Dag tweakers,
Ik kan jullie hulp gebruiken. Ik wil een vrij forse solarset. Maar niet zomaar een solarset. Ik wil wil meer. Ik wil energie-autonomie.
Ik heb mijn research gedaan wat betreft zonnepanelen en setups. Echter heb ik slechts beperkte kennis van electra, maar klooi wel graag met een Raspberry Pi en wat scripts. Ik ben van plan een eigen web-applicatie te maken die via de browser kan worden bediend en ik hiermee mijn eigen energie-infrastructuur kan beheren. Dat wil zeggen: monitoring van opwekking en verbruik, maar ook controle wat van/naar de thuisaccu / diy powerwall gaat bijvoorbeeld.
Locatie: Nederland. Ruime tuin met schuur met plat dak en oppervlakte van 115m².
Schaduw: in de ochtend en avond is er schaduw door bomen, overdag niet (in de zomer althans).
Verbruik: >10MWh/jaar = 10.000 kWh per jaar, maar dit zal in de toekomst zeker toenemen.
Doel: opheffen eigen gebruik, salderen voor nacht en winter, opladen auto met hoog-vermogen DC en toekomstige diy powerwall.
Motivatie: autonomie, economie, en... yolo!
Uitvoering: ik ga alles zelf doen met mijn broer. Kabels knippen met krimptang, inverter ophangen, panelen monteren en aansluiten en de monitoring verzorgen met een Raspberry Pi. De aansluiting van de inverter op de netaansluiting moet natuurlijk wel door een gecertificeerde electriciën dat is denk ik ook verplicht?
* ~16x 430Wp panelen op dak = ~7kWp.
* 53x 460Wp panelen op schuur = ~24kWp.
* Totaal vermogen beginsetup = ~31kWp, met mogelijkheid uit te breiden (grasveld).
* Opwekking per maand in de zomermaanden = ~5,6MWh per maand (31kWp * 6 uur per dag * 30 dagen). In de praktijk waarschijnlijk de helft dus 2,5MWh per maand in de zomermaanden.
* Type setup: geen gebruik van micro-inverters of optimizers, maar direct aan de MPP tracker van de inverter, dan wel DC-gebruik zonder inverter.
Goodwe 60kW inverter:

60kW wel overkill. Maar ook weer niet zo heel veel duurder: een inverter met minder vermogen is relatief duurder per kWp. Ook heeft deze meer MPP trackers en zou ik kunnen uitbreiden. Ook vind ik hem er mooi uitzien. Verder bekend merk, wel mogelijk problemen met privacy (zie vraag 3).
Goodwe heeft ook inverters van 75-120kW. Die hebben 10 tot 12 MPP trackers. Klopt het dat ik denk dat je zo minder gauw power optimizers nodig hebt, want een power optimizer = MPP tracker en dat is dus hetzelfde wat de inverter zelf al heeft? Als ik 6 of 12 trackers heb, kan ik daarmee panelen die dicht bij elkaar liggen en 'op elkaar lijken' qua schaduwprofiel elk op een eigen tracker zetten. Zo kan ik de peperdure optimizers vermijden. Liever een duurdere inverter dan, is de gedachte. Hoe denken jullie hierover?
Klopt het hoe ik denk: die Goodwe inverter met 6 MPP trackers kan ik prima een string all-blacks op het huis die in de schaduw staat (MPPT #1), andere kant van schuin dak op huis die in de zon staat (MPPT #2), en vier sets/strings van panelen die op de schuur liggen (MPPT #3-#6). De input mag dus varieren en de ene string/set op MPP tracker #1 heeft niets te maken met de overige strings op de overige MPP trackers? In dat geval hoeven de strings dus niet identiek te zijn en kunnen ze een totaal ander profiel hebben, zoals schaduwprofiel, aantal panelen en voltage. Klopt het hoe ik denk?
Paneel op schuur: Canadian Solar HiKu CS6L-460MS Perc Black Frame - €134 ex. BTW

* Goede Wp per euro.
