Het XCP-ng / Xen Orchestra topic
XCP-ng is een virtualisatieplatform en type 1 hypervisor gebaseerd op Xen. XCP-ng is een afkorting van Xen Cloud Platform - next generation. Xen Orchestra is een remote management oplossing voor het beheren van XCP-ng hosts.Achtergrond
XCP-ng is een fork van Citrix XenServer. Het project is ontstaan toen Citrix belangrijke features uit de gratis en open source versie van XenServer verwijderde. Dat was de aanleiding voor de makers van Xen Orchestra om een Kickstarter te beginnen voor XCP-ng. Op 31 maart 2018 kwam de eerste officiële release uit.Documentatie en community
De ontwikkelaars aan XCP-ng en Xen Orchestra zijn erg actief op hun forum.Het YouTube kanaal van Tom Lawrence heeft goede video's over XCP-ng waaronder een overzichtsvideo:
Toestemming nodig voor bekijken van YouTube
Op deze plek staat ingesloten content die van YouTube afkomstig is. Het tonen van deze inhoud kan ertoe leiden dat YouTube persoonlijke gegevens zoals je IP-adres verwerkt en/of cookies op jouw computer of ander apparaat zet. Hiervoor moet je eerst expliciet toestemming geven voor Sociale media.
Bekijk op YouTubeUnderstanding How The XCP-NG & Xen Orchestra Open Source Virtualization Platform Works
De documentatie:
* XCP-ng
* Xen Orchestra
Installatie
* Download de laatste versie van XCP-ng* Maak een bootable USB-stick (dd op MacOS of Linux, Rufus op Windows, Disk Utility op MacOS)
* Start je server vanaf de USB-stick en volg de instructies
Zie verder de documentatie.
Storage repositories
Opslaglocaties heten Storage Repositories. XCP-ng ondersteunt lokale opslag en netwerkopslag voor virtual machines. Lokale opslag kan op dezelfde schijf leven als waar XCP-ng op staat. XCP-ng ondersteunt thin provisioning (wel afhankelijk van het bestandssysteem dat je kiest).In tegenstelling tot veel andere hypervisors moet je voor het uploaden van ISO bestanden een apart type opslag aanmaken: een ISO storage repository. Ook hier heb je lokale opslag en netwerkopslag. Het handige van netwerkopslag is dat je de ISO vanaf je computer kunt downloaden naar de netwerkopslag, waarna deze beschikbaar is in XCP-ng. Je moet dan wel een rescan doen van de ISO storage repository disk in Xen Orchestra (of even wachten).
Xen Orchestra
/f/image/C90QrZv6f90nmseOzfqSkHYC.png?f=fotoalbum_large)
In tegenstelling tot Proxmox en ESXi, heeft XCP-ng nog geen lokale GUI voor management. Om XCP-ng te beheren heb je Xen Orchestra nodig. Als je XCP-ng hebt geïnstalleerd en navigeert naar het IP-adres van je XCP-ng host, dan heb je een optie Quick deploy waarmee je een virtual machine met Xen Orchestra installeert. Dat is wel de gratis versie, met beperkte functionaliteit.
Je kunt de volledige versie van Xen Orchestra gewoon zelf bouwen. Je vindt de instructies hiervoor in de documentatie. Of gebruik het prima installatiescript van Roni Väyrynen op Github. Je moet Xen Orchestra installeren op (een virtual machine met) Linux.
Het nadeel van Xen Orchestra draaien als virtual machine op XCP-ng, is dat bij onderhoud aan de host, bijvoorbeeld een herstart, ook de virtual machine met Xen Orchestra uitgaat. Je kunt Xen Orchestra ook in een virtual machine op je pc draaien. Als je een pool van XCP-ng hosts hebt, dan kun je de virtual machine met Xen Orchestra migreren naar de andere host voordat je onderhoud pleegt aan een host.
