kon vinden. En daar geef ik hem geen ongelijk in. Tussen 2 particulieren is het al best ingewikkeld en als 1 van de partijen een gemeente is, dan kom je al helemaal op "next level ingewikkeld". Want een gemeente heeft wat meer rechten en haar bezit is - als ik niet vergis - NOG beter beschermd dan dat van een simpele burger. Zo is het in bezit houden van gemeentegrond, terwijl je daarvan op hoogte bent, een onrechtmatige daad en in sommige gevallen kan de gemeente dan bij een beroep op verjaring een schadevergoeding eisen vanwege onrechtmatige daad. En dan heb je die grond dus toch niet voor niets.... Maar in welke gevallen precies, dat zal iemand met ervaring op dat gebied misschien kunnen toelichten, want dat is niet zo simpel. En blijkbaar weet de huidige houder van de grond, dat het gemeentegrond is en heeft deze dat ook aangegeven bij de kenmerken van de woning.
Met andere woorden: je kunt beter grond stelen van je buren dan van de gemeente, want die laatste heeft meer middelen om daar alsnog iets tegen te doen of er in ieder geval voor gecompenseerd te worden.
Mocht je inhoudelijk wat kunnen toevoegen, dan zou dat TS misschien wel verder helpen.
Die schadevergoeding zal, in geval van van @
zunrob zo door een rechter van tafel worden geveegd

Hij heeft immers ter goede trouw gehandeld, en niet moedwillig een stuk gemeentegrond zichzelf toegeëigend. (bijv door moedwillig zijn eigen hekwerk te verplaatsen om zo een stuk gemeentegrond te 'stelen'). Ook het feit dat de hele buurt/woonblok/straat dit al 40 jaar lijkt te doen, én de gemeente geen actie heeft genomen om de gemeentegrond te onderhouden of terug te vragen is er nul reden dat de gemeente een schadevergoeding kan vragen.
Ik ben het eens met je dat een gemeente een vergoeding kan eisen. Als jij de botte buurteikel gaat zijn

en jouw hekwerkt verplaatst en daarmee een strooktje vanhet trapveldje achter je woning tot je eigen tuin toe eigent, en ook nog weigert dit terug te geven dan zal de gemeente ook de botte eikel uithangen met een juridische procedure en een schadevergoeding.

Maar wanneer je enkel ter goede trouw al 40 jaar een stukje braakliggende grond gebruikt waar de gemeente in 40 jaar niet naar heeft gekeken (en dus ook verzuimt in haar onderhoudsplicht) dan zal het nooit zo ver komen gelukkig.