Ik heb het boek niet gelezen maar wel onderstaande aflevering van Netwerk gezien over dit onderwerp, waar ook deze schrijver in voorkomt.
Het is een fantastisch verhaal. Jan Sloot, een heel normale man uit Nieuwegein, zit op zijn zolderkamer een beetje te hobby-programmeren en vindt een datacompressietechniek uit – een hele nieuwe wijze van data opslaan – die ver boven ook wat nu, velen jaren later mogelijk is, uittorent. Een technologische revolutie.
Moeilijk te geloven, makkelijk als oplichterij te bestempelen – ware het niet dat er zich een schare grote namen om hem heen verzamelden die dat wel deden. Met name de nummer twee van Philips valt op, die zijn kansen om de nummer een van Philips te worden liet schieten om in plaats daarvan met Jan Sloot in zee te gaan. Dat gegeven doet toch vermoeden dat hier meer aan de hand is dan een charlatan met een mooi verhaaltje. Daarnaast komt Sloot nou niet bepaald over als een gladde praatjesmaker.
Saillant detail – zet de aluhoedjes maar op – vlak voordat de miljardendeal voor deze uitvinding rond was overleed Jan Sloot ineens op mysterieuze wijze. Ook werd zijn kantoor leeggeroofd, waardoor de broncode van zijn uitvinding verloren raakt. Zou het kunnen dat belanghebbenden een stokje hebben gestoken voor de invoering van deze revolutionaire technologie?
Welk belang zou daarmee gediend zijn? Heel simpel. Met de intrede van Sloots uitvinding op de mark zouden van de ene op de andere dag alle computers in omloop – en alle randzaken daaromheen, alle hardware, alle software, alle belangenstructuren die daarbij komen kijken – achterhaald zijn geworden. Allemaal zou het in waarde kelderen, allemaal zou het baan moeten gaan maken voor het nieuwe. Het is niet moeilijk te bedenken hoeveel geld er gemoeid gaat bij alle IT-infrastructuur van de gehele wereld, en als je dat tot je door laat dringen, dan is het niet moeilijk te zien waarom Jan Sloots zoon moeite heeft de verklaring dat zijn vader zomaar ineens dood neer is gevallen in zijn achtertuin, zonder aanwijsbare reden.
Het zou niet de eerste uitvinding zijn die achter slot en grendel verdwijnt omdat de inferieure versie nog steeds geld oplevert...
Maar goed, dat weten we allemaal niet, hoe het nou precies gegaan is, en wat nou wel en niet waar is aan de beweringen die gedaan worden. Het blijft speculatie. Het beetje dat we wel weten echter is zeer fascinerend. Een heel normale vent uit Nieuwegein – zo gewoontjes als de naam Jan Sloot doet vermoeden – ontdekt op zijn kamertje iets dat invloed heeft op het wereldtoneel. Dat is niet alleen een droom van iedere programmeur, het is ook een sprookjesachtig verhaal in het algemeen, over hoe schijnbaar kleine daden opeens enorme gevolgen kunnen hebben.
Plofkotje schreef op dinsdag 31 oktober 2023 @ 16:17:
Het is een mooi verhaal, maar ik geloof er als techneut die veel met radio meuk werkt vrij weinig van. Als dit bestond hadden we ook in mijn vakgebied bakken met geld kunnen besparen aan het kopen van licenties op radio spectrum

Maar daarmee geef je zelf al antwoord op de vraag waarom het niet zou mogen bestaan, en waarom Jan Sloots zoon gelooft dat er meer steekt achter de dood van zijn vader. Het geld dat jij er mee zou besparen is dus het inkomen wat een ander mis zou lopen. Dat is nu juist precies wat dit alles zo fascinerend maakt. Eén enkele man, niet eens een klein bedrijfje maar een enkele man zou een gevaar vormen voor een miljardenindustrie. Dat is David tegen Goliath in het kwadraat.
Hier de aflevering van Netwerk. Dikke aanrader!