Advies - Kanaalairco vanuit een kelder. 230m3

Pagina: 1
Acties:

Vraag


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • secury
  • Registratie: November 2011
  • Laatst online: 31-03 16:15
Hi, ik open dit topic omdat ik advies wil over mijn situatie.
We hebben een woning gekocht waar we over 5 weken de sleutel van krijgen. Deze woning is de afgelopen 2 jaar gerenoveerd en van het gas gegaan. Op dit moment is er infraroodpaneel verwarming, de bedoeling van de eigenaar was om er een 10kW houthaard bij te plaatsen als hoofdverwarming.

Aangezien bij de renovatie niet is gekozen voor vloer/wand verwarming moeten wij nu een oplossing zoeken die beter past bij wat we willen. Als we toch aan de gang gaan met warmtepomp, zouden we L/L willen met de optie om ook te koelen. Een airco dus.

Het vragenlijstje template:

Historisch gasverbruik: X m³/jaar (winter '20/21?)
Onbekend, afgelopen 2 jaar ook niet permanent bewoond tijdens een renovatie.
SWW:
- Er is een doorstroom boiler/verwarmer aanwezig hiervoor al voor het sanitair.
Warmtepompvoorkeur:
L/L, zet op volgorde: design, zuinig, goedkoop, stil,domotica-integratie, verkrijgbaarheid, milieuvriendelijk, , DIY/tweakersvriendelijk
Wie gaat het installeren?
Ik voel mij comfortabel bij hetzelf aanleggen van de leidingen/kanaalairco en buizen/kanalen, maar als iemand goede installateur weet met ervaring met deze oplossing zou ik het ook kunnen uitbesteden. Het in werking stellen zou ik uiteraard laten doen.

Zie onderaan post voor foto's

Zie foto van de plattegrond waar we de warme/koele lucht zouden willen uitblazen.
Het gaat om een woonkamer/eetkamer/keuken van ~200m3 en een kantoortje van ~30m3, in totaal dus 230m3. Waar op de plattegrond het kantoor zit, zit eigenlijk een opkamer die 40cm hoger ligt dan de omliggende ruimte. Onder de opkamer zit een kelder, in de kelder zou ik een kanaalairco willen plaatsen met buizen langs het plafond. Vanuit de kelder kunnen we ook naar buiten voor de buitenunit, die daar dan op de grond komt te staan met een doos eromheen.

Initieel wilde ik split airco's op de wand, maar zie op tegen het infrezen van de leidingen en vind ze eigenlijk nog steeds te veel in het zicht/lelijk. Vandaar dat ik hoop dat deze optie een serieuze mogelijkheid bied om te verwarmen/koelen voor de woonkamer/keuken/kantoor.

Mijn vragen:
- ziet iemand problemen/uitdagingen met wat ik hier wil.
- zo nee, hoe veel vermogen zou ik vanuit moeten gaan voor deze ruimte? ik zit liever iets ruimer en denk nu aan een 10Kw
- tips voor goede ervaringen met merken/leveranciers zijn ook welkom

Plattegrond:
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/7LICHLB0mjpH22Dub2IrvwRCZZ8=/full-fit-in/4000x4000/filters:no_upscale():fill(white):strip_exif()/f/image/G7FAWvdYc1xChonNsiWIzE19.png?f=user_large

Kelder onder opkamer:
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/uLUb1_readgN0NpXJ0aewX_j1rU=/800x/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/KzLfdw3FwBhEa7eC0ux4ikma.jpg?f=fotoalbum_large

Alle reacties


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • flippy
  • Registratie: December 2001
  • Niet online

flippy

Alle rechten voorbehouden.

wat eventueel een betere oplossing is om fancoils te monteren. die heb je ook in satteliet versie als je dat wilt maar dan gaat er gewoon water doorheen ipv koudemiddel en kan je het gewoon aansluiten als een CV installatie met een "reguliere" warmtepomp buiten. dat geeft meer comfort, is nog efficienter en goedkoper ook als je het op de juiste manier aanpakt. koelen kan natuurlijk ook ermee. bonus is dan dat je niet hoeft te douchen met een dure doorstromer maar gewoon de warmtepomp kan gebruiken om een tank op te warmen, dat is factor 4 goedkoper dan een doorstromer.

10kW is wel erg veel trouwens.

