* DjVe is nog in de leer, maar heb net even 15 minuten zitten zoeken in de normen:Eddie_ schreef op donderdag 1 februari 2024 @ 06:39:
De aardingskabel moet een minimale diameter hebben van de grootst toegepaste diameter in het AC of DC systeem.
Oftewel je mag niet met 4 (of 6mm2) vanaf het dak richting omvormer en vanaf daar met 2,5mm2 richting meterkast.
Dat staat volgens mij niet omschreven in de NEN1010:2015 of NPR5310, welke zijn opgenomen in het bouwbesluit en dus wettig zijn. Als ik daar naast zit: kom maar op. Kan ik weer van leren
Er staat in NEN1010 7.12 en NPR5310 blad 65 alleen dat er aan de DC zijde alle metalen onderdelen met tenminste 4mm vereffend moeten worden op een geschikt aardingsaansluitpunt. De vereffeningslijn zorgt namelijk voor een werkende installatiebewaking van de omvormer, zodat deze bij isolatiefouten in storing gaat.
De aarde op de omvormer zelf wordt gebruikt als hulpmiddel bij bescherming tegen schok. Afhankelijk van stelsel (TT/TN) en je impedantie (bij TT) moet er eventueel een aanvullende aardlekbeveiliging worden toegepast. Een dikkere beveiligingsleiding zorgt voor een iets lagere circuitimpedantie (en dus een hogere kortsluitstroom), maar dat voegt bij geen enkele woning echt iets toe.
Alleen bij wat grotere installaties kan een dikkere beveiligingslijn van omvormers naar HVK zin hebben, omdat daar flinke afstanden liggen en je totale weerstand van einde onderconstructie tot aardpen (indien TT) niet meer dan 10 Ohm mag bedragen (volgens TD18 van SCIOS - SCOPE12).