Kozijnen normaal gemonteerd?

Pagina: 1
Acties:

Vraag


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • chauffeursoplei
  • Registratie: Mei 2024
  • Laatst online: 01-07-2024
Hoi!

Wij hebben alle oude houten kozijnen in een erg oud huis laten vervangen via een bedrijf in kunststof kozijnen. Nu heb ik helaas al op enkele punten wat onenigheid gehad met het bedrijf, maar dat terzijde. Alles is bijna afgerond, echter heb ik nog enkele vragen. Kunnen jullie een mening geven hierover of advies, gezien ik (vrouw) totaal geen verstand heb hiervan.

Een raam hebben ze met een stuk van het cement eraf gehaald zodat het kozijn zou passen, hier ben ik helaas zelf mee akkoord gegaan (al vroegen ze het nooit officieel, maar ik gaf ook nooit tegenspraak). Hierdoor is zoals ik al verwachtte meer afgebrokkeld, maar goed het is een oud huis en ik kan niet bewijzen dat het deel dat afgebrokkeld is al zo was of niet. Heb geen foto’s van ervoor. Hoe dan ook, het valt mij op dat gewoon aan alle kanten het kozijn veels te klein is, nergens van binnen lijkt het dus ook vastgeschroefd te zijn aan de muur (zoals bij de andere kozijnen wel zo is).

Maar hoe kan ik dit oplossen, zodat het kozijn en de muur wel waterdicht is en dat ik enige zekerheid heb dat ik de komende 15 - 20 jaar vast zittende kozijnen (die drie die nergens aan vastgeschroefd zijn)?

Tot slot nog twee ramen bij waar het ook mis is gegaan, ze hadden het oude vensterbank geplaatst wat niet moest dus die heb ik eraf gehaald, toen kwam ik erachter dat er gewoon een gat naar buiten zichtbaar is. Maar de gehele onderzijde is eigenlijk gewoon voor 4-5 cm dus pur, niets anders en dat gat is gewoon een stukje waar pur mist. Dat is toch niet de bedoeling zo (zevende, achtste en negende foto) Wat is daar de oplossing om het wel waterdicht te hebben voor de komende jaren? Het 'zweeft' nu dus als het ware volledig aan de onderzijde op pur en is enkel aan de zijkanten wel vastgeschroefd (gelukkig), maar als de pur weg zou zijn heb je dus gewoon 1 meter bij 5 cm dat je naar buiten kan kijken onder het kozijn. Van buiten is niets dat voor het pur zit en van binnen hadden ze gewoon de vensterbank ertegen aan geplakt.

Dus ik zoek vooral naar wat ik kan doen om deze problemen op te kunnen lossen, zodat het wel voldoende waterdicht en stevig is. Vooral dat er bij al deze drie ramen geen schroeven te zien zijn waarmee het vastgemaakt is, baart me zorgen voor de langere termijn. Alle andere grotere kozijnen hebben dit gelukkig wel. Deze drie zonder schroeven lijken wel goed vast te zitten, maar of dit zo blijft voor de lange termijn?

Bedankt voor jullie moeite.

[ Voor 55% gewijzigd door chauffeursoplei op 01-07-2024 20:09 ]

Alle reacties


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • technopeuter
  • Registratie: Januari 2000
  • Laatst online: 03-07 20:47
Kun je prima zelf.

Kozijnboeren leveren mi half werk. Pur mag nooit onbeschermd nlijven dus zowel buiten als binnen moet het worden afgewerkt. Buiten met een winddichting ( kit/tape) en binnenzijne aftapen met dampdichte tape.

diskeltische lurker


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • chauffeursoplei
  • Registratie: Mei 2024
  • Laatst online: 01-07-2024
technopeuter schreef op zondag 30 juni 2024 @ 17:09:
Kun je prima zelf.

Kozijnboeren leveren mi half werk. Pur mag nooit onbeschermd nlijven dus zowel buiten als binnen moet het worden afgewerkt. Buiten met een winddichting ( kit/tape) en binnenzijne aftapen met dampdichte tape.
Maar wat denk je dan van de drie ramen die nergens vastgeschroefd lijken te zijn, zoals het kelderraam met rondom volledig pur en nergens schroefplekken. Is dat wel stevig genoeg vastgezet? Andere ramen hebben allemaal aan de binnenkanten schroeven die de muur in zijn gegaan...