[ Voor 5% gewijzigd door flippy op 14-11-2023 23:38 ]

wat een geheim agent toch allemaal niet moet doen om incognito op zijn werk te verschijnen


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Ronald
  • Registratie: Juli 2000
  • Nu online
Zit er nog een verdieping op?

PV Output - Obdam; SolarEdge SE5K 'Voor korte strings'; 12x350Wp Oost-West 13°; 8x415Wp Zuid 10°; Totaal 7520Wp.


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • mr_evil08
  • Registratie: December 2008
  • Laatst online: 18:42
Wanneer je nog de complete buizenstelsel moet aanleggen zou ik kiezen om alsnog vloerverwarming aan te leggen, ik zie dat je hout hebt daarvoor bestaat ook droogbouwvloerverwarming, met dat systeem kan je ook beperkt koelen en anders fancoils wat hierboven al gezegt wordt.

Buizenstelsel aanbrengen in een bestaande woning is een drama.

Het probleem bij luchtverwarming is dat er maar weinig specialisten zijn in Nederland die het voor particuliere woningen willen aanleggen, de lokale installateurs hebben daar geen kaas van gegeten, het komt behoorlijk precies en ingemeten allemaal.

[ Voor 46% gewijzigd door mr_evil08 op 15-11-2023 09:27 ]

WP | SP, Daikin FTXM35M/RXM35M


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • jelte247
  • Registratie: Februari 2023
  • Laatst online: 23-05 23:29
Waar zou je de retour intake plaatsen? Je hebt rode pijltjes voor warme lucht neem ik aan? Waar gaat de lucht retour naar het kanaalmodel? Die zou je niet te dicht bij de uitblaas willen. Voor een goede warmteverdeling in de ruimte heb je met kanaalmodellen wel meer mogelijkheden dan een wand of vloer model. Idealiter zuig je de retour aan helemaal aan de overkant in de hoeken van de eetkamer, woonkamer en keuken. Dan krijg je daar onderdruk en migreert de warme lucht die kant op. En aanzuig liefst dan laag bij de grond waar de lucht het koudst is. maar zoals mr evil al zegt, er moeten dan flink wat geïsoleerde kanalen worden getrokken.
Een opkamer met kelder biedt wel mogelijkheden voor een kanaalmodel. ideaal eigenlijk. De opkamer ligt 40 cm hoger dan de rest van de kamers. Uitblaasroosters in die verhoging van 40 cm moeten dan door een gepleisterde baksteen muur? Of wil je ze door de houten vloer trekken?


Het is jammer dat deze oplossing relatief onbekend is in Nederland. Je zult zelf de regie moeten nemen en precies weten wat je wilt. En dan iemand vinden om de boel te plaatsen en aan te sluiten.

Overigens, die vorige bewoner had vast een enorm stroomverbruik. IR panelen en doorstroomverwarmers... toe maar..
Die opkamer krijgt zeker een mooie geïsoleerde vloer zodra je er in trekt? Die scoort goed op de schaal van laaghangend fruit. :*) ...

