Ik ben ontroerd van de velen adviezen en feedback. Het helpt enorm om wat perspectieven te krijgen van derde. Ik zit ook behoorlijk in een tunnelvisie. Een aantal aspecten zal ik ook meenemen en reflecteren met mijn professionele hulpverleners. Om toch even op een aantal reacties wat invulling te geven.
CrazyOne schreef op zaterdag 22 juli 2023 @ 09:44:
Waarom ga je niet eerst aan jezelf werken voordat je weer aan een baan begint? Als je niet met jezelf meer door 1 deur kan, zal een volgende baan je hoe dan ook weer opbreken, waarschijnlijk weer binnen een jaar en sta je weer zwaar gefrusteerd aan de zijlijn.
Waar komt de behoefte aan een baan vandaan op dit moment? Voel je jezelf onnuttig, of is er geldingsdrang? Zoek eerst hier het antwoord op, voordat je weer verder kijkt naar een baan, want ook je volgende baan gaat mis, geheid.
Blijf je toch solliciteren, dan is het gat in je CV makkelijk op te lossen door te zeggen dat je het afgelopen jaar aan jezelf hebt gewerkt, met studie bezig bent geweest, op wereldreis bent geweest of iets een passie hebt gevolgd. Genoeg redenen om je niet druk te maken over welk gat in je CV dan ook, je hoeft ook niet de hele waarheid te vertellen je verkoopt jezelf, mag je best een beetje oppoetsen.
Maar mijn eerste advies, ga eerst aan jezelf werken, kom tot jezelf en leer jezelf kennen, zowel je zwakke punten, maar zeker ook je sterke punten!
Sissors heeft al een deel beantwoordt, namelijk dat een baan en gezondheid nauw verbonden/gecorreleerd zijn.
De tweede reden komt voort uit financiele problemen waar een uitkering niet aan voldoet. Mijn lange afstands vriendin komt uit Belarus (Wit-Rusland). Ze is rondom de periode van uitbreken van oorlog in Ukraine gevlucht en verblijft momenteel in Turkije. Ik probeer haar zoveel mogelijk te ondersteunen (o.a. financieel). Dit betekent dus ook dat ik hier niet aan kan voldoen met een WW/Ziektewet uitkering. We hebben overwogen om te trouwen, maar ook daarbij komt behoorlijk wat financiele aspecten bij kijken.
Tevens een vraag uit mijn kant. Er wordt wel vaker gesuggeerd om een standaard antwoord, bij vragen rondom gat in CV, te geven zoals wereld reis, aan jezelf hebt gewerkt etc. Als ik zelf in de recruiter schoenen zou staan zou ik hierop toch op doorvragen. Hoe zou jij hierop hebben gereageerd?
Om als voorbeeld te geven:
JIJ: Ik heb besloten om een wereld reis te maken
RECRUITER: Waarom kun je dan niet beide doen? Je kunt toch je werk behouden en vakantiedagen opsparen?
JIJ: Ik ben gestopt met mijn vorig baan om aan mijzelf te werken
RECRUITER: Kan je mij wat meer hierover vertellen? Op welk manier heb je aan jezelf gewerkt?
In mijn beleving kan iemand dermate doorvragen via deze Socrates Question Method methodiek totdat de onderste steen boven tafel ligt. Als deze assumptie klopt dan komen ze echt wel achter je red flags. Zou het daarom niet beter zijn om de waarheid te zeggen hoe heftig of ongemakkelijk het ook kan zijn? Eerlijk gezegd ben ik altijd wel via dit perspectief uit gegaan. Was dit wellicht onverstandig? Zou ik het beter anders moeten aanpakken?
Sissors schreef op zaterdag 22 juli 2023 @ 10:00:
Ook bij meer werk met je handen? Ik kan me dat prima voorstellen bij administratief werk (bijvoorbeeld), maar zou verwachten eerder dat werken met je handen je gewoon bezig bent. Maar goed, algemeen zou ik wel zeggen: Verruim je zoekgebied. En dan hoeft het niet direct zo ruim te zijn, maar zoals je nu zelf ook uitgevonden hebt, het is simpelweg makkelijker werk te vinden vanuit werk dan vanuit werkloosheid.
Hierbij zijn er wat zwaar geladen aspecten aan verbonden, waar ik eerder niet al te diep op in wou gaan om eerlijk te zijn. In mijn jeugd tijd (voordat ik 15 was tot jong volwassenheid) werd ik gedwongen om zeer veel uren te maken in wat in essentie gezien kan worden als kinderarbeid. Dit heeft in combinatie met anderen genoemde factoren geleid tot PTSD-achtig symptonen. Ik heb overigens nooit een officieel diagnose voor PTSD ondergaan hoewel ik nu en dan wel gesproken heb met behandelaren over Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR). Derhalve dat veel van dit soort type arbeid nare herinneringen met zich meebrengt. Het is dus, in mijn geval, niet een optie.