* Metalen frame betekent lagere temperatuur en dat is goed voor efficiëntie en duurzaamheid heb ik begrepen. Wel minder mooi.
* Geen specifieke andere reden voor dit paneel. De grotere afmeting zou handig kunnen zijn omdat je dan gemiddeld minder optimizers/mini-inverters nodig hebt, maar ik gebruik beide niet. Ander paneel zou prima kunnen, dus graag suggesties.
* Noot: ik wil zelf metalen frames gaan maken voor de panelen op de schuur, bijvoorbeeld een frame waar twee van dit soort panelen in passen. Per frame takel ik het het dak op en bevestig de frames aan elkaar. Zo dacht ik het fysiek te bevestigen. Suggesties welkom.
Paneel op dak: JINKO 430WP ALL BLACK TIGER NEO N-TYPE (JKM430N-54HL4R-BK) - €129 ex. BTW

* "All black" veel mooier voor het huis, met schuin dak (2x). Veel minder lichtopbrengst doordat het dak vrij schuin is. Wordt nog een punt met de afvoerpijpjes op het dak, daar moet ik omheen werken.
* Schaduw kan een punt zijn voor deze panelen op het huis. Daarom op een eigen MPP tracker op de inverter? Heb ik het goed begrepen dat het 'schaduwprofiel' ongeveer gelijk moet zijn voor panelen aangesloten op een specifieke MPP tracker?
* Afstand tot de schuur waar de inverter komt te staan kan oplopen tot 80 meter. Is dat een punt? Lengte van de kabels is niet zo relevant als het om hoge voltages gaat omdat dan het ampèrage beperkt blijft, correct?
* Verder geen specifieke reden voor dit paneel. Volgens mij doen alle panelen niet veel onder voor elkaar. Meer wattpiek betekent vaak een fysiek groter paneel en niet meer efficiëntie, alhoewel het licht fluctueert van 20 tot 22% in de specs.
Wat is het maximale dat ik uit mijn aansluiting kan halen en wat heb ik daarvoor nodig? Ik heb nu allerlei stoppen en bijvoorbeeld de inductieplaat heeft een 4-koppige stop in de electrakast. De oven idem. Is dat allemaal 3-fase? Hoe kan ik 3 fasen uit de meterkast krijgen en deze apart behandelen? Hoe werkt dat met eigen gebruik zoals het nu regulier is aangelegd?
Mijn vraag gaat specifiek over dat ik op piekmomenten het maximale wil kunnen gebruiken dan wel wil kunnen terugleveren. Ik snap dat 3x25A anders is dan 1x75A omdat het verbruik netjes verdeeld moet worden. Graag daar meer informatie over; bijvoorbeeld: doet een Goodwe-inverter dit precies netjes?
Ik ben bang dat het zo werkt: de inverter mag maximaal 30kW terugleveren omdat dit de netaansluiting is. Maar ik verbruik op dat moment misschien 10kW. Gevolg is dat slechts 20kW wordt teruggeleverd omdat 10kW eerst wordt opgeheven door de zonnepanelen. Wat ik eigenlijk wil is dat er 30kW kan worden teruggeleverd, ongeacht het eigen verbruik, mits de zonneset of thuisaccu's dit kunnen leveren.
Voorbeeld situatie: zonnepanelen zijn veel groter dan de aansluiting aankan. Zonnepanelen leveren op een middag 60kW tezamen, op een 60kW 3-fase inverter. Teruglevering capped op 30kW. De overige 30kW is dan beschikbaar voor het laden van de accu/powerwall dan wel voor opheffen eigen gebruik. Dat laatste gaat mijn vraag over. Ik wil namelijk meer energie kunnen gebruiken dan de netaansluiting toelaat. Bijvoorbeeld heel snel de auto kunnen opladen, meer dan de netaansluiting aankan. Ik zou eigenlijk de volgende situatie willen:
Zonnepanelen in meerdere strings -> inverter -> eigen netwerk -> overtollig gaat naar opladen batterij of naar teruglevering netwerk
Concreet voorbeeld:
Solar 6x string -> 60kW inverter -> netwerk met 50kW huidig verbruik (opladen auto via DC) -> batterij is vol dus 0 verbruik voor opladen batterij -> 10kW teruglevering, maar de max is bijvoorbeeld 5kW dus 5 gaat verloren.