[ Voor 10% gewijzigd door jelte247 op 15-11-2023 11:07 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • secury
  • Registratie: November 2011
  • Laatst online: 31-03 16:15
flippy schreef op dinsdag 14 november 2023 @ 23:37:
wat eventueel een betere oplossing is om fancoils te monteren. [..] dat geeft meer comfort, is nog efficienter en goedkoper ook als je het op de juiste manier aanpakt. [..] kan gebruiken om een tank op te warmen, dat is factor 4 goedkoper dan een doorstromer.
Ik kende fancoils niet voor deze opmerking. Zal me eens inlezen. W/L warmtepomp stond op dit moment nog niet op m'n lijstje ivm de impact op waar nu leidingen en doorstomer zitten/liggen en de kosten die daarbij zouden komen kijken.
Ik zou liever wat te groot hebben dan erachter komen dat het ondergedimensioneerd is. Vandaar dat dit mijn insteek was, maar goed om te weten.
Ja. Ik zal de volledige plattegrond toevoegen onderaan deze post. Idee was om voor de andere vertrekken de winter en zomer aan te kijken wat de warmte/kou behoefte is en tijdelijk gebruik maken van de al bestaande IR panelen. En daarna kijken hoe verder.
mr_evil08 schreef op woensdag 15 november 2023 @ 09:23:
Wanneer je nog de complete buizenstelsel moet aanleggen zou ik kiezen om alsnog vloerverwarming aan te leggen, ik zie dat je hout hebt daarvoor bestaat ook droogbouwvloerverwarming, met dat systeem kan je ook beperkt koelen en anders fancoils wat hierboven al gezegt wordt. Buizenstelsel aanbrengen in een bestaande woning is een drama.
De opkamer/kantoor heeft een houten vloer. De andere ruimten (die lager liggen) is een volledig nieuwe betonvloer ingestort anderhalf jaar geleden. Doodzonde natuurlijk dat hier toen niet vloerverwarming ingelegd is, met daarboven een parket vloer. Maar goed daar moet ik het nu mee doen. Het zou evt dus nog wel een optie zijn om dat alsnog te doe, maar wel een ingrijpende.
mr_evil08 schreef op woensdag 15 november 2023 @ 09:23:
Het probleem bij luchtverwarming is dat er maar weinig specialisten zijn in Nederland die het voor particuliere woningen willen aanleggen, de lokale installateurs hebben daar geen kaas van gegeten, het komt behoorlijk precies en ingemeten allemaal.
Ja, tot nu toe alleen wat airco bedrijven benaderd voor koelen/verwarmen. Ik ben totaal niet onder de indruk uberhaupt over de kennis. Veel tegenstrijdige adviezen en mededelingen ook.
jelte247 schreef op woensdag 15 november 2023 @ 10:43:
Waar zou je de retour intake plaatsen? Je hebt rode pijltjes voor warme lucht neem ik aan? Waar gaat de lucht retour naar het kanaalmodel? Die zou je niet te dicht bij de uitblaas willen.
In de praktijk zouden de retourkanalen inderdaad dicht bij de uitblaas locaties komen. Ik zou inderdaad de buizen/roosters de baksteen gepleisterde muur laten passeren. De vloer is een minder interessante optie omdat de omliggende ruimten een betonnen dekvloer hebben.
jelte247 schreef op woensdag 15 november 2023 @ 10:43:
Voor een goede warmteverdeling in de ruimte heb je met kanaalmodellen wel meer mogelijkheden dan een wand of vloer model. Idealiter zuig je de retour aan helemaal aan de overkant in de hoeken van de eetkamer, woonkamer en keuken. Dan krijg je daar onderdruk en migreert de warme lucht die kant op. En aanzuig liefst dan laag bij de grond waar de lucht het koudst is.
Ja dat zal ook geen kleine ingreep worden ben ik bang als ik daar de retour wil pakken. Niet ideaal dus.
jelte247 schreef op woensdag 15 november 2023 @ 10:43:
Het is jammer dat deze oplossing relatief onbekend is in Nederland. Je zult zelf de regie moeten nemen en precies weten wat je wilt. En dan iemand vinden om de boel te plaatsen en aan te sluiten. Overigens, die vorige bewoner had vast een enorm stroomverbruik. IR panelen en doorstroomverwarmers... toe maar..
Die opkamer krijgt zeker een mooie geïsoleerde vloer zodra je er in trekt? Die scoort goed op de schaal van laaghangend fruit. :*) ...
Ja dat je er zelf bovenop moet zitten ben ik al achter helaas. De vorige bewoner heeft door persoonlijke omstandigheden de verbouwing moeten afronden (ik vermoed significant op budget, vandaar doorstromer, electrische vloerverwarming in badkamers en IR panelen) en de woning verkopen. De woning is dus nooit volledig gebruikt zoals ik dat met een gezin ga doen nu. Ja de vloer van de opkamer zal zeker ook nog geisoleerd worden ;)