Sissors schreef op zaterdag 22 juli 2023 @ 10:00:
Twee zijn eigenlijk al 2 en 3. Maar ik denk dat meer een 4 wordt bedoelt: Wat als je baas binnen rent met de melding dat het echt eind van de week klaar moet zijn, en jij dacht dat je nog twee weken had?
Met jouw achtergrond mogelijk lastig, maar heb je iemand in je omgeving die je eerlijk kan vragen hoe je overkomt bij andere, en hoe je dat zou kunnen verbeteren? Een WO Bachelor wordt vaak toch als een half afgemaakte opleiding gezien, dus dat zal niet helpen, maar tegelijk had ik verwacht dat je bij traineeships daarmee wel binnen kan komen.
Zou het niet mogelijk kunnen zijn om de eerste volgende moment tijdens "standup" dit met de hele team te bespreken? Vanuit die hoek kunnen we kijken welke taken we lager prioriteit geven zodat we de gevraagde deadline kunnen halen (of de juiste expectation management dienen toe te passen).
Ik heb overigens een soortgelijk scenario meegemaakt bij bedrijf C. Hoewel het daar ging om de leidinggevende van een ander team die mij zat te pushen. Wij waren o.a. verantwoordelijk om alles te controleren voordat het naar productie gepushed mag worden. Hun team was al een week te laat. Ons ervaren teamleden/leidinggevende waren niet aanwezig. Ik wist niet precies in details wat gedaan moest worden (heb hier en daar wel wat meegekregen in standups maar niets concreets). Uiteindelijk in overleg besloten om het niet naar productie te brengen, wat de juiste overweging bleek te zijn want er waren cruciale fouten.
Dat perceptie van anderen zat ik over na te denken hoe ik dat beter kan incorpereren met feedback moment mocht ik ergens plek vinden. Hoe ik effectief feedback kan krijgen, toen ik bij bedrijf B zat, was een van de punten wat ik in een eerder stadium aan had moeten denken gezien de hoeveel lagen tussen al die communicatie zat. Perceptie was hier een onderdeel van dat ik wil vragen tijdens feedback moment. Ik heb dat niet goed opgepakt hoewel het zoals benoemd niet volledig enkel aan mij lag.
Ik ben mee eens dat een WO bachelor niet een compleet opleiding gezien kan worden. Vandaar dus ook dat ik begonnen ben met de master. Dit gaat niet heel soepel. In principe heb ik de vakken gehaald waar ik kwam opdagen voor de examen. Helaas gaat het om de helft van de vakken dat ik heb gevolgd. De andere helft was ik niet in staat om uberhaupt uit bed te komen laat staan een tentamen te maken. Dit is een WIP.
SactoriuS schreef op zaterdag 22 juli 2023 @ 11:29:
Een passende baan in je eerste werkjaren kan, maar is vaak niet een gegeven. Meestal kan je meer eisen als je stabiliteit hebt getoond en je strepen hebt verdiend.
Werkervaring opdoen is het belangrijkste in je eerste jaren. Jaren maken, stabiel en gewild overkomen. Laten zien dat je 5 jaar lang heb kunnen beuken. Dat lijkt me aantrekkelijker voor een werkgever dan iemand die bij zijn 1e werkgever na 1 a 2 jaar alweer weg is (zonder direct een nieuwe werkgever te hebben). Ook tekenend is dat bedrijf je aanneemt vanuit je opleiding je verder opleid/begeleid en je dan snel alweer weg ben. Ookal deed het bedrijf niet veel aan je begeleiding. Hier kan je denkik gewoon eerlijk over zijn bij je volgende sollicitatie. En idd met alleen een bachelor op WO lijkt je een toch een onstabieler geval (heb ik ook) en weegt hetgene hierboven toch zwaarder. Zonde dat je het contract niet heb aangenomen dat was echt de perfecte stap voor je carriere op je C.V.
Nu gewoon open staan voor werk, bij mijn bedrijf staan ze te popelen voor software developers en testers. Mss een traineeship die kant op? Ik heb bij de HvA developer omscholing route gedaan uitdagend genoeg de eerste paar jaar kan ik je vertellen.