Tussenvraag: als opgewekte zonne-energie niet kan worden gebruikt, zoals in bovenstaand voorbeeld, waar blijft deze dan? 5kW gaat verloren en.. hoe werkt dit? Wat ik natuurlijk niet moet hebben is dat deze zich omzet in warmte en er brandrisico ontstaat. Of blijven de electronen gewoon netjes in de zonnepanelen zitten als er geen of onvoldoende 'vraag' is? Hoe werkt dit ongeveer?
Volgende complicatie is DC versus AC. De zonnepanelen leveren DC. Het meest efficient zou zijn de zonnepanelen direct aan de autoaccu te koppelen. Dat werkt niet omdat het geleverde voltage kan fluctueren (open-circuit voltage versus MPPT voltage) en daarnaast ook afwijkt van het voltage dat een thuisaccu of autoaccu wilt ontvangen. Zijn er nog andere reden waarom dit niet zou kunnen? Is het verschil in voltage echt het enige?
Hoe moeilijk zou het zijn voor iemand met motivatie en bereidheid hier wat aan uit te geven, om een eigen powerwall en eigen energie-infrastructuur te bouwen? Dit is misschien voer voor een ander topic in de toekomst, maar wellicht relevant voor mijn huidige plannen: ik wil met thuisaccu's een eigen energie infrastructuur maken. Ik dacht om simpel te beginnen met iets wat ik DC kan gebruiken en normaal huiselijk AC gebruik. De auto op DC is iets waar ik veel aan gedacht heb, dat lijkt me een goed idee. Maar het meest simpel lijkt me om de zonnepanelen met minimale tussenstations aan de thuisaccu's te koppelen. De Goodwe kan ook batterijladen maar dat moet dan hun eigen batterij zijn etc, dat wil ik zeker niet. Ik wil een DIY 'open source' achtige oplossing en zeker geen vendor-lockin.
Wat ik dan nodig heb, zijn energie-onderdelen die het DC voltage kan veranderen op hoge vermogens (zowel ampere als voltage). Is dit iets wat ik bij wijze van bij AliExpress kan kopen? Ik weet te weinig van electra, maar ik stel mezelf iets voor wat met grote capacitors als een stabiele buffer dient tussen aanvoer en afdracht, om zo schokken tegen te gaan. Capacitors slijten niet zoals accu's dat doen en kunnen dus lang meegaan met vele cycles. Dus de energie wat van de zonnepanelen komt, gaat bijvoorbeeld eerst naar een schakelstation die bijvoorbeeld een gedeelte naar de accu kan sturen en een ander gedeelte kan terugleveren. Hier heb ik echt hulp bij nodig want ik weet totaal niet hoe dit werkt en of het binnen mijn vermogen ligt dit te realiseren.
Bijvraag: Hoeveel controle heb ik over of de batterij wordt opgeladen of wat er wordt teruggeleverd? Dit zou ik later - wanneer de setup al draait en teruglevert - willen gaan scripten.
1000V is geen kinderspel. Het is uiteindelijk de ampère die je kan doden, maar een hoog voltage maakt een hoger ampèrage wel mogelijk. Ik wil natuurlijk niet hebben dat het gebruik van een tuinslang die water spuit er opeens contact wordt gemaakt met die 1000V. Hoe werkt dit? Onder de grond is een optie, maar de panelen zelf blijven altijd boven de grond natuurlijk. Wat als ik water spuit over die panelen met de tuinslang op een zonnige dag, is dat veilig?