Terug naar de tekentafel denk ik als ik deze comments zo lees. Benieuwd naar jullie adviezen.
Hieronder volledige plattegronden met ingetekend wat nu waar zit qua warm water/warmtevoorziening. We willen overigens de rookkanalen laten verwijderen. De IR panelen zet ik er niet in want die kun je toch overal neerzetten en zijn niet gewenst in de toekomst. Zoals jullie zullen zien zit alles mbt warmte (en warm water) nu in de rechterbovenhoek van de woning.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/x8-3YN4AFzFh99eyRCBr-JwPKIc=/232x232/filters:strip_exif()/f/image/Xt6Dq8HDW6jQa52epHOawhJw.png?f=fotoalbum_tileAfbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/Exc22BRQmhgEeJO_Gw7iFtj4mr8=/232x232/filters:strip_exif()/f/image/SAe0eTWSqxaPfHrZcriQPtvq.png?f=fotoalbum_tileAfbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/lHbCVG3SXRhQ9GiUTmNJpTs2rQI=/232x232/filters:strip_exif()/f/image/oH6ZE8tbhHEnyM1CLvv5kUu4.png?f=fotoalbum_tile


Benieuwd naar jullie gedachten. Ik zal vloerverwarming niet uitsluiten maar zie behoorlijk op tegen de klus die dat gaat worden |:( er ligt ook een mooie verlijmde parketvloer beneden in die een waarde heeft van 10k, die dan zal moeten worden verwijderd voor de verwarming. Als het niet anders kan, dan moet dat maar.
Edit: nog niet gemeld overigens, maar er ligt 6800Wp aan zonnepanelen op het dak, de intentie is om dit in het voorjaar uit te breiden naar 10kWp, ik weet niet of het voor de te maken keuzes uitmaakt hoor.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • jelte247
  • Registratie: Februari 2023
  • Laatst online: 23-05 23:29
hoe is de woning verder geïsoleerd dan?

Je noemde wandverwarming in startpost. Dat niet fijner vooruitzicht dan vloer eruit? Is ook te combineren met eventueel extra isolatie erachter.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • secury
  • Registratie: November 2011
  • Laatst online: 31-03 16:15
jelte247 schreef op woensdag 15 november 2023 @ 13:12:
hoe is de woning verder geïsoleerd dan?

Je noemde wandverwarming in startpost. Dat niet fijner vooruitzicht dan vloer eruit? Is ook te combineren met eventueel extra isolatie erachter.
De wanden zijn op dit moment (van buiten naar binnen)
steensmuur > holle wand > SLS met IKO isolatieplaten > 22mm OSB > 24mm gips.
Dit is al behoorlijk 'dik' pakket wat dan nog dikker zal worden.

Moet ik dan niet alsnog op veel plekken de parketvloer verwijderen om de leidingen weg te laten lopen naar de pomp/verdeler?

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • jelte247
  • Registratie: Februari 2023
  • Laatst online: 23-05 23:29
secury schreef op woensdag 15 november 2023 @ 13:57:
[...]

De wanden zijn op dit moment (van buiten naar binnen)
steensmuur > holle wand > SLS met IKO isolatieplaten > 22mm OSB > 24mm gips.
Dit is al behoorlijk 'dik' pakket wat dan nog dikker zal worden.

Moet ik dan niet alsnog op veel plekken de parketvloer verwijderen om de leidingen weg te laten lopen naar de pomp/verdeler?
ik ken een adres waar de verdeler van de wandverwarming op de verdiepingsvloer ligt met de leidingen naar de verdieping er onder. Reden: mooie parketvloer.

Er zijn kant en klare wandverwarmingspanelen te koop. Variotherm en uniwarm

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • mr_evil08
  • Registratie: December 2008
  • Laatst online: 18:42
secury schreef op woensdag 15 november 2023 @ 11:58:
[...]

[...]

Ja, tot nu toe alleen wat airco bedrijven benaderd voor koelen/verwarmen. Ik ben totaal niet onder de indruk uberhaupt over de kennis. Veel tegenstrijdige adviezen en mededelingen ook.
Je moet naar bedrijven gaan die de klimaatsystemen in kantoren verzorgen en een particulier erbij willen doen, daar zit de kennis voor een kanaalairco.

verschrikkelijk als men volledig voor IR panelen heeft gekozen gezien die dingen niet bedoelt zijn als hoofdverwarming, ik snap het wel dat je naar alternatieven kijkt, het is totaal niet duurzaam op deze manier en nog los van comfort.

[ Voor 19% gewijzigd door mr_evil08 op 15-11-2023 16:56 ]

WP | SP, Daikin FTXM35M/RXM35M


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • mr_evil08
  • Registratie: December 2008
  • Laatst online: 18:42
jelte247 schreef op woensdag 15 november 2023 @ 13:12:
hoe is de woning verder geïsoleerd dan?