Ik begrijp het inderdaad vanuit de perspectief van de werkgever. Ik heb dan ook een flinke blunder gemaakt aangezien bedrijf B behoorlijk goede start zou zijn geweest voor mijn carriere. Het punt is dat ik nu moeite heb om uberhaupt als trainee ergens binnen te komen. Vaak krijg ik dan toch te horen dat er beperkte plekken zijn en er is voorkeur voor andere kandidaten of iets standaards in die trend. Bij het doorvragen hoe ze tot die conclusie precies gekomen zijn (namelijk welke aspecten ze op hebben beoordeeld, wat ik zou moeten hebben om wel gekozen te worden etc) komt al gauw naar voren dat men huiverig is vanwege (instabiele) achtergrond.
Zou je misschien bereid zijn om je bedrijf via PM te delen? Ik zou in mijn huidige positie elke kans met twee handen aangrijpen. Dus oftewel solliciteren voor een traineeship dan wel stage (naar werk toe).
Frieda schreef op zaterdag 22 juli 2023 @ 11:46:
Kun je via het UWV geen hulp krijgen? Ik denk dat je het eerder moet zoeken in de ziektewet dan de WW als ik het zo hoor. Of vragen aan je behandelaar of zij contacten hebben met een ergotherapeut gespecialiseerd in autisme en depressie die je kan helpen je leven weer op te bouwen. Of via de gemeente, zat professionals en vrijwilligers die jou kunnen helpen met netwerken om een baan te vinden of om je te helpen met je studie.
Ik krijg zelf op dit moment ondersteuning vanuit Flexible Assertive Community Treatment (FACT). Daar zit o.a. een jobcoach bij. Die jobcoach heeft rechtstreeks contact met UWV. Tevens heb ik weer contact gezocht met bedrijf A. Zij richten zich op mensen met een hoogbegaafdheid en autistisch achtergrond. Die is voor mij ook aan het zoeken. Onlangs werd ik uitgeschakeld in de derde ronde bij een van de grote banken op de Zuidas. Ze zitten nog wel te zoeken en een aantal keren kwam het dichtbij, maar uiteindelijk wordt het vaak toch een 'nee' vanwege angst voor mijn achtergrond. Ik zit uiteraard zelf ook links en rechts te solliciteren met geen success tot heden.
met betrekking tot uitkering, ik ben op dit moment bezig om mijn WW om te zetten naar een ziektewet. Dit zou, hopelijk, ook de weg vrij maken om opgenomen te kunnen worden in de doelgroep register.
Kist schreef op zaterdag 22 juli 2023 @ 12:10:
[...]
Zo lang OP zijn mentale gezondheid niet op orde heeft raad ik dergelijke trajecten af. Wij hadden een tester die uit zo'n traineeship kwam. Superslimme gast, echt alle kwaliteiten om goed te worden in dat werkveld, maar zijn onzekerheid was echt een groot probleem. Kon niet omgaan met een product in ontwikkeling, niet met druk, niet met opbouwende kritiek. Alleen al de opmerking dat die iets over het hoofd had gezien deed hem instorten. Ik heb nog nooit iemand zo ongelukkig in zijn werk gezien. Was ook al eerder een jobhopper geweest. Maar nooit de onderliggende reden aangepakt.
Het probleem aan mijn kant is dat ik niet goed in kan schatten wanneer er gesproken kan worden dat mijn mentale gezondheid gekenmerkt kan worden als "in orde". Het is namelijk wel zo dat er permanent dan wel tientallen jaren een baggage aan vast zal kleven, wat in mijn ogen niet heel vreemd is aangezien er veel is gebeurd. Derhalve kun je op een bepaalde subjectieve perspectief beschouwen als "nooit in orde", maar dat werkt dan ook weer averechts met een vicieuze cirkel tot gevolg.
Overigens kan ik me wel relateren aan je ervaring. Ik zag zelf ook de risico's hier van in vandaar dus ook dat ik mijn uiterst best heb gedaan om, ondanks mijn gebrek aan kennis, zoveel mogelijk te voldoen aan bedrijf C's verwachtingen. Dit drive is wat ik later heb begrepen ook doorslag geweest dat bedrijf B mij toch een contract wou aanbieden omdat ze wel de potentie zagen. Ze waren achteraf, zoals gezegd, ook mee eens dat ze mij in een lastig positie hebben gezet.
Ik heb kort voordat ik vertrok ook een initiatief opgestart met mijn mede-collega's van bedrijf A die bij bedrijf B gedetacheerd zijn (inmiddels waren het een viertal inclusief ikzelf). Met als doel om elkaar's ervaringen te delen en te kijken hoe we samen met de management van A en B de procotollen, contactpersonen, ruis tussen A, B en C etc kunnen verbeteren. Hiervan uitgaande dat er een lange termijn samenwerking zal bestaan tussen A en B en dat C eventueel ook een ander klant zou kunnen zijn.
