Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Josedel
  • Registratie: November 2023
  • Laatst online: 19-01-2024
Wij gaan een Amber 120 aanschaffen. We zitten alleen in dubio of het ook technisch/simpel een optie is om deze te koppelen met 5m3 drukloos buffervat. Dit met oog op stoppen saldering. Ivm verbouwing is de ruimte nu volledig gestript tot op het zand, dus we kunnen niet wachten tot later moment om te zien wat te ontwikkelingen op thermische buffer zijn.

Doel: warmtepomp warmt buffer in een lange rustige run op (uiteindelijk tijdens zon ivm voldoende pv capaciteit) en rest van dag/dagen afgifte afh het seizoen. Warmtepomp optimale werking. In de winter voorafgaand aan vorst dagen evt temp wat verhogen

Oud huis maar gerenoveerd:
- 150m2 vloerverwarming in monolith betonvloer 12cm met 10cm pir eronder
- Muren 14cm pir, verdiepingsvloeren/tussenmuren 10cm pir, Dak riet met Rc van 4 (in toekomst pir erbij).
- Ramen allemaal triple

Verwarming: op cv goed te verwarmen met 35gr aanvoer, 1500m3 kuub gas. Dit was voor gasprijzen stijging. We verwarmen nu volledig op houtkachel (en de pomp van vloerverwarming verspreid warmte)
We willen graag een energiezuinige oplossing, geen punt dat we met -10 houtkachel extra moeten stoken.

Situatie:
Midden in de woonkamer een oude kelder met 5,5m2. Staat naast de buitenmuur waar Amber komt te staan. Kelder wordt ingekleed met 20cm Pir en EPDM. Het wordt een drukloosbuffervat. Warmteverlies komt in woonkamer terecht. Vanuit de kelder binnen 1m in de "technische ruimte van 8m2. Voldoende ruimte voor mantelbuizen ed.

Wij dachten warmtepomp met uponor 40 naar zone 1 (buffervat met warmtewisselaar) en naar SWW vat via drieweg. Andere zijde van buffervat los systeem met warmtewisselaar&pomp naar vloerverwarming.

Is dit de meest simpele/foutgevoelige opbouw of zien wij fouten over hoofd? Welk type wisselaar (plaat of buis?) zouden jullie adviseren? We voeren het zelf uit, dus de extra kosten betreft alleen het materiaal.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/dX3YT8TjLo3w2udxsqvCUofo0qk=/800x/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/WhrHadaHhfAamTgK0TfsXQ3L.jpg?f=fotoalbum_large

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • pagani
  • Registratie: Januari 2002
  • Niet online
Hoe ga je een vat van 5000 liter die kelder in krijgen?

Of wil je daadwerkelijk een soort zwembad creëren in je kelder?

Dan zou ik daar eerst eens een constructeur aan laten rekenen (je krijgt aardig wat druk richting buiten op je muren /fundering) en het lijkt me überhaupt qua vochthuishouding problematisch.

Daarnaast is een groter buffervat niet bepaald handig voor de efficiëntie. Het is de vraag of de winst die je haalt door 5000 liter te verwarmen voor zeg de eerste koude dagen opweegt tegen een lagere efficiëntie door het hele jaar heen.

[ Voor 92% gewijzigd door pagani op 11-12-2023 16:34 ]