Je noemde wandverwarming in startpost. Dat niet fijner vooruitzicht dan vloer eruit? Is ook te combineren met eventueel extra isolatie erachter.
Droogbouwvloerverwarming kan je er zo op leggen zolang je met de deuren etc uitkomt kwa hoogte, je hoeft niet te "breken", als je laminaat plaatst kun je nog hoogte besparen.

Wandverwarming heeft wel als nadeel dat je verder van het verwarmsysteem afzit en daardoor minder van stralingswarmte voelt.

[ Voor 20% gewijzigd door mr_evil08 op 15-11-2023 16:53 ]

WP | SP, Daikin FTXM35M/RXM35M


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • digifun
  • Registratie: Mei 2000
  • Niet online

digifun

 

secury schreef op woensdag 15 november 2023 @ 11:58:

Benieuwd naar jullie gedachten. Ik zal vloerverwarming niet uitsluiten maar zie behoorlijk op tegen de klus die dat gaat worden |:( er ligt ook een mooie verlijmde parketvloer beneden in die een waarde heeft van 10k, die dan zal moeten worden verwijderd voor de verwarming. Als het niet anders kan, dan moet dat maar.
L/w verwarming verbruikt veel meer elektriciteit dan l/l, zonde om daarvoor een parketvloer te slopen.

u can fool all people some time and fool some people alltime


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • secury
  • Registratie: November 2011
  • Laatst online: 31-03 16:15
mr_evil08 schreef op woensdag 15 november 2023 @ 16:48:
Je moet naar bedrijven gaan die de klimaatsystemen in kantoren verzorgen en een particulier erbij willen doen, daar zit de kennis voor een kanaalairco.

verschrikkelijk als men volledig voor IR panelen heeft gekozen gezien die dingen niet bedoelt zijn als hoofdverwarming, ik snap het wel dat je naar alternatieven kijkt, het is totaal niet duurzaam op deze manier en nog los van comfort.
Ik begin nou dus wel te twijfelen aan het airco idee. Is mijn situatie daar wel geschikt voor zonder ingrijpende wijzigingen. En als er wel ingrijpende wijzigingen nodig zijn, is l/w met vloerverwarming dan misschien toch niet beter?
digifun schreef op woensdag 15 november 2023 @ 17:03:
L/w verwarming verbruikt veel meer elektriciteit dan l/l, zonde om daarvoor een parketvloer te slopen.
Is dit zo als je ook het vervallen van de doorstromer meeneemt en het vervangen van de elektrische vloerverwarming in de badkamers voor warmtepomp vloerverwarming?

Acties:
  • +2 Henk 'm!

  • Ronald
  • Registratie: Juli 2000
  • Nu online
digifun schreef op woensdag 15 november 2023 @ 17:03:
[...]


L/w verwarming verbruikt veel meer elektriciteit dan l/l, zonde om daarvoor een parketvloer te slopen.
Omdat?

Dit kun je domweg niet stellen zonder bijbehorende parameters.

PV Output - Obdam; SolarEdge SE5K 'Voor korte strings'; 12x350Wp Oost-West 13°; 8x415Wp Zuid 10°; Totaal 7520Wp.


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • webcamjan
  • Registratie: Augustus 2008
  • Laatst online: 07-05 22:09
Als ik de tekeningen zo zie en de vloer beneden heilig is en L/L in je wensen pakket valt zou ik het volgende doen. Noot: ik/je moet de woning zien om doorslaggevend te kunnen zijn hierin.

