Qwerty-273 schreef op zondag 28 april 2024 @ 20:49:
[...]
Om je in te kunnen schrijven bij de gemeente heb je vaak wel toestemming nodig van de verhuurder. Sta je dan ook als medebewoner/huurder op het huurcontract? Of ben je onbekend bij de verhuurder?
Incorrect.
Je haalt "inschrijven bij de gemeente" en "bijschrijven op het huurcontract" door elkaar. Voor inschrijven bij de gemeente heb je enkel toestemming van de hoofdhuurder nodig, niet van de verhuurder. Voor bijschrijven op het huurcontract heb je wél toestemming van de verhuurder nodig (tenzij je aan wettelijk omschreven voorwaarden voldoet).
@
Indii
Ik weet niet hoe lang je je woning opgegeven hebt, maar wellicht kun je contact opnemen met de verhuurder? Kijken of je oude woning nog beschikbaar is?
Overigens zou ik niet vertrekken zonder slag of stoot. Hij heeft je 'n belofte gemaakt, en belofte maakt schuld. Jij moet nu heel veel kosten gaan maken, voor een heeeeeel lange periode. Daarvoor mag hij je schadeloosstellen. Die belofte heb je zwart op wit, en daar zou ik echt wat mee doen.
Ik ben zelf in 2019 dakloos geweest, in Leiden, en het is écht geen pretje. Voor anti-kraak heb je 1) een ingang nodig (iemand die al bekend is bij de anti-kraak-verhuurder én jou voor wil dragen) en 2) een backup-adres nodig. Naast dat je idd binnen 14 dagen moet kunnen verhuizen.
Let er op dat je ingeschreven moet staan op het adres waar je verblijft, ténzij je een brief-adres ergens kunt krijgen. Een vriend of vriendin kan je zonder risico een brief-adres geven, maar.... dan houdt direct de zorgplicht van de gemeente op, want vanaf dat moment wordt je niet meer gerekend tot dakloos.
Wat ik gedaan heb:
1) gemeente 'gedwongen' me in te schrijven bij de daklozen-opvang. Hier moet je vervolgens minimaal eens per week langs om je neus te laten zien en je post op te halen. Voordat je hier ingeschreven kan worden, duurt dat best lang en je moet door veel hoepels springen. Voordeel van deze inschrijving als dakloze is a) je blijft recht houden op je uitkering en b) je krijgt een hulpverlener toegewezen die met jouw gaat zoeken naar woonruimte. Je hoeft dus niet te slapen bij de daklozen-opvang. Ik heb dat iig nooit gedaan, heb altijd bij vrienden geslapen.
2) gezocht naar legale en illegale kamers (studentenhuur). Dit is eigenlijk je beste kans, zeker als je je netwerk inschakelt. Uiteindelijk heb ik toen 'n illegale kamer (aan de andere kant van 't land, maar hey, beggers can't be choosers) gevonden via een kennis van een cursus-genoot van de zus van m'n ex-man.
3) gezocht naar bijzondere woonvormen. Begeleid wonen, communities, etc. etc.
4) gezocht naar anti-kraak en tijdelijke huur.
5) in 5 regio's ingeschreven, juist ook in regio's waar niemand wil wonen (bijv. Noord-oost-polder. Daar is de wachtlijst gemiddeld 4-6 jaar)
6) urgentie aangevraagd en bij afwijzing, gemotiveerd bezwaar ingediend.
Vlieg het allemaal wél heel stipt en orderlijk aan, en ga er van uit dat woonruimte zoeken een dagtaak is. Ow, een
dikke vette tip al die sites waar je inschrijfgeld moet betalen om woonruimte te zoeken: (vrijwel) allemaal scammers.