Een inhoudelijke reactie op een oud topic, wellicht doet iemand anders hier zijn voordeel mee:
Een Qnap TS-212 zal niet standaard versleuteld zijn.
Het wachtwoord is net als bij onversleutelde windows systemen enkel voor toegang tot het OS/de config.
Met een (live) versie van vrijwel elke Linux distro zal het filesysteem op de datapartitie potentieel te benaderen zijn, al dan niet automatisch gemount.
Er zijn standaard meerdere partities aanwezig op de qnap, zoals elke linux distrubutie dat heeft.
Meestal een Systeempartitie, een swap partitie en de datapartitie.
Zijn er meer schijven dan is de systeempartitie in RAID1 aanwezig op beide/alle schijven.
Mocht er een probleem zijn met het besturingssysteem van de Qnap blijft de datapartitie vaak buiten schot van de ellende.
Ben je minder handig/bekend met linux en het mounten van partities, dan is de eenvoudigste manier van benadering een datarecoverytool.
UFS/Recovery explorer van Sysdevlabs is extreem goed met exotischer filesystemen. (op deze qnap 212 zal zoals eerder genoemd hier ext 4, niet erg exotisch, gebruikt zijn).
Dit recoveryprogramma zal ook automatisch linux softraid detecteren, mocht er gebruik gemaakt zijn van een ander type nas met meer schijven en complexere samenstelling.
Mocht er een probleem zijn met de filetable van de datapartitie zal deze waarschijnlijk ook ingelezen kunnen worden, daardoor is de route met deze software het meest volledig, en mijns inziens ook het meest risicoarm (read only, niets moeilijks)
Je kunt een demo downloaden bij sysdevlabs om te zien of het werkt, de niet raid versie is met een paar tientjes ook erg betaalbaar.
https://www.sysdevlabs.com/line-re.php
Nog een disclaimer die ik als datarecovery specialist moet noemen:
Is de data essentieel, handel vooral niet in paniek. Bij twijfel/onrust/stress niet beginnen/later beginnen/uitbesteden aan een specialist.
De eerste valkuil zou kunnen zijn dat windows je gaat vragen de schijf te formatteren (ziet wel een schijf, snapt niets van de indeling) en dat je drukt op JA in je automatisme.
Liefst zet je automount uit in je register, of klikt in ieder geval niet op ja. (niet destructief voor de datapartitie, maar hierna zijn de opties wat minder makkelijk)
Valkuil twee is dat je aan de gang gaat met een schijf met hardwarematige problemen.
Eerst de gezondheid van de schijf controleren met bijv. hdd tune of crystaldisk (smart waarden geven de gezondheid weer) speedfan heeft ook de mogelijkheid deze uit te lezen met wat meer uitleg per waarde.
Pending sectors zijn een teken van meer ellende en een schijf met meer dan 0 pending sectors/events moet je niet door recoverysoftware trekken als de data erg belangrijk is.
Valkuil drie is dan ook het draaien van volledige analyes met allerlei tools. Als de schijf al niet fris is, ga je hem potentieel over de cliff duwen met intensieve reads. Een tool als Recovery explorer of Rtt tools R-studio kan een gerichte zoekactie doen naar filesyteemsporen op een klein deel van de schijf. Daarmee belast je de schijf minimaal. Een volledige analyse is slechts zelden nodig, maar vrijwel standaard bij alle (gratis) tools.
Tot zover mijn bijdrage
Overigens schaal ik een probleem met de qnap (voeding/moederbord/systeempartitie) niet eens in een recovery categorie. Met mij waarschijnlijk veel computerswinkels ook niet. Een kopieerklus dus, 100 euro bij ons, wellicht ook een reden om het geheel uit handen te geven, maar ik besef me dat we op tweakers zitten hier
[
Voor 1% gewijzigd door
De_Kerel op 13-12-2023 22:30
. Reden: typo's ]