Als ik de tekening zie dan heeft de boven verdieping al een schuine kap, dat zal betekenen dat er knieschotten zijn. de ideale manier om leidingen van voor naar achter door de woning te halen voor zowel boven als beneden.
Als je het kan (weet niet wat voor verdiepingsvloer erin ligt, neem aan balkenvloer) zou je ook een plafondunit kunnen plaatsen in de kamer, de keuken, en het opkamertje. dit door van boven of onderaf leidingen tussen het plafond door te voeren naar de zijgevel waar je ze weer op pikt achter de knieschotten. Je kan ook van achter de knieschotten recht naar beneden op de plek waar dan een wandunit komt, zelfs nog door een deel van de wand open te zagen om de leidingen in te verwerken, dicht gipsen, sausen en klaar. de afvoer van de condens leidingen kan je onder afschot in de tussenvloer laten aflopen en direct door de buitengevel laten weglekken (pvc buisje onder het kapoverstek). Wand open is gips breder weghalen dan osb, osb los zagen leidingen verwerken en verder vullen met isowol en weer afwerken met een gipsplaat die je weer vastzet op de osb, naden dichten schuren en sausen.
Alle leidingen kun je dan laten lopen naar achter het schuurtje of ernaast waar de buiten units staan.
Het enige wat je evt kan krijgen is hoe je de leidingen van rechts naar links krijgt, kan dit in de tussenvloer mooi anders zal je op de achter slaapkamer langs de buitenmuur een koof bij de vloer moeten maken waar alles van links naar rechts doorgaat.
Boven verdieping kan je met plafond units doen via de zolder, leidingen tussen het "plafond" naar de knieschotten voeren en daar kan je weer verder.

Kortom het is allemaal wel mooi weg te werken maar alleen heel veel werk als je in de nette/schone bouw zit. dat vergt tijd om schoon te werken en dat is dus een iets waar, en wat, kan je zelf allemaal.
Verzamel vooral verschillende denkwijzen en maak daar een keuze in, anderen hebben van inzichten die je zelf niet ingezien had. maar vergeet niet echt zien van de woning is wat anders dan een plaatje/plattegrond op internet.
Slechts mijn inbreng.

  • jelte247
  • Registratie: Februari 2023
  • Laatst online: 23-05 23:29
ik zou zeggen gooi de eerste optie van kanaalmodel niet meteen overboord. Speciale interesse van mijn zijde want ik heb ook zo'n huis maar dan heel veel kleiner. Maar wel net als jij een kelder middenin de woning. Ook een verhoging van 40 cm rondom alleen geen opkamer erboven maar de oude bedstede. Het idee van kanaalmodel in die kelder achtervolgt mij ook al lang. Ik kan linksaf en rechtsaf de kleine kamers in en de capaciteit van de l/l wp mooi verdelen. Zelfs het keukentje komt te grenzen aan die verhoogde kelder en zou een kanaal kunnen krijgen. Retourkanalen is een hele puzzle. De optie is bij mij alweer een tijdje uit beeld maar nog niet definitief van de baan. Jammer dat er weinig ervaring is, het zou mooi discreet kunnen worden weggewerkt.

Parketvloer opofferen is wel een doodzonde joh.....

  • flippy
  • Registratie: December 2001
  • Niet online

flippy

Alle rechten voorbehouden.

digifun schreef op woensdag 15 november 2023 @ 17:03:
[...]


L/w verwarming verbruikt veel meer elektriciteit dan l/l, zonde om daarvoor een parketvloer te slopen.
als je zulke wijsheden gaat presenteren zou het sieren als je daar ook wat bewijs bijlevert. dit ivm het feit dat pracitsch gezien het hele DEI forum volzit met harde data waar het tegendeel word bewezen.

wat een geheim agent toch allemaal niet moet doen om incognito op zijn werk te verschijnen


  • secury
  • Registratie: November 2011
  • Laatst online: 31-03 16:15
Maar wel een uitbreide met mooie overweging. Thanks.Ik neem de onderbouw plafondmodellen mee in de overwegingen. Het 'klussen' an sich moet geen probleem zijn, Als er modellen zijn die tussen de bestaande balken inpassen zou het helemaal makkelijk zijn, maar dat is denk ik wat veelgevraagd.
Zie jij nog problemen met enkel via lucht verwarmen in vergelijking tot bijvoorbeeld een w/l warmtepomp?
jelte247 schreef op donderdag 16 november 2023 @ 00:08: ik zou zeggen gooi de eerste optie van kanaalmodel niet meteen overboord. [..] Retourkanalen is een hele puzzle. [..]
Ja het leek me ideaal in ieder geval voor de initieel beschreven ruimte, maar de opmerkingen over de plaatsing van retourkanalen doet me twijfelen.
jelte247 schreef op donderdag 16 november 2023 @ 00:08: Parketvloer opofferen is wel een doodzonde joh.....
Sterke voorkeur om het niet te doen, maar ik wil nu ook geen oplossing installeren waarvan ik over paar jaar denk 'had ik het maar anders aangepakt'. Dus als l/w icm vloerverwarming echt de beste oplossing is dan zal de vloer eraan moeten geloven.