Dus veiligheid na installatie is een primaire zorg. Maar ook veiligheid tijdens de installatie kan een probleem zijn. Ik kan iets stoms doen en tijdens het aansluiten van de solar strings contact maken met de aarde. Dat lijkt mij bloedlink? Hoe doen professionals dit?
* Goedkoper per opgewekte kWh. Mijn setup is echter al zonder optimizers of micro-inverters dus goed betaalbaar?
* Ideeën over autonomie. Een diy powerwall met veel accus die min of meer een eigen energiecentrale vormen.
* Een andere setup die voordelen biedt. Ik sta open voor alle suggesties. Alleen privacy is een harde eis.
* Binnenkort komt iets nieuws, misschien moet ik wachten?
* Alles waar je me op andere gedachten kunt brengen.
Alvast heel erg bedankt voor jullie aandacht en tijd!
Ik kan jullie hulp gebruiken. Ik wil een vrij forse solarset. Maar niet zomaar een solarset. Ik wil wil meer. Ik wil energie-autonomie.
Ik heb mijn research gedaan wat betreft zonnepanelen en setups. Echter heb ik slechts beperkte kennis van electra, maar klooi wel graag met een Raspberry Pi en wat scripts. Ik ben van plan een eigen web-applicatie te maken die via de browser kan worden bediend en ik hiermee mijn eigen energie-infrastructuur kan beheren. Dat wil zeggen: monitoring van opwekking en verbruik, maar ook controle wat van/naar de thuisaccu / diy powerwall gaat bijvoorbeeld.
Specs
Budget: €20k+Locatie: Nederland. Ruime tuin met schuur met plat dak en oppervlakte van 115m².
Schaduw: in de ochtend en avond is er schaduw door bomen, overdag niet (in de zomer althans).
Verbruik: >10MWh/jaar = 10.000 kWh per jaar, maar dit zal in de toekomst zeker toenemen.
Doel: opheffen eigen gebruik, salderen voor nacht en winter, opladen auto met hoog-vermogen DC en toekomstige diy powerwall.
Motivatie: autonomie, economie, en... yolo!
Uitvoering: ik ga alles zelf doen met mijn broer. Kabels knippen met krimptang, inverter ophangen, panelen monteren en aansluiten en de monitoring verzorgen met een Raspberry Pi. De aansluiting van de inverter op de netaansluiting moet natuurlijk wel door een gecertificeerde electriciën dat is denk ik ook verplicht?
Beoogde setup
* Goodwe 60kW inverter (3-fase) met 6xMPP trackers.* ~16x 430Wp panelen op dak = ~7kWp.
* 53x 460Wp panelen op schuur = ~24kWp.
* Totaal vermogen beginsetup = ~31kWp, met mogelijkheid uit te breiden (grasveld).
* Opwekking per maand in de zomermaanden = ~5,6MWh per maand (31kWp * 6 uur per dag * 30 dagen). In de praktijk waarschijnlijk de helft dus 2,5MWh per maand in de zomermaanden.
* Type setup: geen gebruik van micro-inverters of optimizers, maar direct aan de MPP tracker van de inverter, dan wel DC-gebruik zonder inverter.
Goodwe 60kW inverter:

60kW wel overkill. Maar ook weer niet zo heel veel duurder: een inverter met minder vermogen is relatief duurder per kWp. Ook heeft deze meer MPP trackers en zou ik kunnen uitbreiden. Ook vind ik hem er mooi uitzien. Verder bekend merk, wel mogelijk problemen met privacy (zie vraag 3).
Goodwe heeft ook inverters van 75-120kW. Die hebben 10 tot 12 MPP trackers. Klopt het dat ik denk dat je zo minder gauw power optimizers nodig hebt, want een power optimizer = MPP tracker en dat is dus hetzelfde wat de inverter zelf al heeft? Als ik 6 of 12 trackers heb, kan ik daarmee panelen die dicht bij elkaar liggen en 'op elkaar lijken' qua schaduwprofiel elk op een eigen tracker zetten. Zo kan ik de peperdure optimizers vermijden. Liever een duurdere inverter dan, is de gedachte. Hoe denken jullie hierover?
