noppus schreef:
Dan moet je je regenpijp "halverwege" je regenton aansluiten.
Zodanig dat er bovenin de ton (boven je aansluiting) voldoende ruimte is voor meer water dan en in de regenpijp boven de aansluiting past.
Dan heb je voldoende "tegendruk" om je regenpijp vol te laten staan. Dan stroomt het water vanzelf naar de andere afvoer van de goot.
Raymond schreef op donderdag 20 juli 2023 @ 11:01:
Dat gaat niet werken. De druk in de regenpijp is groter (want het water staat hoger) en dus zal dat water de ton in blijven lopen.
natuurlijk heeft dat wel zin,
druk wordt gecreëerd door volume niet door hoogte,
kortom als ik een slang met water vul op 3m hoogte, en die laat uitkomen in een een 30cl cola-flesje dan zal dat cola flesje niet overlopen als als de totale inhoud van die slang minder is dan 30cl - sterker nog zelfs een slang van 30meter zou op deze manier kunnen werken als ie maar dun genoeg is...
in de praktijk zal in beide gevallen de slang behoorlijk (tot onmogelijk) dun moeten zijn om het effectief mogelijk te maken, iets dat in de practijk zelden of nooit gaat lukken - maar dat is het punt niet,
Een regentoon is immers bijna oneindig veel groter dan een colaflesje. en een regenbuis van 6 meter hoog (ga ik even vanuit), die zo'n 200liter water moet opstuwen heb ik niet aan mijn muur hangen.
uitgaande dat een regenbuis maximaal 1l per 10cm lengte bevat (in werkelijkheid veel minder want een buis is rond niet vierkant en de diameter is niet veel groter dan 10x10), is dus 10liter per meter of 60leter voor de hele lengte.
Een beetje regenton doet minimaal 200liter dus als je die aansluiting op de heft plaatst heb je 100liter tegendruk voor hooguit 60liter neerwaardse druk. Kortom dan moet de druk is met een 3e worden verhoogd (hoe zou ik overigens niet weten), voordat er iets van overstroming plaats vindt.
[
Voor 20% gewijzigd door
i-chat op 20-07-2023 16:39
. Reden: verkeerde quote, nu gefixt ]