Ik heb er zelf geen enkel verstand van, maar ik wil niet dat over enkele jaren deze kozijnen eruit vallen omdat ze niet vastgeschroefd zijn...

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • DutchKel
  • Registratie: Mei 2002
  • Laatst online: 21:08
technopeuter schreef op zondag 30 juni 2024 @ 17:09:
Kun je prima zelf.

Kozijnboeren leveren mi half werk. Pur mag nooit onbeschermd nlijven dus zowel buiten als binnen moet het worden afgewerkt. Buiten met een winddichting ( kit/tape) en binnenzijne aftapen met dampdichte tape.
Dit is ook een raar antwoord. Moet je dan accepteren dat bedrijven half werk afleveren? Het lijkt me niet.

Ik zou het nog even afwachten hoe ze het afwerken. Mijn ervaring is dat aan de buitenkant nog zwarte dampdichte tape wordt geplaatst en aan de binnenkant mogelijk ook. Alles wat ze beschadigen moeten ze uiteraard weer (laten) herstellen. Een baksteen aan de buitenkant die kapot is kan vervangen worden door een nieuwe. Het ziet er de eerste paar jaar een beetje apart uit omdat die dan nog nieuw is maar na een paar jaar verkleurt die ook wel net als de rest.

Eventueel kun je de rechtsbijstandsverzekering alvast inlichten als je die hebt.

Edit: of pur de ramen voor een lange tijd kan vasthouden weet ik overigens niet.

[ Voor 4% gewijzigd door DutchKel op 30-06-2024 17:22 ]

Don't drive faster than your guardian angel can fly.


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • ouwefreaker
  • Registratie: Maart 2012
  • Laatst online: 23:47
Als ik het zo bekijk is het een kunstof kozijn wat officieel met stelhout er in gezet moet worden.
Zo lijkt het, ik kan dit niet echt makkelijk zien.
En dan met stalen clips, die aan de zijkant vast gezet moet worden aan de binnenzijde op het stelhout, en daarover een aftimmering, of kunstof of hout.Of direct door het kunstof profiel een schroef, dat kan ook ,Ik persoonlijk zie liever clips.
Stukken, van de muur , ja dat kan nou eenmaal gebeuren, zeker met dat kleine kozijn, het valt namelijk niet echt mee om dit soort kozijnen te slopen, zeker in oude huizen waar ze vroeger zware kozijn ankers gebruikten.
En wat boven geschreven is, pur in de buitenlucht is niet goed, neemt ook vocht op met in de toekomst.
https://www.joostdevree.nl/shtmls/stelkozijn.shtml
hierboven een link met stelhout.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • naftebakje
  • Registratie: Februari 2002
  • Laatst online: 15:06
Je zou schrikken hoe weinig zo'n ramen vastzitten, 2 à 3 schroeven aan beide zijkanten (door het kozijn heen, of met een metalen profiek ie in het raam clipt) en dan idd opvullen met PUR schuim.
De afwerking hangt uiteraard af hoe afgesproken wordt, maar mijn ervaring is dat de ramenplaatser enkel een schuimband plaatst, en voor de buitenkant iemand stuurt gespecialiseerd in "elastisch voegwerk", die komt dan langs met een busje vol verschillende kleuren kit en die zal buitenaan de voeg netjes opvullen in de kleur die het best past bij de situatie (exact de voegkleur van de bakstenen bij brede voeg, of exact de kleur van het kozijn bij smalle voeg bijvoorbeeld). Dat werkt het tocht- en waterdicht af.
Binnenkant wordt een afwerking geplaatst, soms door de ramenplaatser, soms door de timmerman, bij stenen vensterbanken een steenkapper of metselaar, dus dat variëeert sterk.

Als je erg onzeker bent over montage, kan je op strategische plekken (waar die metalen stukjes zitten van foto 6) eens de PUR doorprikken om te voelen of mss een van de schroeven helemaal tot in de muur zit (dat zou een slimme montagemanier zijn).
Kijk sowiezo om buiten af te kitten (kan je in principe zelf).

Als de boer zijn koeien kust, zijn ze jarig wees gerust. Varkens op een landingsbaan, leiden nooit een lang bestaan. Als de boer zich met stront wast, zijn zijn hersens aangetast. Als het hooi is in de schuur, zit het wijf bij den gebuur.