Klopt het hoe ik denk: die Goodwe inverter met 6 MPP trackers kan ik prima een string all-blacks op het huis die in de schaduw staat (MPPT #1), andere kant van schuin dak op huis die in de zon staat (MPPT #2), en vier sets/strings van panelen die op de schuur liggen (MPPT #3-#6). De input mag dus varieren en de ene string/set op MPP tracker #1 heeft niets te maken met de overige strings op de overige MPP trackers? In dat geval hoeven de strings dus niet identiek te zijn en kunnen ze een totaal ander profiel hebben, zoals schaduwprofiel, aantal panelen en voltage. Klopt het hoe ik denk?
Paneel op schuur: Canadian Solar HiKu CS6L-460MS Perc Black Frame - €134 ex. BTW

* Goede Wp per euro.
* Metalen frame betekent lagere temperatuur en dat is goed voor efficiëntie en duurzaamheid heb ik begrepen. Wel minder mooi.
* Geen specifieke andere reden voor dit paneel. De grotere afmeting zou handig kunnen zijn omdat je dan gemiddeld minder optimizers/mini-inverters nodig hebt, maar ik gebruik beide niet. Ander paneel zou prima kunnen, dus graag suggesties.
* Noot: ik wil zelf metalen frames gaan maken voor de panelen op de schuur, bijvoorbeeld een frame waar twee van dit soort panelen in passen. Per frame takel ik het het dak op en bevestig de frames aan elkaar. Zo dacht ik het fysiek te bevestigen. Suggesties welkom.
Paneel op dak: JINKO 430WP ALL BLACK TIGER NEO N-TYPE (JKM430N-54HL4R-BK) - €129 ex. BTW

* "All black" veel mooier voor het huis, met schuin dak (2x). Veel minder lichtopbrengst doordat het dak vrij schuin is. Wordt nog een punt met de afvoerpijpjes op het dak, daar moet ik omheen werken.
* Schaduw kan een punt zijn voor deze panelen op het huis. Daarom op een eigen MPP tracker op de inverter? Heb ik het goed begrepen dat het 'schaduwprofiel' ongeveer gelijk moet zijn voor panelen aangesloten op een specifieke MPP tracker?
* Afstand tot de schuur waar de inverter komt te staan kan oplopen tot 80 meter. Is dat een punt? Lengte van de kabels is niet zo relevant als het om hoge voltages gaat omdat dan het ampèrage beperkt blijft, correct?
* Verder geen specifieke reden voor dit paneel. Volgens mij doen alle panelen niet veel onder voor elkaar. Meer wattpiek betekent vaak een fysiek groter paneel en niet meer efficiëntie, alhoewel het licht fluctueert van 20 tot 22% in de specs.
Vraag 1: netaansluiting en eigen gebruik
Mijn aansluiting is 3x25A. Kan ik dit zien als 75A * 400V = 30kW in combinatie met een 3-fase inverter met toereikend vermogen?Wat is het maximale dat ik uit mijn aansluiting kan halen en wat heb ik daarvoor nodig? Ik heb nu allerlei stoppen en bijvoorbeeld de inductieplaat heeft een 4-koppige stop in de electrakast. De oven idem. Is dat allemaal 3-fase? Hoe kan ik 3 fasen uit de meterkast krijgen en deze apart behandelen? Hoe werkt dat met eigen gebruik zoals het nu regulier is aangelegd?
Mijn vraag gaat specifiek over dat ik op piekmomenten het maximale wil kunnen gebruiken dan wel wil kunnen terugleveren. Ik snap dat 3x25A anders is dan 1x75A omdat het verbruik netjes verdeeld moet worden. Graag daar meer informatie over; bijvoorbeeld: doet een Goodwe-inverter dit precies netjes?
