Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Valkmaartje
  • Registratie: December 2023
  • Laatst online: 21-12-2023
Begin december is door onze vaste (erkende) installateur de CV ketel vervangen. Hij stelde voor meteen de regelinstallatie aan te passen, na verzoek dit toe te lichten schreef hij:

installatie alleen aan sturen van verwarming en niet meer voor warmwater. De zonneboiler is dan in de zomer een voorverwarmer van het warme water en in de winter doet de warmtepomp dat. Op deze manier verbruikt de ketel minder gas om zijn warm water te maken.

Na deze toelichting op de offerte zijn we akkoord gegaan. We realiseerden ons niet dat voor bad en douche nu tapwater wordt geleverd met een veel lagere temperatuur dan voorheen. Voor douche is dit net genoeg, niet voor bad.

De ingestelde maximale temperatuur van de Daikin warmtepomp is 50 graden, we hebben het vat meestal op 45, dit is genoeg met deze zachte winterdagen.

De warmtepomp moet nu het hele jaar door aan staan om voor warm douchewater te zorgen, tenzij dit gebeurt in de warme zomer door de zonneboiler en in de koude winter door de CV ketel (in beide gevallen incidenteel).

We kunnen de warmtepomp uitzetten en de CV ketel het vat laten opwarmen (boosteren) to 60 graden. Maar direct tapwater via de CV ketel lijkt ons veel efficiënter, nog afgezien van het gedoe steeds extra maatregelen te moeten nemen om heet warm water te krijgen (ook voor schoonmaakwerk).

Vragen:

1. Was het voorstel van de installateur wel zo verstandig om uitsluitend op basis van minder gasverbruik de installatie aan te passen?

2. Heeft de installateur een systeem met lage temperatuur tapwater opgeleverd dat niet voldoet aan de legionella voorschriften?

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • busscherski
  • Registratie: Maart 2013
  • Laatst online: 23:41
1. In geval van een hybride warmtepomp wordt doorgaans gekozen om tapwater door de CV ketel te laten doen ja. Nadeel is dat het gas kost, je een cv ketel nodig hebt etc. Voordeel geen stilstandverlies, kost minder ruimte en investering.
Het is een beetje onconventioneel maar daardoor niet fout. Het ligt er een beetje aan wat afgesproken is. De manier die je nu hebt is op zich iets beter omdat het geen gas kost. En omdat je toch al een zonneboiler vat had in dit geval niet zoveel duurder.

2. De boiler gaat als het goed is automatisch eens per week naar 60 graden. Als dat zo is dan is het qua legionella allemaal prima.

Mogelijke oplossingen:
- CV ketel weg doen (gas aansluiting ook), is de warmtepomp daarvoor zwaar genoeg uitgevoerd?
- Tapwater standaard op 50 graden zetten. Misschien is dat wel voldoende voor schoonmaakwerk en het bad?
- Quooker in de keuken.

Hoe is de CV ketel nu precies aangesloten en wat voor vat heb je precies? Je kunt het hele vat laten verwarmen door de CV ketel maar ook het lauwe water (van de zonneboiler) wat uit het vat stroomt via de CV ketel voeren en daar naverwarmen. In denk dat er in dat geval geen legionellarun nodig is.

7,945 kWp, Atlantic Explorer 3 270 coil, 5 kW Panasonic monobloc H serie, Tesla Model Y RWD (2024)


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Wilke
  • Registratie: December 2000
  • Nu online
Ik weet niet of dit vloeken in de DEI-kerk is, maar (als alle opties m.b.t. instellingen van wat je nu hebt niet mogen baten) wellicht is een doorstroomverwarmer als laatste trap hier nog een optie. Dat moet qua installatie de bank niet breken, kun je dan instellen op net die paar graadjes warmer, en zou bij een dergelijk gebruik ook financieel (en qua milieu) ook al is het COP=1 nog acceptabel moeten kunnen zijn IMO.

Ook is het klein qua fysieke ruimte die het neemt.

Hangt er van af hoe vaak er gedouched of gebadderd wordt, maar dit zou maar zo beter kunnen zijn dan het vat altijd warmer houden dan voor de verwarming eigenlijk nodig is.

[ Voor 10% gewijzigd door Wilke op 22-12-2023 20:59 ]