Dat was vroeger ook niet het geval, als je een code 78 had dan moest je gewoon opnieuw rijexamen doen om van die code af te komen. Ik heb zelf een code 10.02 en wil ik een handgeschakeld rijbewijs halen, dan moet ik opnieuw door de medische keuring en dan opnieuw rijexamen doen. Dat ik al 20+ jaar rijervaring heb doet voor het CBR niet ter zake.
Overigens lijkt mij dit in de toekomst wel een echt dingetje worden: Als er geen beetje nieuwe handgeschakelde auto's meer zijn, maar nog zat oude handgeschakelde auto's. Dat kan uiteindelijk simpelweg niet meer een oude auto kopen als iemand die net zijn rijbewijs heeft.
Dan is er nog altijd dezelfde route die ik heb bewandeld bij het halen van mijn A-rijbewijs. Hier in de regio waren er geen rijscholen die motorscooters hadden om op te lessen, in Utrecht was er een rijschool die A1 en A2 aanbood op een motorscooter en anders in Assen de mogelijkheid om A te halen.
Dus ik heb het andersom gedaan, ik heb een rijschool gevonden waar ik zelf een motorscooter kon aanleveren om de rijlessen op te doen. Zelf een Aprilia SRV850 gekocht, die in samenspraak met het plaatselijke CBR in de verzekering gedaan bij de rijschool en zo mijn A-rijbewijs gehaald.
Dat kan in principe natuurlijk ook met een auto, mits de rijschool er voor openstaat. Dus wat dat betreft is er niet echt een probleem, zolang je het echt wil en de centen hebt.
[...]
Afgelopen jaar in huurauto gereden die handgeschakeld was, wat weer heel wat jaren geleden was voor mij. Ging best fatsoenlijk (vooral toen we erachter waren dat die Dacia Duster veel beter optrok in zijn twee), maar wel paar keer bij de supermarkt netjes geparkeerd, en toen sloeg de motor af: Oh ja, koppeling moest dan ook nog

. Ideaal trouwens zo'n start/stop systeem, koppeling intrappen en hij gaat weer draaien.
Ik heb dat precies andersom gehad. Mijn auto was defect en de ANWB kon het niet oplossen, maar vanwege mijn code 10.02 was een huurauto zonder automaat geen "vervangend vervoer" en toen hebben ze dus ergens duur een auto moeten huren voor mij. Dat was wel even een dingetje de eerste keer, er moest eerst even intern overlegd worden.
Tegenwoordig is dat geen issue meer, elke verhuur toko heeft wel een EV of hybride en dat zijn gewoon automaten.
Joris748 schreef op donderdag 10 augustus 2023 @ 15:27:
[...]
Een automaat suggereert dat je verschillende overbrengingsverhoudingen hebt. Die automaat schakelt zelf de juiste overbrengingsverhouding. Met een EV heb je maar één overbrengingsverhouding, die schakelt dus helemaal niet.
Technisch gezien heeft een EV dus geen automaat. Maar qua bediening komt het overeen met het rijden met een automaat. Enige verschil bij EV is wellicht het rijden met 1 pedaal, waardoor de rem ook minder gebruikt hoeft te worden.
Voor wat het CBR en de RDW betreft is elke auto waarbij je als bestuurder niets hoeft te doen om de overbrengingsverhouding te veranderen een automaat. Dat een EV zijn overbrengingsverhouding in de regel niet verandert (Porsche Taycan heeft wel 2 versnellingen) is juridisch gezien irrelevant.
Als je het puur technisch gaat bekijken dan zijn er toch wel heel veel versnellingsbakken waarvan je je kan afvragen of het wel een "echte" automaat is.
Bijvoorbeeld de Renault EDC versnellingsbakken die in de Twingo Quickshift zaten, dat was mechanisch gezien identiek aan de handbak in dezelfde generatie auto, met een hydraulische robot er op gemonteerd die de koppeling en versnellingkeuze regelde. Volgens het CBR en RDW zijn die versnellingsbakken een automaat als ze in A-stand staan, maar in M-stand is het een handgeschakelde versnellingsbak met automatische koppeling, en dus geen automaat. Dus in A-stand mag je daar mee rijden met een code 10.02 of 78. In M-stand mag dat niet.
Waar trek je dan de grens met wat wel of geen automaat is? Want volgens het CBR en de RDW kan software het verschil maken. Het CBR bepaalt of je rijbewijs geldig is voor een bepaald voertuig en de RDW bepaalt wat er op het kenteken staat, hetgeen leidend is als je gecontroleerd wordt.
En waar groepeer je dan een planetaire CVT zoals in eerdere generaties Prius? De mechanische overbrenging is vast, maar door het toerental van de verschillende delen te varieren ten opzichte van elkaar kan je het uitgangstoerental en de richting regelen.
Of wat te denken van de laatste generaties hybrides waarbij de brandstof motor aan een generator zit en alleen een elektromotor de wielen aandrijft? Daar is geen mechanische verbinding tussen ICE en wielen. Is dat technisch dan wel een automaat?
Ik vind de definities van het CBR en de RDW eigenlijk wel een goede, kijk alleen naar hoe het voor de bestuurder werkt, wat die moet doen. Hoe het onder de kap zit doet er praktisch gezien niet toe.