Ik ben bang dat het zo werkt: de inverter mag maximaal 30kW terugleveren omdat dit de netaansluiting is. Maar ik verbruik op dat moment misschien 10kW. Gevolg is dat slechts 20kW wordt teruggeleverd omdat 10kW eerst wordt opgeheven door de zonnepanelen. Wat ik eigenlijk wil is dat er 30kW kan worden teruggeleverd, ongeacht het eigen verbruik, mits de zonneset of thuisaccu's dit kunnen leveren.
Vraag 2: eigen gebruik apart van teruglevering - eigen energieinfrastructuur
Ik zou het dus zo willen regelen dat ik met enkele kilowatts eigen gebruik alsnog het maximale teruglever. Dus als de aansluiting 30kW is en het terugleveren in de praktijk capped is ~28kW dan wil ik alsnog 10kW+ zelf kunnen gebruiken als mijn zonneset bijvoorbeeld 50kW kan leveren. Als de zonnepanelen het niet kunnen leveren, wil ik dat batterijen dit kunnen. Kortom ik wil een energiesituatie die niet direct afhankelijk is van de netaansluiting. Zo kan ik mijn auto opladen met misschien wel ~50kW DC terwijl de netaansluiting dat nooit zou kunnen.Voorbeeld situatie: zonnepanelen zijn veel groter dan de aansluiting aankan. Zonnepanelen leveren op een middag 60kW tezamen, op een 60kW 3-fase inverter. Teruglevering capped op 30kW. De overige 30kW is dan beschikbaar voor het laden van de accu/powerwall dan wel voor opheffen eigen gebruik. Dat laatste gaat mijn vraag over. Ik wil namelijk meer energie kunnen gebruiken dan de netaansluiting toelaat. Bijvoorbeeld heel snel de auto kunnen opladen, meer dan de netaansluiting aankan. Ik zou eigenlijk de volgende situatie willen:
Zonnepanelen in meerdere strings -> inverter -> eigen netwerk -> overtollig gaat naar opladen batterij of naar teruglevering netwerk
Concreet voorbeeld:
Solar 6x string -> 60kW inverter -> netwerk met 50kW huidig verbruik (opladen auto via DC) -> batterij is vol dus 0 verbruik voor opladen batterij -> 10kW teruglevering, maar de max is bijvoorbeeld 5kW dus 5 gaat verloren.
Tussenvraag: als opgewekte zonne-energie niet kan worden gebruikt, zoals in bovenstaand voorbeeld, waar blijft deze dan? 5kW gaat verloren en.. hoe werkt dit? Wat ik natuurlijk niet moet hebben is dat deze zich omzet in warmte en er brandrisico ontstaat. Of blijven de electronen gewoon netjes in de zonnepanelen zitten als er geen of onvoldoende 'vraag' is? Hoe werkt dit ongeveer?
Volgende complicatie is DC versus AC. De zonnepanelen leveren DC. Het meest efficient zou zijn de zonnepanelen direct aan de autoaccu te koppelen. Dat werkt niet omdat het geleverde voltage kan fluctueren (open-circuit voltage versus MPPT voltage) en daarnaast ook afwijkt van het voltage dat een thuisaccu of autoaccu wilt ontvangen. Zijn er nog andere reden waarom dit niet zou kunnen? Is het verschil in voltage echt het enige?
Hoe moeilijk zou het zijn voor iemand met motivatie en bereidheid hier wat aan uit te geven, om een eigen powerwall en eigen energie-infrastructuur te bouwen? Dit is misschien voer voor een ander topic in de toekomst, maar wellicht relevant voor mijn huidige plannen: ik wil met thuisaccu's een eigen energie infrastructuur maken. Ik dacht om simpel te beginnen met iets wat ik DC kan gebruiken en normaal huiselijk AC gebruik. De auto op DC is iets waar ik veel aan gedacht heb, dat lijkt me een goed idee. Maar het meest simpel lijkt me om de zonnepanelen met minimale tussenstations aan de thuisaccu's te koppelen. De Goodwe kan ook batterijladen maar dat moet dan hun eigen batterij zijn etc, dat wil ik zeker niet. Ik wil een DIY 'open source' achtige oplossing en zeker geen vendor-lockin.