  • secury
  • Registratie: November 2011
  • Laatst online: 31-03 16:15
Iemand hier ervaring trouwens met plafondverwarming? Als ik de slangen daarvan tussen de houten balken kan krijgen en op de tussenvloer weg kan werken om uiteindelijk via een koof te kelder in te gaan naar een warmtepomp hoef ik de vloer niet eruit te slopen. Als het ook nog eens relatief ondiep kan zie je zelfs de originiele houten balken nog zitten waardoor de uitstraling van de woning ook grotendeels authentiek blijft.

  • webcamjan
  • Registratie: Augustus 2008
  • Laatst online: 07-05 22:09
Je zal even moeten kijken wat de afmetingen zijn tussen de balken ( +/- 55cm) maar dat gaat wel passen ga ik van uit. Het is ook even welke afwerking zit er, of wil je evt, onder de balken (het zichtbare plafond).
Ik gaf je alleen mijn gedachte om L/L en niet L/W. Bij L/W zal je weer iets moeten doen met de manier van afgifte, kortom vloer verw of radiatoren en hun varianten hier, maar dan ook weer leidingen.

En je begon juist over de kamer/keuken maar je hebt ook de boven verdieping, en dan zou ik gaan voor L/L ivm leidingen wegwerken uit het zicht. Kanalen wat je eerst aanhaalde wat ingrijpend gaat zijn waar ook even voorbij gegaan wordt aan de boven verdieping hoe had je daar dan willen gaan werken met kanaal?

Ik dacht en denk ook in de manier van welke ingreep is het minst ingrijpend en toch passend, vandaar L/L. persoonlijk L/L of L/W zou ik L/W doen als het gaat om verwarmen, het is gewoon egaler warm en heeft meer bufferwarmte tov L/L, kortom het is wat je gedrag is in huis wat open deuren ect aangaat. Daar tegen over heeft L/L weer het voordeel van koelen in de zomer in alle ruimtes, en ook al zijn het een paar dagen je slaapt er wel beter van.
De douche en WC zou ik dan lekker zo laten zoals het is en voor warm water kan je evt een warmtepomp boiler nemen, bij vaak (gezins samenstelling?) douchen tikt de doorstromer nogal aan hoor.

Dat is mijn reden van het vervangen van de 'airco' afgelopen periode zodat ik in de slaapkamer ook koelte heb, alles is dit voorjaar aangepakt dak over dak, spouwiso, drievoudig glas en kozijnen, en ja warm 27+ wil het dan best nog wel worden.
Nu hangt boven en onder een unit die dan kan koelen maar waar ik nu ook mee verwarm en de cv staat dan ook nog uit. Met de info van Flippie om de leidingen nog eens extra te isoleren. Tot nu toe? zeer tevreden zover en verwachting is ook wel dat gas niet gebruikt gaat worden en ik ga echt niet in de kou zitten bij hele dagen thuis, temps tussen de 21 en 22 graden en 19 nacht komt het verbruik uit binnen de verwachting hiervoor.

Wat me ook nog inschoot. Je starte dit topic en ik zou het wel waarderen als je in dit topic de voortgang van je werk ook zou delen zodat we ook de afloop zien en je ervaring opgedaan. Is geen moetje natuurlijk.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Paul C
  • Registratie: Juni 2002
  • Laatst online: 09-04 12:20
Wat volgens mij in dit verhaal ook nog ontbreekt is wel comfortniveau je verwacht?

L/L (evt. met een kanaalunit) is geen slecht idee in de basis. Vooral dat je er ook mee kunt koelen is een groot voordeel. Maar je hebt nogal wat ruimtes en een heel aantal daarvan grenzen niet aan de kelder. Als je al die elektrische vloerverwarming gaat gebruiken om die betreffende ruimtes te verwarmen, dan gaat dat ook aardig in de papieren lopen. Wil je badkamer graag warm hebben? Dan zul je daar ook iets mee moeten, of accepteren dat je aardig gaat leeglopen op de vloerverwarming daar.