Acties:
  • +2 Henk 'm!

  • _JGC_
  • Registratie: Juli 2000
  • Laatst online: 00:42
Dit is prutswerk. Dit zijn zoals @ouwefreaker schrijft kozijnen met aanslag, die horen aan een stelkozijn vastgezet te worden. Dat stelkozijn ontbreekt bij jou, ze hebben het kozijn vastgezet met houten kegjes en daarna volledig met PUR gemonteerd zonder stelkozijn, om het vervolgens met kit af te dichten.

Ik ben zelf geen voorstander van stompe montage, maar als je dan stomp monteert, zet dan kozijnen zonder aanslag.

Bij montage met stelkozijn monteer je een stelkozijn met rubber van 18mm dikte op de steen, zorgt die voor de afdichting tussen de spouwbladen. Vervolgens zet je daar het kozijn met aanslag tegenaan en schroef je die vast in het stelkozijn. Beetje ruimte tussen kozijn en stelkozijn wordt opgevuld met compriband en evt flexibele PUR.
Bij montage zonder stelkozijn zet je compriband om het kozijn, zet je die in de gevel, uitlijnen met keggen, boel vastschroeven, dichtpurren en dan afkitten.

In jouw geval mist het stelkozijn, heb je aan alle kanten 18mm meer PUR zitten. Dat PUR scheurt uiteindelijk uit en dan heb je tocht en water binnen. Compriband zie ik ook nergens toegepast op je foto's. Sterker nog, met de huidige constructie ram je gewoon een breekijzer om het kozijn en trek je die er zo uit met een beetje geweld.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Polderviking
  • Registratie: Augustus 2020
  • Laatst online: 16:12
Bij ons appartementcomplex is er projectmatig vergelijkbaar kozijnwerk in gezet. (VVE)
Beetje dejavu rond afwerking.

Kozijnen zitten er bij ons wel recht in verder vziw, maar dat team van ontzettende rauwdouwers dat langs kwam deed alleen het hoofdwerk snel.
Heb ook veel te lang tegen schuim aan zitten kijken aan de binnenkant.
Ruim een half jaar aan achter die gasten aan moeten zitten om de afwerking (en ventilatieroosters, want waren niet leverbaar ofzo) eindelijk een keer te komen doen.
En daar waren ze dan ook nog geen half uur mee bezig, waarom dat niet eerder kon mag Joost weten.
Volgens mij plannen ze hun klussen gewoon veel te kort op elkaar en daar maken ze dan feitelijk gewoon jou probleem van.

Maar goed er was links en rechts ook wel wat gedoe rond schade aan delen buiten de vlakken waar de kozijnen op gemonteerd worden. En het verhaal daarvan was wel een beetje dat je dat zelf maar moet oplossen.
Oud stucwerk wat afbrokkelt bij werkzaamheden kan je niet altijd wat aan doen.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Scheppie
  • Registratie: Juli 2002
  • Laatst online: 03-07 12:01
Zoals eerder aangegeven hier zijn geen stelkozijnen gebruikt, terwijl dat wel gebruikelijk is bij dit type kozijn.
Wij hebben in ons huis door drie verschillende partijen (op verschillende tijdstippen) houten kozijnen laten vervangen door kunsstof.
Alle drie de keren zijn daar stelkozijnen toegepast.

PUR-schuim aan de binenkant kan wel voorkomen, dat wordt gebruikt om de overige ruimte tussen het stelkozijn en evt. de muur luchtdicht te maken.

[ Voor 22% gewijzigd door Scheppie op 01-07-2024 14:31 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Knot
  • Registratie: Oktober 2000
  • Laatst online: 03-06 22:37
Polderviking schreef op maandag 1 juli 2024 @ 12:57:
Oud stucwerk wat afbrokkelt bij werkzaamheden kan je niet altijd wat aan doen.
Ligt er ook aan hoe ze te werk gaan natuurlijk, het kan altijd afbreken maar de 2 slopers/klunzen die wij pas gehad hebben vind ik het niet gek dat er stukken meer van een meter de hoeken eraf liggen. Je zou zeggen herstel dat even met roodband/stuc maar nee hoor, afwerklatten erop en om 13:00 snel naar huis.
Pagina: 1