Wat ik dan nodig heb, zijn energie-onderdelen die het DC voltage kan veranderen op hoge vermogens (zowel ampere als voltage). Is dit iets wat ik bij wijze van bij AliExpress kan kopen? Ik weet te weinig van electra, maar ik stel mezelf iets voor wat met grote capacitors als een stabiele buffer dient tussen aanvoer en afdracht, om zo schokken tegen te gaan. Capacitors slijten niet zoals accu's dat doen en kunnen dus lang meegaan met vele cycles. Dus de energie wat van de zonnepanelen komt, gaat bijvoorbeeld eerst naar een schakelstation die bijvoorbeeld een gedeelte naar de accu kan sturen en een ander gedeelte kan terugleveren. Hier heb ik echt hulp bij nodig want ik weet totaal niet hoe dit werkt en of het binnen mijn vermogen ligt dit te realiseren.
Vraag 3: privacy-by-design
Een harde eis is privacy. Kan ik de inverter van mijn keuze (Goodwe 60kW) gebruiken in 100% offline modus? Hiermee bedoel ik: de LAN-module gebruiken en daar een raspberry pi ofzoiets aan knutselen, zonder online activatie of account of (regelmatig) data-afdracht van dit apparaat wanneer het aan het internet hangt. Dus wel lokaal netwerk maar geen internet-toegang, ook niet eenmalige activatie. Absoluut geen account aanmaken op een website. Alle data blijft lokaal opgeslagen. Ik zou het liefste mijn eigen web-applicatie willen bouwen en intern de benodigde controle en datavergaring via de command line willen doen. Kortom, ik wil scripten.Bijvraag: Hoeveel controle heb ik over of de batterij wordt opgeladen of wat er wordt teruggeleverd? Dit zou ik later - wanneer de setup al draait en teruglevert - willen gaan scripten.
Vraag 4: veiligheid bij hoge voltages
1000V is een beetje de max voor een DC input string, daarboven werkt de MPP tracker niet meer en bij 1100V triggert de over-voltage protection. Zo heb ik dat begrepen uit de handleiding/specs van de Goodwe 60kW 3-fase inverter.1000V is geen kinderspel. Het is uiteindelijk de ampère die je kan doden, maar een hoog voltage maakt een hoger ampèrage wel mogelijk. Ik wil natuurlijk niet hebben dat het gebruik van een tuinslang die water spuit er opeens contact wordt gemaakt met die 1000V. Hoe werkt dit? Onder de grond is een optie, maar de panelen zelf blijven altijd boven de grond natuurlijk. Wat als ik water spuit over die panelen met de tuinslang op een zonnige dag, is dat veilig?
Dus veiligheid na installatie is een primaire zorg. Maar ook veiligheid tijdens de installatie kan een probleem zijn. Ik kan iets stoms doen en tijdens het aansluiten van de solar strings contact maken met de aarde. Dat lijkt mij bloedlink? Hoe doen professionals dit?
Vraag 5: valt er iets te verbeteren?
* Andere panelen? Andere inverter?* Goedkoper per opgewekte kWh. Mijn setup is echter al zonder optimizers of micro-inverters dus goed betaalbaar?
* Ideeën over autonomie. Een diy powerwall met veel accus die min of meer een eigen energiecentrale vormen.
* Een andere setup die voordelen biedt. Ik sta open voor alle suggesties. Alleen privacy is een harde eis.
* Binnenkort komt iets nieuws, misschien moet ik wachten?
* Alles waar je me op andere gedachten kunt brengen.
Alvast heel erg bedankt voor jullie aandacht en tijd!
~ The SPICE must flow ~