Trouwens om toch even devil's advocate te spelen met betrekking tot die persoon in jullie team. Hoe kwam dat precies tot uiting dat hij niet goed met product in ontwikkeling kon omgaan? Hoe werd de opbouwende kritiek precies gegeven? Het lijkt namelijk dat de persoon die je beschrijft een dosis perfectionisme heeft en er samen niet op uit gekomen waren om dit op een goede manier te verwerken. Mocht die persoon perfectionistisch zijn, werd er daar ook naar mogelijkheden gekeken om ondersteuning te bieden? Overigens, is het wel verstandig om assumpties te maken met zijn job hopping verleden? Het is eerlijk gezegd niet mijn zaken, maar ik vraag me af of dit denkwijze niet al snel leidt tot in-group, out-group bias met alle gevolgen van dien?
SillBro schreef op zaterdag 22 juli 2023 @ 14:19:
Respect dat je zo eerlijk bent.
Lees voor jezelf de eerste drie alinea's even na en kijk hoe ontzettend trots je al op jezelf mag zijn. Je bent er nog steeds en hebt je leven opgepakt. Daarnaast ook alsnog je bachelor behaald!
Bedankt voor compliment.
SillBro schreef op zaterdag 22 juli 2023 @ 14:19:
Ik ken je financiële situatie niet, maar als je rond kan komen van je WW + (toeslagen?) of ziektewet dan zou ik even pas op de plaats maken en voor jezelf kiezen. Ik weet niet hoe groot je sociale kring is, maar je moet (eventueel met hulp) er weer achter zien te komen wat jij wilt met JOUW leven. Is dat inderdaad die baan? Ben je inderdaad wanhopig, omdat je niet de juiste baan krijgt of zit er wat anders achter? Denk je dat je een baan in een door jouw geambieerde functie alles oplost? En stel je hebt die perfecte baan, hoe dan verder? Zie je werk centraal staan in je leven of heb je andere doelen?
Ik kom niet helemaal rond van een uitkering mede vanwege vriendin die in benarde situatie bevindt zoals boven benoemd. Qua social kring moet ik eerlijk bekennen dat die zeer beperkt is. Hierdoor heb ik ook niet de nodige network om via via ergens een kans te krijgen.
Werk en success staat bij mij behoorlijk centraal. Ik ben opgegroeid in een familie van workaholics. Mijn ouders werkte per persoon meer dan 100 uur per week. Mijn 9 jaar oudere broer was op basis school leeftijd al een reis in zijn eentje wezen maken naar een ander continent. Op zijn 18 jarige leeftijd had hij al een rechtzaak gewonnen tegen een team van advocaten. In zijn huidige situatie heeft hij dan ook een salaris van 2 ton per jaar. Zodoende hebben ze mij ook door een meat grinder heen gedumpt, wat bij mij niet helemaal goed ten einde kwam. Echter is dit nou eenmaal dermate veel verbonden geraakt dat ik niet makkelijk los kan laten. Ik denk dat dit dan ook een heel groot onderdeel speelt met mijn huidige mentale toestand. In die zin geeft werk, ontwikkeling en success stabiliteit aan mijn mentale welzijn.
SillBro schreef op zaterdag 22 juli 2023 @ 14:19:
Je moet ook zeker niet te zwaar tillen aan het feit dat je toen dat contract niet geaccepteerd hebt. Tuurlijk kijk je er nu op terug en denk je 'dit was mijn kans en die heb ik laten lopen', maar je moet het vanuit een ander perspectief bekijken, want als je het echt zo enorm graag had gewild op dat moment dan hadden de minpunten er niet tegenop gewogen en had je gewoon geaccepteerd. Je bent dus niets misgelopen en voor elke deur die dicht gaat, gaan er andere open.