Met de beperkte info die ik nu heb zou ik zelf waarschijnlijk ook voor kanaalunits gaan en het werk dan zelf en deels onder regie laten uitvoeren. Ik zou het dan wel zo willen hebben dat alle ruimtes verwarmd kunnen worden. Maar dat is ook mijn persoonlijke comfortniveau vereiste: Iedere verblijfsruimte wil ik warm hebben in de winter (of iig een goede optie daarvoor hebben). Dus ik denk minimaal een kanaalunit in de kelder en een op zolder voor de 1e verdieping. En waarschijnlijk zal er ook nog wel her en der een koof getimmerd moeten worden om een kanaal weg te werken (naar de badkamer op de BG bv.).

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • secury
  • Registratie: November 2011
  • Laatst online: 31-03 16:15
Paul C schreef op zondag 19 november 2023 @ 15:48:
Dus ik denk minimaal een kanaalunit in de kelder en een op zolder voor de 1e verdieping.
Dit was ook mijn idee. De zolder heeft nu nog geen duidelijke bestemming en zou dus een ook een kanaalairco kunnen huisvesten met genoeg ruimte om kanalen te maken naar alle ruimten op de 1e verdieping. Maar de retourkanalen blijven echt een dingetje. Daarnaast wou ik ook t/m Q3 aankijken wat de behoefte boven is qua verwarming/koelen.
webcamjan schreef op donderdag 16 november 2023 @ 19:45:
Wat me ook nog inschoot. Je starte dit topic en ik zou het wel waarderen als je in dit topic de voortgang van je werk ook zou delen zodat we ook de afloop zien en je ervaring opgedaan. Is geen moetje natuurlijk.
Dat zal ik sowieso doen. Ik denk dat ik een apart topic maak in Bouwen en klussen met een showcase van de staat wanneer we de sleutel krijgen en wat we eraan gaan doen. Een deel zal verduurzaming zijn, een ander deel automatisering en het laatste gedeelte is echt verbouwen.

Hoe meer ik erover nadenk hoe meer ik naar volledig elektrisch W/L (met R290 voor efficiente en optie tot iets hogere temperaturen) neig met beneden en in de sanitaire ruimtes vloerverwarming en de slaapkamers in ieder geval voorbereiding voor LT-radiatoren.

Bedankt voor alle overwegingen. Ik zal in de loop van december een topic openen.

Acties:
  • +2 Henk 'm!

  • flippy
  • Registratie: December 2001
  • Niet online

flippy

Alle rechten voorbehouden.

secury schreef op maandag 20 november 2023 @ 15:24:

Hoe meer ik erover nadenk hoe meer ik naar volledig elektrisch W/L (met R290 voor efficiente en optie tot iets hogere temperaturen) neig met beneden en in de sanitaire ruimtes vloerverwarming en de slaapkamers in ieder geval voorbereiding voor LT-radiatoren.
je hebt hoe dan ook geen HT model nodig dus selecteer je keuzes daar svp niet op. alsmede het koudemiddel wat erin zit. dat is voor jouw als consument totaal niet belangrijk. momenteel bied r290 totaal geen meerwaarde en eigenlijk alleen maar nadelen want het is pokkeduur ten opzichte van de R410a en R32 machines.

wat een geheim agent toch allemaal niet moet doen om incognito op zijn werk te verschijnen


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Paul C
  • Registratie: Juni 2002
  • Laatst online: 09-04 12:20
@secury Die retourkanalen mogen wel, maar hoeven niet perse door een buis te lopen. Als je maar een goed pad hebt met ruim voldoende diameter/oppervlakte. De meeste nieuwbouwhuizen doen het retour-/overstroompad voor de ventilatie onder de deuren door. Die maken ze bewust een paar cm tekort. Beetje gehorig, maar werkt voor de luchtstroom prima.

Ik zou denken dat je voor die unit in de kelder de aanzuigkant tegen de muur met de woonkamer rechts van de kelderdeur monteert en dan een groot rooster in de woonkamer. Beetje zoeken naar een aardig ontworpen rooster. De inblaas doe je dan zo ver mogelijk aan de andere kant (op de tekening links onder), richting de keuken en een kleine in de hal. Die inblaas heeft best wat directionaliteit, dus ik zou me niet te veel zorgen maken over kortsluiting. Gaat er vooral over dat je de worp ver genoeg krijgt als je alles vanuit het midden blaast. Denk dus na dat die inblaas een beetje vrij de ruimte heeft.
Pagina: 1