Inleiding
Ik ben nu geruime tijd werkzaam binnen de software-tak van IT. Ondanks een aantal omzwervingen en pogingen ben ik telkens na een paar maanden tot een jaar "op". De interesse verdwijnt, de motivatie verdwijnt, energieniveau klapt enorm naar beneden en ik krijg een flink pessimistische blik op de actuele werksituatie.In mijn beleving wordt dit heel erg "what has been seen, cannot be unseen": Ik kan de negatieve kanten niet loslaten, of op z'n hoogst tijdelijk (hooguit een paar weken).
Met deze omstandigheden kom ik in een soort bore-out / burn-out spiraal terecht: mijn energie vlamt er doorheen doordat ik enorm veel druk zet om a) tóch door te zetten of b) te procrastineren tot ik erbij neerval (en daarmee dus heel veel energie verspil in me hier druk om maken, en tegelijk toch mijn procrastinatie te proberen te verkopen/verbergen). Zo af en toe komt er dan weer een handvatje voorbij waarmee ik weer even op de rit lijk te raken - maar dat werkt voor een paar stapjes totdat het weer misgaat.
Kortom: mijn werkomstandigheden zijn ongezond.
Ik verzand in "quick fix"-gedrag. Hoe slechter het gaat, des te meer sidequests ik aanga. Ik kan belachelijke hoeveelheden koffie drinken om het lethargische gevoel proberen tegen te gaan.
Ook is mijn zelfvertrouwen hierdoor wankel. Buiten werk sijpelt óók het gevoel door dat ik "niks" aan kan gaan of af kan maken, en de lethargie, stelselmatige procrastinatie, maar ook de irritatie werkt door richting privé-leven. Dat vind ik een serieus probleem, naast mijn eigen gezondheid lijdt mijn gezin hier ook onder.
Ik ben momenteel voor de zoveelste keer uitgevallen en opnieuw uren aan het opbouwen... Waarbij het advies van geschikte werkzaamheden compleet haaks staat op waar ik blij van word. Het mag vooral niet belangrijk, groot, of met tijdsdruk zijn. Nu heb ik dat voor het eerst herkend, en ook direct doorgesproken met iedereen die hier iets mee te maken heeft - en ik heb wel degelijk een iets beter passende opdracht gekregen. Maar het blijft aanmodderen. Ook nu voel ik me verzanden in een lethargische, motivatieloze staat die tegelijk enorm stressvol aanvoelt.
Daarnaast komt de uitval steeds sneller terug. Enerzijds goed, want dat betekent dat ik eerder stop wanneer mijn grenzen overschreden zijn. Anderzijds niet goed, want mijn grenzen lijken ook éérder overschreden te worden. Al is het ook zo dat blijven doormodderen bij mijn eerste werkgever veruit het makkelijkst was.
Wat zou dan wel gezond zijn? (Wat heb je al geprobeerd?)
Ik heb een aantal factoren waarop ik wel goed kán gaan:- Afwisseling
- Misschien is dit een "quick fix", maar wat het voor mij doet is hernieuwde interesse opwekken. Momenteel werk ik als consultant, wat er in theorie voor kan zorgen dat ik regelmatig een nieuwe klus kan doen. In de praktijk valt dit tegen.
- Uitdaging
- Beetje een catch-22. Wanneer ik in een dip zit, voelt een uitdaging al snel als "te groot". Echter, als ik géén uitdaging krijg, wordt de dip alleen maar langer en dieper. Helaas is consultancy hiervoor echt een verkeerde tak van sport gebleken: over het algemeen word er eerder gevraagd een blik developers open te trekken, ipv het inzetten van consultants om complexe zaken op te lossen. (Al komt het laatste wel voor!)
- Een stimulerende omgeving
- Enthousiaste collega's, een scheutje optimisme, team spirit, hier ben ik heel gevoelig voor. Ook voor het omgekeerde. Ik heb bij bedrijven gewerkt waar klagen de norm is... Daar word ik echt ongelukkig van.
- Balans in grootte en persoonlijke touch
- Ook hier ben ik gevoelig voor. Te groot en ik voel me al snel overbodig. Te klein kán voelen als veel druk op de schouders (zeker als ik qua persoonlijkheid niet echt door één deur kan met collega's). Hetzelfde geldt voor heel zakelijk t.o.v. heel persoonlijk: Ik kan wel wat persoonlijks gebruiken om [i]engaged[/i] te kunnen zijn. Echter, ik wil me ook weer niet verplicht voelen om mijn collega's als vrienden te behandelen.
