Als je kijkt naar de handleiding van zo'n dimmer module van Sunricher (
https://www.sunricher.com...mmer-sr-zg9101sac-hp.html - handleiding daar te downloaden) snap ik wel niet goed hoe ik moet doen wat je zegt: "Je verbindt dan de Zigbee switch of dimmer aan de kring en de lamp aan de module in plaats van direct aan de kring.". Idem voor de Eco-Dim.10 dimmer module (die uit mijn testen iets betere resultaten gaf trouwens).
In mijn testopstelling heb ik deze modules geplaatst zoals in de handleiding, dus de lamp zit op de kring. (T.t.z. ik heb de lichtkring nagebootst met een stekker die in het stopcontact moet: L en N gaan dus in feite naar een stekker die in het stopcontact zit.)
Als jouw idee effectief schakelbaar is, dan zou dit fan-tas-tisch zijn: het geeft me direct een pak meer mogelijkheden. Of toch voor 1 bepaalde scenario waar ik mee worstel (het echt overal doorvoeren, is direct ook een serieuze kost).
Wel is het zo dat met jouw idee de "steeds aanwezige drukknop als backupoplossing" verdwijnt, al kan ik dit dan wel vervangen door een aantal backup remotes :-) Mja, kan interessant zijn!
Als je de precieze schakeling kan duiden (ev. via een tekening met bvb. 2 spots en elk een Sunricher dimmer module), kan ik dat eens uittesten. Ik ben op dit vlak echter net iets te veel leek om het ontwerp zelf te vinden, vrees ik (meer dan 20 jaar niets rond elektrische schakelingen doen, heeft zijn sporen nagelaten... :-o )
Update: als je het schema van de module bekijkt, zie je een parallelschakeling voor de lampen. De module hangt daarvoor en stuurt zo de hele schakeling (aan/uit + dimming). De lampen kunnen volgens mij ook in een serieschakeling staan: als de module er weer voor staat, zal ze ook die schakeling volledig aansturen. De schakelaar staat in feite in serie met de lampenschakeling erachter.
Volgens mij kan je bij een parallelschakeling gerust een Zigbee module in serie zetten met 1 van de lampen om zo enkel en alleen die ene lamp te bedienen. Of een Zigbee module in serie met een subset van de lampen (bvb. lampen 2 en 3). De mogelijkheden stoppen bij hoe makkelijk je alle draden kan connecteren zoals nodig (je moet bvb. overal aan kunnen). Je kan alle mogelijke combinaties doen, maar het kan natuurlijk ook complex worden. Vb.: 1 Zigbee module met drukknop voor de hele schakeling en dan 1 aan/uit module zonder drukknop voor 1 lamp hiermee kan je de laatst vernoemde lamp uitschakelen, wanneer je de hele keten hebt aangezet, maar omgekeerd niet. Of misschien wel met het volgende? Als je de "per lamp" module "voedt" met de bron, dus nog voor de algemene Zigbee module, en dan verbindt met net voor de gewenste lamp (in een tak van de parallelschakeling), dan krijgt die lamp 2 L inputs: 1 eig. komende van de algemene Zigbee module en 1 komende van de Zigbee module voor de lamp in kwestie. Als min. 1 van de Zigbee modules ingeschakeld is, krijg je een brandende lamp. Maar als je dan de algemene uitschakelt, terwijl de module voor de lamp in kestie ook aanstaat, krijg je nog steeds die ene lamp die brandt.
Je zou zelfs een parallel van 2 Zigbee-paden kunnen hebben met in het tweede een serie van een "algemene" met daaronder parallele "per lamp" modules. Zo kan je steeds de optie hebben met drukknop om alle lampen te doen branden, alle lampen uit te zetten of om de "per lamp" settings te volgen. Het spreekt voor zich dat dit een zeer complexe manier van bediening bevat: super voor de slimmere nerds onder ons, een ramp om dit aan je vrouw uit te leggen (ik spreek dan nog niet eens over je schoonmoeder!).
In praktijk zie ik enkel heil in een "per lamp" Zigbee module, zodat je in feite domme lampen slim maakt en verder het typische advies volgt voor slimme lampen, nl. geen algemene Zigbee modules/dimmers en bediening via een draadloze Zigbeemuurschakelaar.
Dus:
* met parallelschakeling domme lampen lampen kan je met "per lamp" Zigbee modules een parallelschakeling van slimme lampen bekomen.
* je kan extra fysische logica toevoegen met knoppen voor extra scenario's, zowel met echte slimme lampen als met Zigbee modules per lamp, maar met het laatste kan er meer, wegens meer flexibiliteit. Echter, al deze oplossingen zijn in praktijk bijna steeds crazy...
Geen idee of dit verhaal ook kan voor dimming: kan je elke lamp een eigen dimmer geven? Vermoedelijk wel, zolang er voor een lamp geen "serie van dimmers" is (een serie van "dimmer en 1 of meerdere aan/uit switches" moet wel zeker kunnen m.i.).
Bij een serieschakeling lukt het allemaal niet: waar je de Zigbee module ook plaatst (voor lamp 1, tussen lamp 1 en 2,...), je onderbreekt steeds de hele keten. Tenzij je ook daar voor de laatste lamp een 2de parallel geschakelde Zigbee module plaatst: dan kan je die laatste lamp ook apart bedienen, t.t.z. in een bepaalde combinatie met de algemene Zigbee module. Maar dat wordt weer lastig, dus ja, in praktijk is het echt nada hier... Enkel echte slimme lampen zijn hier een optie vrees ik...
Tenzij....... De domme lampen niet via een Zigbee module slim gemaakt kunnen worden, maar bvb. via een Zigbee-DALI converter (als de lamp een DALI driverbevat)?
In het geval van Casambi dacht ik dat een lamp met ingebouwde Casambi driver ook als een apart aanstuurbare slimme lamp zou aanzien worden in eender welk geval, maar volgens mijn verlichtingszaak is dat niet zo (of toch niet bij een serieschakeling), omdat het zich hetzelfde zou gedragen als een "domme lamp met Casambi module errond" (ik moet zeggen dat ik dit niet verwacht had eigenlijk...). Volgens die zaak is het probleem verholpen via DALI: dan zou elke lamp als een echte aparte slimme lamp moeten aanzien worden. Bij Zigbee twijfel ik dan weer: met Philips Hue is er ook geen probleem met hun ingebouwde Hue driver (ZLL 3.0 en wat extra's, dus op basis van Zigbee), maar geldt dit dan voor elke Zigbee smart bulb? Of zijn er 2 soorten: de "apart aanstuurbaar in elk scenario, zoals bij Hue" enerzijds en de "in serieschakeling lampen niet apart aanstuurbaar, omdat het = domme lamp + losse Zigbee module" anderzijds? En wie weet, zijn er dan bij Casambi eigenlijk ook 2 soorten lampen?
Het hele verhaal kan duidelijk zeer complex worden en het geeft allemaal aan hoeveel onduidelijkheden er eigenlijk nog zijn, zeker voor een leek zoals ik. Maar goed, beetje bij beetje zullen we de meeste zaken wel leren kennen :-)
Thx!
Pedro
[
Voor 83% gewijzigd door
PadrePedro op 25-01-2024 15:41
]