SpaarXL schreef op zondag 10 december 2023 @ 09:03:
Geweldige tips in twee uurtjes, bedankt daarvoor.
Het geld dat ik voor de aankoop heb gereserveerd staat nog tot volgend jaar in deposito's, tot die tijd is het dan denk ik een goed idee om een dergelijk plan weer eens te bespreken bij de notaris, mogelijk in een kort (liefst gratis, natuurlijk) kennismakingsgesprek.
Je gaat één van de grootste uitgaven van je leven doen, waar naast de fiscale aspecten, ook financiële aspecten, maar ook sociale aspecten (relatie met broers/zussen maar ook moeder) zéér belangrijk zijn (imho het meest belangrijk), 'even' bespreken in een gratis gesprek en dan (invulling van mijn kant) op zoek naar de goedkoopste notaris voor de akten/overeenkomsten?
Mijn advies: Bel een notaris/belastingadviseur (niet een accountant!) geef aan wat je plan is en dat je daar een advies over wil. Vraag wat het ongeveer gaat kosten en als je een notaris vraagt geef dan ook aan dat de akten via zijn kantoor gaat passeren dus dat je daar dan ook gelijk een kosten indicatie van wil hebben. Dan is het voor alle partijen duidelijk:
- Jij weet wat het gaat kosten
- Jij kunt terugvallen op het advies van de notaris/belastingadviseur als het toch niet goed is gegaan
- Notaris kan dan ook de broers/zussen betrekken bij deze vraag want die zijn geen partij bij deze overeenkomst.
- Notaris weet ook waar hij aan toe is, hij/zij zal aangeven om eerst een kort inventariserend (gratis) gesprek te hebben zodat de casus duidelijk is en op basis daarvan een kosten indicatie afgeven.
Tegen die tijd is er dus een nieuwe WOZ waarde van het huis, de afgelopen jaren is die in onze gemeente enorm gestegen, ik hoop dat de stijging nu meevalt (misschien zelfs lichte daling?)
Uit jullie reacties maak ik alvast op dat het best een goed plan kan zijn, mits de familie zonder ruzie de Kerst doorkomt... Nogmaals enorm bedankt. Eet smakelijk, alvast.
Punten waar zomaar 'ruzie' over kan ontstaan:
- Jij ontvangt de woning te goedkoop tenminste vinden je broers/zussen
- Moeder moet/gaat 'huur' gaan betalen als ze bij jou inwoont
- een half jaar (of twee jaar of wat dan ook) na deze transactie gebeurd er iets waardoor jij het huis moet/gaat verkopen en een leuke meerwaarde realiseert.
etc etc.
Dan wil je wel alles goed geregeld hebben maar nog belangrijker vooraf alles goed besproken hebben binnen je familie en alle partijen weten waar het over gaat.
Fiscaal technisch:
- Ja je kan een huis 'schenken' tegen woz waarde zonder dat het een schenking is.
- Ja je moeder kan de kindsdelen aflossen aan je broers/zussen, maar willen zij dat nu ook al hebben? Nu is de vordering vrijgesteld in box 3, hebben zij het op de bank staan is het belast...
- Kindsdeel vordering is (waarschijnlijk) rentedragend, levert geld op voor jullie maar ook besparing erfbelasting als je moeder komt te overlijden.
Kortom niet zomaar even in een gratis gesprekje te 'regelen'....