- Bedrijf A
- 5-10 jaar gewerkt bij dit bedrijf. Pragmatisch ingestelde multinational, maar IT beschouwd als inferieur onderdeel van het bedrijf. Landschap verzand in 101 oplossingen met pleisters, vernieuwing, verbetering was moeilijk van de grond te krijgen (en een aantal keer hard en duur gefaald). Cultuur van klagen, vingerwijzen, over-de-schutting-gooien en A zeggen maar B doen. [b]Pluspunten[/b]: ik heb een heel vrije en afwisselende rol gehad, waarbij ik in allerlei hoeken en gaten heb mogen ontwikkelen en beheren. Véél geleerd op meta-gebied (hoe werkt programmeren nou eigenlijk, wat is performance, werken met verschillende DB systemen), heel weinig qua ervaring die goed op een CV staat (veel niche- en verouderde tooling).
- Bedrijf B
- Een paar jaar minder lang gewerkt bij dit bedrijf. Wederom een multinational, maar een veel professionelere insteek qua IT. Cultuur van prestige (waarbij uitvoerend IT niet bepaald hoog stond) en een reorganisatie-slash-outsourcing-move hebben uiteindelijk een vervelend einde gegeven. Aan de bovenlaag van, en buiten, IT heerste een egootjescultuur. Kritiek op projecten was [i]not done[/i]. [b]Pluspunten[/b]: Teamwork ipv vingerwijzen, procedures werden gevolgd, problemen werden sámen opgelost. Beloning was ook dik in orde. Een verbetering viel te pitchen.
- Bedrijf C
- Bewust een klein bedrijf gezocht. Specifiek bedrijf is via-via op mijn pad gekomen. Verre van multinational, wel product dat door heel Europa gebruikt wordt. Zoals het een klein bedrijf betaamt stond professionalisering nog redelijk in de kinderschoenen. Product Owner zonder mandaat, deadlines veranderen continu en elke sprint werd wel iets toegevoegd. Resultaat: alles moet snel, niks komt af, en wat wél afkomt is van minimale kwaliteit. Véél overhead aan onderhoud. Overwerk, vakantieonderbrekingen worden verwacht "want dat doet de baas ook". Onrealistische verwachtingen van tijd vs kwaliteit. Tijdens mijn sollicitatie al direct opgemerkt dat er een significant performance issue was, dat heb ik in week één kunnen fiksen. Covid heeft helaas het achterste van de tong van vele collega's laten zien. Daarnaast werd het systeem uiteindelijk wel projectmatig vernieuwd, maar, jawel, outsourced. [b]Pluspunten[/b]: Afwisseling, gevoel van eigen toko runnen samen met één andere developer. Veel vrijheid qua technische invulling.
- Bedrijf D
- In dienst van een consultancybedrijf hier een klus gekregen. Klus was vaag, deadlines zijn niks waard en iedereen weet dit. Grasduinen, verbeteringen aanbrengen was leuk maar verder..? [b]Pluspunten[/b]: Vrijheid?
- Bedrijf A
- Nieuwe klus gekregen, bij bedrijf A. Dat was even leuk en grappig, maar werd "[i]really old really fast[/i]"
Voorlopige conclusie
Het lijkt erop dat één van de volgende dingen aan de hand is:- Ik heb de juiste combinatie van IT-werkgever-eigenschappen nog niet gevonden en ben gewoon erg gevoelig en kieskeurig als het om deze elementen gaat.
- Ik zit compleet in de verkeerde hoek te zoeken en zou iets héél anders moeten gaan doen
- Ik ontbeer de juiste begeleiding om in deze omstandigheden prettig te kunnen werken.
Mijn vraag
Voor elk van deze mogelijkheden loop ik tegen een muur aan.Het vinden van een geschikte vacature die de pluspunten van voorgaande werkgevers combineert voelt als een bos waar de bomen totaal niet meer te onderscheiden zijn. Bijkomend probleem: wat is mijn gewenste functie? Developer? Devops? Ontwikkelaar? Of juist meer richting support? Mijn Google-Fu laat me hier ernstig in de steek.
Hetzelfde geldt eigenlijk voor het inslaan van een compleet andere richting. Welke richting dan? En hoe gaat dat helpen in dezelfde problemen voorkómen? Mezelf achter een beeldscherm vandaan halen snap ik nog wel, maar dan vrees ik ook meteen de intellectuele diepgang te verliezen die ik juist interessant vind...
En begeleiding om op dezelfde voet door te gaan... Hoe? Wie? Waar? Elke jobcoach of anderzijds coach-website die ik zie is ontzettend ééndimensioneel. Het lijkt erop dat je éérst moet weten welke richting je uit wilt, en bij verdieping kan een coach al niet helpen omdat die meer weet van coaching dan van (bijvoorbeeld) IT.
Ik heb ook al een aantal keer geprobeerd dit goed onder woorden te brengen, om advies te krijgen. Tot nu toe is me dat nog niet zodanig gelukt dat ik adviezen kreeg waar ik zelf nog niet aan gedacht had. Ik hoop dat deze poging beter lukt!