De user interface van Xen Orchestra is even wennen. Vooral doordat functies op een onlogische plek zitten. Dit is een kritiekpunt dat veel terugkomt in reviews. De makers van Xen Orchestra hebben dit opgepakt en zijn bezig met een redesign.
XO-lite
/f/image/rRoaGNVONxdtYIMi02anrPoY.png?f=fotoalbum_large)
XO-lite is de lokale management interface van XCP-ng. XO-lite is nog in ontwikkeling maar je kunt het al uitproberen door in de console van je XCP-ng host het bestand /opt/xensource/www/xolite.html aan te maken met de volgende inhoud:
HTML:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
| <!DOCTYPE html> <html lang="en" class="no-js"> <head> <meta charset="utf-8" /> <meta name="viewport" content="width=device-width, initial-scale=1, shrink-to-fit=no" /> <meta name="theme-color" content="#cc584c" /> <title>XoLite</title> </head> <body> <noscript>You need to enable JavaScript to run this app.</noscript> <div id="root">The application is loading…</div> <script src="https://lite.xen-orchestra.com/dist/index.js"></script> </body> </html> |
Bron
Let wel op dat alleen basisfunctionaliteit als het starten en stoppen van virtual machines werkt.
Terminologie
Term | Toelichting |
---|---|
Dom0 | Dom0 is een afkorting van "Domain 0". Dom0 is het privileged domain dat als eerste start en de andere unprivileged domains beheert. Dom0 wordt ook control domain genoemd. |
DomU | De andere domeinen worden unprivileged domains genoemd: domU. Ze kunnen de hypervisor niet beheren/sturen. Dit is de Xen term voor een virtual machine. |
VIF | Afkorting voor Virtual Interface. Betreft een virtuele netwerkinterface in een virtual machine. |
PIF | Afkorting voor Physical Interface. Betreft een fysieke netwerkinterface op een host. |
Pool | Een pool is een verzameling van XCP-ng hosts. |
SR | Afkorting voor Storage Repository. De locatie van de virtual machine disks. |
ISO SR | Een speciaal type Storage Repository voor opslag van ISO-bestanden. Read-only beschikbaar voor vritual machines. |
Vergelijk met ESXi
De combinatie van ESXi en vCenter is grofweg vergelijkbaar met XCP-ng en Xen Orchestra. In tegenstelling tot vCenter heeft Xen Orchestra uitgebreide back-up mogelijkheden ingebouwd. ESXi heeft een ingebouwde management web interface. En de interface van ESXi en vCenter is verder doorontwikkeld dan Xen Orchestra. En natuurlijk is XCP-ng open source en gratis en ESXi niet (meer).Voor ESXi, zie het grote ESXi/vSphere Topic op Tweakers.
Vergelijk met Proxmox
Proxmox is op Debian gebaseerd, XCP-ng op CentOS. Proxmox heeft een ingebouwde management web interface voor beheer, met XCP-ng heb je (een virtual machine met) Xen Orchestra nodig. De community rond Proxmox is groter dan die van XCP-ng.Zie ook XCP-ng vs Proxmox 2022 en het grote Proxmox VE topic op Tweakers.
Troubleshooting
Spooktaken verwijderen
Soms blijven taken in de lijst met Tasks staan terwijl ze al zijn afgerond (bijvoorbeeld wanneer ze mislukt zijn). Er zijn twee lijsten met taken: Pool Tasks (taken van de XCP-ng hosts) en XO Tasks (taken van Xen Orchestra). De laatste takenlijst kun je opschonen met de XO command line inteface.- Log in met SSH op de VM waar XO op draait
- Koppel de CLI tool aan Xen Orchestra: sudo xo-cli --register --allowUnauthorized <ip adres of domein van XO> <gebruikersnaam> (ik moest dit met sudo runnen)
- Verwijder alle taken met: sudo xo-cli rest del tasks
[ Voor 11% gewijzigd door tMb op 21-03-2024 09:37 . Reden: Beginnetje van troubleshooting toegevoegd ]