Hi tweakers,
Ik ben voornemens om een AUX L/W warmtepomp te plaatsen in mijn woning. In het verleden heb ik al ervaring met een L/W WP gehad, maar dat was in een nieuwbouwwoning. Dus ik ben bekend met het reilen en zeilen van een warmtepomp en leverde ook mijn stats aan in het Ecodan-topic.
Mijn nieuwe ‘oude’ woning is wat anders en hier heb ik het een en ander voor uitgezocht. Natuurlijk ook eens door de FAQ-topic(s) heen gelezen. Graag leg ik het jullie voor om te checken of ik geen denkfouten heb gemaakt.
Context:
Mijn vragen zijn:
Ik ben voornemens om een AUX L/W warmtepomp te plaatsen in mijn woning. In het verleden heb ik al ervaring met een L/W WP gehad, maar dat was in een nieuwbouwwoning. Dus ik ben bekend met het reilen en zeilen van een warmtepomp en leverde ook mijn stats aan in het Ecodan-topic.
Mijn nieuwe ‘oude’ woning is wat anders en hier heb ik het een en ander voor uitgezocht. Natuurlijk ook eens door de FAQ-topic(s) heen gelezen. Graag leg ik het jullie voor om te checken of ik geen denkfouten heb gemaakt.
Context:
- Semibungalow uit jaren ’50, 105 m2 oppervlakte, één laag verwarmd, overbemeten qua radiatoren, CV-ketel (die het allemaal snel warm krijgt) stamt uit 2007 en is aan vervanging toe. Offerte 1900-2100 euro voor een Remeha CW4.
- Huis is slecht/bijna niet geïsoleerd en koelt snel af wanneer CV uit staat. CV-ketel houdt ’s-nachts woning op ingestelde temperatuur (~13-15 graden)
- CV-ketel Ta ingesteld op 45-47 graden en kan daarmee de woning warmhouden en (zij het wat traag) opwarmen, al dan niet met support van houtkachel of - sinds kort - airconditioning (AUX 5 kw) in de woonkamer.
- In mijn tuin heb ik voldoende ruimte om op 12-14 meter van de woning een buitenunit neer te zetten waar niemand last van heeft.
- Verbruik CV ketel onbekend: vorige bewoner liet 4-5 keer per jaar propaantank bijvullen (500-600 liter per vulling). Geschat verbruik equivalent aan 2000 m3 gas. Zelf ben ik wat spaarzamer, naar schatting equivalent van 1500-1600 m3 gas (eind Maart en begin December tank laten bijvullen tot maximum van 85%, nu al weer onder de 65%). Een indicatie dat bij een dag onder het vriespunt zomaar 3% ofwel 30 liter propaan (equivalent 22 m3 gas, 176 kwh warmte) verstookt wordt om woning warm te krijgen/houden.
- Verdere verduurzaming woning niet wenselijk: over 10-15 jaar wil ik de herbouwen, dus bijvoorbeeld kozijnen vervangen ga ik nooit terugverdienen. Hooguit de muren isoleren als ik de (houten) gevelbekleding kan hergebruiken.
- 1 persoons huishouden; WAF niet van toepassing. Dus speciale maatregelen op de sporadische “-10C dagen” in Nederland vind ik geen issue, ik heb een airco, houtkachel en elektrisch dekentje.
- 176 kwh warmte voor een koude dag is een gevraagd vermogen van 7,3 kW per uur aan warmte energie continu. In plaats van dat getal te delen door een voorzichtige COP van 3 (=2,4 kW) reken ik liever met de benodigde energie per dag, omdat ik niet perse 24/7 verwarm. Met een voorzichtige COP van 3 kost zo’n dag (176 kWh warmte) 58 kWh stroom, delen door 12 uur verwarming per dag = worst case 4,8 kW continu opgenomen vermogen.
- AUX 10 kW of 12 kW bi-bloc warmtepomp plaatsen op een plek 13 meter van de hoek van de woning. Die moet (ook met koud weer) voldoende kunnen leveren.
- In hoek van de woning (badkamer) heb ik nog ruimte om een dichte kast te maken van (ruim) 60 breed/diep. Hier de binnenunit plaatsen en hier aansluiten op de leidingen van de dichtsbijzijnde radiator.
- Ta ook 45 graden C. Alleen verwarmingsbedrijf gebruiken, geen SWW progamma.
- De AUX WP zou het ‘minimum’ verwarming van de CV-ketel (verwarming ’s-nachts/overdag) zonder meer over moeten kunnen nemen.
- CV ketel afkoppelen van CV leiding, alleen nog voor SWW gebruiken.
- Voor een AUX WP krijg je net zoveel subsidie op als de aanschafprijs. Nog wat aansluitmaterialen zoals koelleiding, kleppen etc. Aansluiting kan ik zelf doen (airco ook gedaan), behalve inbedrijfsstelling t.b.v. subsidie. Laat het 500 euro zijn al met al, dan heb ik ‘bijna gratis' de overstap van gas-gestookte CV ketel naar L/W warmtepomp (voor wat betreft verwarming).
- Voor de kosten die ik bespaar voor nieuwe CV-ketel plaats ik extra zonnepanelen om verbruik (ook voor SWW via bijv. elektrische boiler) op te vangen.
- Elektra kosten voor verwarming zijn ~ 1/3e tot 1/2e lager dan met propaan, dus maandelijks ook 50-100 euro goedkoper.
- AUX is een B-merk, dat lees ik overal terug. De ervaringen zijn nog minimaal. Ik lees o.a. dat de buitenunit niet heel stil is. Maar ik woon niet in een rijtjeswoning, dus ik zal geen klagende buren hebben. Ik zie het ook een beetje als een experiment, indien het totaal mislukt kan ik alsnog een nieuwe CV-ketel nemen.
- ...?
Mijn vragen zijn:
- Zie ik iets over het hoofd? Maak ik nog ergens een denkfout?
- Is mijn ‘worst case’ benadering voor de berekende capaciteit te streng? Is een 12 kW overkill? In mijn vorige woning was een 8kW ecodan was overkill voor een 155 m2 (nieuw)bouw woning, die was best wel veel aan het pendelen omdat die zijn minimum niet kwijt kon. Volgens de koevlaas2 formule (uitgaande van 2000 m3 gas) kom ik op een kleine 10 kW. Volgens de AUX installation manual levert de 12 kW bij -10 nog steeds 10 kW bij Ta 45 graden (met een elektrisch verbruik van 4,55 kW volgens het boekje). Aan de andere kant, de 10 kW versie kan nog op 1 fase ipv 3 fase (en levert bij omgevingstemp -10 nog bijna 8kW) en daar heb ik zonder aanpassingen aan mijn meterkast nog ruimte voor.
- Kan ik zonder meer het CV bedrijf van mijn CV-ketel uitzetten en deze alleen gebruiken voor SWW? Of gaat dit problemen opleveren?
[ Voor 1% gewijzigd door Vincm op 05-02-2024 07:56 . Reden: Link naar AUX informatiepagina + installation manual toegevoegd ]