Marcievg schreef op zondag 7 april 2024 @ 11:57:
[...]
Dit zijn wel oude prestaties die je aanhaalt. De ZD9 was zeker een top tv en de koreaanse merken liepen op dat moment wat achter met hun R&D. Maar als we prestaties van jaren geleden aanhalen dan had je ook kunnen benoemen dat Samsung een mini led hltv(tegenwoordig micro led) heeft getoond. Ik doe die even uit geheugen en doe even geen research maar was het ook niet Samsung die als eerste een tv toonde met led verlichting?
Ik had het niet over prototypes maar producten die daadwerkelijk op de markt zijn gebracht (zonder noemenswaardige issues) die toegankelijk zijn voor consumenten.
Nee, wanneer we het over prototypes hebben demonstreerde Sony al in 2012 de eerste LED TV in HD met een pixel pitch van 0,6mm.
Wat doet bijvoorbeeld Sony vandaag nog aan R&D? Ze kopen de panelen bij Samsung en LG. Ergens zou je kunnen zeggen dat het niet anders kon omdat LG het patent had. Maar aan de andere kant is het wel Samsung die na hun flater van de eerste OLED is blijven investeren in hun eigen techniek. Het succes hiervan mag er dan ook zijn met de QD-OLED.
Sony doet vandaag de dag nog steeds voldoende aan R&D, en wat ze ontwikkelen is vaak doordachter en van hoogwaardigere kwaliteit. Zo krijgen bijv. de '24 MiniLED TV's van Sony een nieuw ontwikkelde 22-bits aansturing met veel kleinere LED drivers, dit geeft de accuraatheid een flinke boost zie o.a.
dit artikel voor meer uitleg.
LG had het geluk om voor een habbekrats het Kodak patent op WOLED over te nemen, dit type OLED paneel is al ruim een decennia op de markt, heeft lange tijd issues gekend en is sinds kort pas echt volwassen waarbij de WBE panelen nog steeds last hebben van uniformiteit issues (met de komst van MLA is dit afgenomen).
In 2012 toonde Samsung een prototype van een 55” RGB OLED HD TV, deze is later op de markt gebracht echter door vele problemen nooit een succes geworden en heeft hierdoor ook geen opvolgers gekregen.
Sony was al een lange tijd bezig met het ontwikkelen van RGB OLED, in 2013 hebben ze een zuinige 56’’ 4K prototype op de CES getoond. Ze hadden net als Samsung dit op de markt kunnen brengen echter hebben ze er bewust voor gekozen om niet een product met problemen te releasen.
De eerste fabrikant die een heatsink implementeerde achter een WOLED paneel was Sony, evenals actuators waarbij het geluid afkomstig is vanuit het paneel.
Ontwikkeling van QD-OLED is nog vrij recent, nadat Samsung Display de ontwikkeling van RGB OLED panelen meermaals heeft moeten staken door complicaties. Deels door nieuwe productie mogelijkheden en deels door de kennis die door de jaren heen is opgedaan hebben ze vorig jaar QD-OLED in mass production gebracht. Samsung Electronics is een bedrijf dat zonder blikken en blozen inferieure producten op de markt zet -in tegenstelling tot bijv. Sony of Panasonic- en de consument als testlab gebruikt, zie o.a. de eerder genoemde 55’’ RGB OLED en de AMOLED techniek met vele issues in de eerste x aantal jaar/ generaties dat het op de markt was. Zelfde geldt voor de eerste generatie QD-OLED panelen (te snel/ vroeg op de markt gebracht) die gevoeliger zijn voor inbranden/ snellere slijtage van de pixels vergeleken met de tweede generatie QD-OLED en WBE.
Betreft innovatie hebben we het nog niet gehad over de de Sony BVM-X300, een 30'' RGB native 4K HDR 1000 nits OLED reference display dat in 2015 is uitgebracht. De BVM-X310, een 30'' native 4K HDR 1000 nits full screen dual layer LCD reference display, en de BVM-X3110 (30'' native 4K HDR dual layer LCD 4000 nits reference display). Deze technieken kunnen allemaal op de markt gebracht worden in grotere maten echter is er geen vraag naar vanuit de consumentenmarkt om verschillende redenen.
En dan ben ik vast nog het een en ander vergeten.
Om dan te zeggen dat Sony een matige R&D heeft en vervolgens Sony aanprijzen met resultaten ui het verleden is niet helemaal fair. Want na die resultaten is het Sony die de panelen bij Samsung en LG inkoopt. Ze kopen hun OS bij Google waar ook Samsung en LG deze zelf ontwikkelen.
Samsung Display is gestopt met het produceren van LCD panelen (TCL heeft de fabrieken overgekocht), de concurrentie is groot waardoor er geen goed belegde boterham meer te verdienen valt.
Met alleen een panel kom je nergens, je hebt veel meer onderdelen nodig voor de opbouw van een LCD TV dan enkel een paneel, behuizing, main board en voeding. Sony koopt de panelen inderdaad in maar ontwikkeld -op de SoC en deels OS na- alles volledig inhouse, zie o.a. de eerder gelinkte artikel.
Een andere aandachtspunt is dat er in de industrie veel wordt gesjoemeld, zij het dat bepaalde fabrikanten testpatronen herkennen en de (HDR) resultaten hierdoor beter uit de verf komen vergeleken met daadwerkelijke praktijk gebruik. Zij het dat fabrikant X claimt dat ze een MicroLED TV ontwikkeld hebben terwijl de gebruikte ledchips veel groter zijn dan 75 micrometer (hierdoor geen MicroLED genoemd mag worden) en de overgang tussen de verschillende modules zichtbaar(der) is.
De MicroLED modules van Sony zijn duurder maar ook op meerdere vlakken beter vergeleken met Samsung's alternatief.
Sony heeft dan wel een chip achter de panelen die jaren geleden veel beter was dan de rest. Maar inmiddels is dat verschil ook kleiner omdat die Koreanen ook daarin hebben geïnvesteerd.
De Koreanen hebben de laatste jaren inderdaad een flinke inhaalslag gemaakt op het gebied van processing, zo scoren bijv. de recente WOLED modellen van LG op bepaalde onderdelen beter/ accurater dan Sony's WOLED modellen. Wanneer we naar LCD kijken is deze inhaalslag minder groot en heeft Sony nog steeds de beste aansturing waarbij het verschil -voor de liefhebber- goed waarneembaar is.