De reden om PPPoE te gebruiken is, zoals eerder gemeld, om gebruikers te identificeren. Daarmee krijg je het aan jou toegewezen IP-adres en kunnen ze ook andere zaken met je verbinding doen zoals bv. de snelheid 'afknijpen' tot de snelheid waar je voor betaald (want de infrastructuur kan vaak wel hogere snelheden halen dan dat ze je verkopen). Voor zakelijke verbindingen wordt op basis van PPPoE-sessie een verbinding nog wel eens in een ander netwerk gezet (simpel uitgelegd), zodat bv. vestigingen van een keten aan elkaar worden geknoopt zonder een VPN over internet te doen (en dan via 1 firewall alle vestigingen het internet op). Kort door de bocht kun je me DHCP niet meer dan alleen ipadressen uitdelen.
Dat je bij KPN iedere willekeurige gebruikersnaam en wachtwoord kunt gebruiken doet daar niets aan af; KPN gebruikt nl. een trucje waarmee ze een uniek nummer toevoegen aan je request om de PPPoE-connectie op te zetten. Daarmee identificeren ze jou als klant ipv. username en password. Dit heeft als voordelen dat de helpdesk geen tijd kwijt is aan klanten die hun username/password kwijt zijn of verkeerd intypen en dat je ook niet met de gegevens van iemand anders kunt inloggen.
Bij GPON heb je inderdaad ook nog een serienummer, maar dat is op ethernet-niveau en daardoor niet bruikbaar om op basis daarvan de klant te onderscheiden (tenzij je iedere verbinding in een eigen vlan gaat zetten, maar dan ben je al snel door je 4096 vlans heen).
Dat je met DHCP geen IPv6 kunt doen klopt deels... voor IPv6 is het DHCPv6 en dat is niet helemaal hetzelfde als DHCP voor IPv4.

Dus heel strict: DHCP kan inderdaad geen IPv6, daar heb je DHCPv6 voor nodig.
Maar de eerder geciteerde bewering van Freedom klopt ook. Het is niet zo dat alle klanten uit heel Nederland in 1 groot netwerk zitten (zou leuk worden met broadcasts enzo). Daarom wordt in deze kleinere netwerken DHCP- en PPPoE-requests opgevangen door relays die het doorzetten naar een server (dit is ook de plaats waar KPN het eerder genoemde unieke ID toevoegd). Sommige access-netwerken hebben wel DHCP-relays maar geen DHCPv6-relays, waardoor IPv6 met DHCP(v6) dus niet kan zonder de klant te identificeren.
En om ook nog even een hardnekkig gerucht over kleinere MTU bij PPPoE uit de wereld te helpen: Ja, PPPoE is een tunnel, waarbij je inderdaad 8 bytes extra nodig hebt. Maar als je als ISP bij KPN op het netwerk aansluit om via hun netwerk te kunnen leveren moet je opgeven of je via DHCP of PPPoE wilt gaan werken. Kies je voor PPPoE dan zet KPN je verbindingen niet op een MTU van 1500 maar 1508, waardoor de MTU binnen je PPPoE-tunnel weer gewoon 1500 is. Dan moet de fabrikant van je modem/router dat ook nog even goed implementeren (o.a. Fritz!box'en gezien die gewoon vast op 1500 zaten en dus 1492 binnen de PPPoE-sessie deden).
[
Voor 12% gewijzigd door
jurri@n op 13-07-2024 14:39
. Reden: Spelfoutjes en tekstuele verbeteringen, extra info ]