Bedankt, maar als ik heel eerlijk moet zijn denk ik dat ik achteraf ook wel een soort van trots had en gevoel had van ik kan iets beters vinden. Er waren steken gevallen vanuit meerdere kanten en die konden prima opgelost worden over tijd. Bedrijf B wist ook af van mijn verleden en wou daarbij zelfs een ZZP'er inhuren om mij en andere collega's van bedrijf A die overstapte naar bedrijf B te ondersteunen. Dit is hetzelfde arbeidscoach die werknemers van bedrijf A ondersteunt per contract. Dat zou overigens ook verklaring kunnen geven dat ze mij onder markt conform salaris willen aanbieden. Zelfs daar waren ze uiteindelijk bereid mij tegemoet te komen. In die zin als ik nu toch terug kijk was het ook wel een beetje eigenschuld dikke bult. Bovendien denk ik ook dat ikzelf wat geluk heb gehad dat ik meteen een plek had weten te vinden. Hierdoor is mij wellicht niet altijd meteen duidelijk geworden hoe zwaar werk vinden wel niet kan zijn en derhalve heb ik het ook niet kunnen waarderen totdat ik een dosis realiteit heb meegemaakt. Afijn, mocht ik mijn voorgaande werkgever tegen moet komen dan zal ik ze zeker bedanken (ik heb zeker nog wel de intentie om met ze ooit via een koffie gesprek weer eens te spreken).
Hillie schreef op zaterdag 22 juli 2023 @ 17:12:
Ik lees een paar keer quant, wat je m.i. veel treft bij de spelers in hedge funds en algoritmische trading/HFT. Als je daar echt goed in bent kun je een hoop verdienen, maar je moet je wel bewijzen. Ben je echt goed in wiskunde en kun je dat ook in code laten zien, dan zou ik eens gaan kijken naar dergelijke bedrijven.
Edit: dit zijn overigens wel werkomgevingen waarin prestaties verwacht worden en resultaat geldt. Dat moet natuurlijk wel iets zijn wat je ligt en goed in je vel zitten helpt daar zeker.
Van oorsprong is een quant inderdaad voornamelijk HFT, hedge funds en algorithmisch trading. Daar ligt heel veel stress en werkdruk wat ik waarschijnlijk in mijn stadium niet aan kan. Er zijn tegenwoordig ook andere quant functies bij banken en dergelijks dat vaak meer raakvlak heeft met Data Science. In principe ambitieer ik op dit moment zeker geen traditionele quant positie. Ik zat daarbij meer te denken aan een hybride achtige vorm tussen IT en statistiek. Hierbij kan men denken aan Machine Learning Engineer, Data Science, Data Analytics of Data Engineer binnen een Data Science team.
Ik heb zelf niet specifiek iets gebouwd voor traditionele quant rol maar wel wat op dit moment meer past binnen mijn gebied. Specifiek, ik heb verschillende crawlers gebouwd die vacature sites afgaan. Die vacatures worden opgeslagen in een database (op dit moment dropbox) gepartitioneerd in brons, zilver en goud. Tevens is er een connector gebouwd naar de API van CBS. Het idee vanuit mijn kant is om met dit data een overview te hebben hoeveel vacatures er zijn tegen de ratio van werklozen. Tevens kan ik ook achterhalen voor welke functies er veel wordt gezocht, wat (objectief) markconform salaris zou zijn en hoe de markt ontwikkelt vanuit een vraag en aanbod op verschillende functies. Tevens heb ik ook een high level overview staan hoe dit op langdurig termijn volledig automatisch zal gaan via een CI/CD achtig methodiek met scalability in gedachte. Daarbij zou er ook gebruik maken van Azure. Mijn intentie hierbij was 3-delig.
Ten eerste uit nieuwsgierigheid om in kaart te brengen hoe markt zich continue ontwikkelt en of ik daar uiteindelijk voorspelling op kan maken met wiskundige modellen dan wel machine learning als hobbie
Ten tweede om iets te showcasen aan potentiele werkgevers waarbij ik disciplines gebruik vanuit Data Engineering, Data Science, Data Analytics, DevOps/MLOps en (eventueel) BI development en mijn kansen te vergroten. Ik was vroeger ook juist binnengekomen toen ik nog helemaal geen diploma had omdat ik iets concreets heb om te showcasen.
Ten derde zou ik hierop uiteindelijk verder kunnen bouwen en gebruiken bij een eventuele master thesis aangezien data vaak een beperkende factor is.
Met betrekking tot druk en verwachtingen en prestaties, bedrijf C is een gerenommeerde bedrijf waar toch behoorlijk wat verwachtingen zijn. Ik vind juist geweldig om in zo'n omgeving te zijn omdat daar vaak veel potentie is voor ontwikkeling en ik figuurlijk gezien een duw in mijn rug heb om ook daadwerkelijk te presteren. Zodoende kan ik mezelf wel voor mijn hoofd slaan dat ik de aanbod heb afgewezen. Anders werkte ik wellicht nog steeds daar.
[
Voor 209% gewijzigd door
Dingdongding op 23-07-2023 02:08
]