MsG schreef op maandag 15 april 2024 @ 08:55:
Soms kan het wel, maar je kan dan beter het huidige printplaatje goed bekijken en exact dat bordje weer bestellen op internet. Daarnaast moet je ook de bios chip oversolderen op het andere bord.
Ik heb dit een keer zelf gedaan en toen is het mij wel gelukt alle data hiermee te redden.
PCB vervangen is vrijwel altijd vergeefse moeite indien de schijf 'spint'. Bij moderne PCBs moet je bovendien vaak de ROM chip overzetten. Oh sorry, dat had je vermeld.
CRC errors, lees fouten, zeer trage schijf is vrijwel altijd ofwel surface probleem of read heads. Dit probleem kan zich ook voordoen op SSDs, alleen zijn de oorzaken dan natuurlijk niet surface of heads gerelateerd, maar NAND geheugen kan wel degelijk 'degraden'. Vaak is dit soort degradatie van hetzij NAND, hetzij platter surface de start van allerlei vervolg problemen: Bijvoorbeeld de firmware probeert de problemen aan te pakken en de schijf / drive heeft het daarmee zo druk van de schijf andere commando's negeert. Je kunt soms zelfs met gratis tools de schijf (Western Digital met name) de opdracht geven hiermee op te houden.
Als een recovery bedrijf geen optie is, is het beste dat je kunt doen, pogen de schijf te klonen / imagen middels ddrescue or HDDSuperClone. Beiden gratis en Linux tools, en beiden worden aangeboden als downloadbaar image, dat je bijvoorbeeld op een USB stick 'installeert' en gebruikt om de PC te starten. HDDSuperClone biedt de meeste opties, je kunt o.a. met time-outs werken indien de schijf stopt met reageren omdat het te druk bezig is met achtergrond taken.
Als je perse niet met Linux aan de slag wilt, gebruik dan bijvoorbeeld UFS explorer demo versie om een schijf te imagen / clonen. Als het pakket het niet automatisch doet, schakel naar de 'native interface' (SCSI bijvoorbeeld), hiermee voorkom je dat Windows een reeks retries gaat doen als je op een bad sector stuit. Vrijwel alle file recovery tools bieden een disk image optie, maar de en tool is de andere niet en vaker wel dan niet 'leunen' ze op Windows om sectoren te lezen. UFS, en bijvoorbeeld ook DMDE kunnen directer met de hardware communiceren en je kunt ook time-outs instellen (indien schijf niet binnen 2 seconden reageert een reset doen en sectoren overslaan).
DIY (maar professionele data recovery ook) heeft altijd het risico in zich dat de schade erger wordt. Je wilt daarom zo min mogelijk stress uitoefenen op de schijf, daarom bij voorkeur niet scannen met demo versies van file recovery tools als je ook maar het kleinste vermoeden hebt dat het niet om puur logische schade gaat. Het scannen van een schijf en daarna bestand voor bestand redden is belastender voor een schijf dan de disk imagen, helemaal als de tool die je gebruikt moeite doet om slechte plakken in 1e instantie over te slaan.
Diepvries verhalen, de schijf even open-schroeven om te kijken of erger nog, zelfs even te starten in geopende toestand, het zal vast per ongeluk en/of in het verleden gewerkt hebben, mijn advies is toch vooral dit soort tips te negeren. Het risico dat de zaak verergerd is groter dan de kans dat je er iets mee oplost. Hetzelfde geldt voor tips die je aanraden SpinRite of HDD Regenerator -achtige tools te proberen.
[
Voor 7% gewijzigd door
Stanton op 15-04-2024 17:23
]